Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini cu telecomanda

Vizitator Vladutz_by

Postări Recomandate

Ma gandeam si eu sa-i fac una lui ala micu (de fapt cred ca sunt mai interesat decat el). Candva am avut o carte despre telecomenzi dar am imprumutat-o la cineva si ......Despre cele proportionale care sunt si cele mai misto, nu prea am multe de spus, pt ca trebuie microcontroler, sau eventual scheme pe tranzistori (de astea stiu eu ca se pot face la nivel de amator - vezi cartea - dar ocupa volum mare).Ma gandeam sa folosesc niste integrate dedicate (nu sunt pt comenzi proportionale dar au o functie turbo cu care practic la un moment dat poti dubla viteza) PT8a977/978 sau TX2/RX2 (data sheet pe net - au scheme fff simple si se pot adapta pt radio sau IR) de prin chinezariile alea din bazare, eu urmand sa construiesc partea mecanica de la 0. Deja mi-am cumparat rulmenti minuscului, pt ca am vazut ca lagarele scot niste zgomote infernale si neplacute in contact cu axul rotilor. Acum caut niste roti cu "camasa" de cauciuc.A... si am in proiect si un incarcator destept pt acumulatori care sa nu-i omoare dupa mai multe cicluri de incarcare (U2400B).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

8

• habarnam

6

• DJ_Speedy

3

• Swat Cat

2

Top autori în acest subiect

Vizitator Vladutz_by

eu sunt incepatorul incepatorilor in electronica, de zici rezulta ca nu stiu sa concep nimic cu microcontrolare si alte cele eu momentan stiu doar sa reproduc si sa asamblez dar mai am vreme sa invata pana intru la faculta :) deci pe mine ma intereseaza o schema completa asa mura-n gura ca sa ma prind :)daca te apuci sa faci masinuta vreau si eu sa fiu la curent cu tot asa ca posteaza tot :) daca se poate si poze

Link spre comentariu

Va spun din proprie experienta ca pentru a va construi singuri un sistem Tx/Rx necesita FOARTE multa experienta, scule si bani! Eu am fost odata foarte entuziasmat de modelism si si m-am lasat din cauza banilor! Este mult prea scump pentru buzunarul meu.. Daca doriti cv simplu (inainte-inapoi) se face, dar la proportionale e foarte greu. Daca vreti sa va apucati serios, unii dintre dvs., va sugerez sa va cumparati sistemul Tx/Rx si sa incercati sa va construiti o masinutza/avion/barcuta. Daca vreti scheme, duceti-va pe forum la http://www.rhc.ro, inscrieti-va si cautati la sectiunea tehnice ca sunt o gramada de scheme si subiecte pe tema aceasta.

Link spre comentariu

Salutare,Am tot staaaat, m-am gandiiit, sa ma laud, sa nu ma laud...Io aproape am terminat un receptor de telecomanda proportionala cu 3 canale, dar e ptr avion, nu ptr masinuta. Are control de viteza, directie si profundor. Pot sa pun o poza si daca intereseaza pe cineva, mai discutam. Dar nu e ptr incepatori, desi schema pare f simpla si placa e destul de micuta. Are microcontroler si receptor cu MC3361. E pe 27MHz si se pupa cu o telecomanda ieftina cu 3 canale proportionale.Cirip

Link spre comentariu

posteaza schema receptorului, please. si cablajul, daca nu cer prea mult :oops: .partea rf este compatibila cu un emitator ASK pe 27MHz? se gasesc pe la noi piesele pentru receptor(ma refer la bobine, filtre etc), pt ca mc3361 este la Vitacom.

Link spre comentariu

Receptorul este FM, deci nu este compatibil cu ASK. Schema e inca in lucru. Am facut primul "prototip", dar mai sunt modificari de manarit. Nici cablajul nu e final. Am folosit bobina de 455KHz la demodulator si filtru ceramic pe FI. Majoritatea pieselor sunt recuperate din vechituri.Cirip

Link spre comentariu

Uitati cum arata jucaria mea.

Fata cu piese

Posted Image

Fata cu lipituri

Posted Image

Schemutza, care e inca in lucru. Initial am facut cu 12F675, dar am schimbat procul cu F683 ptr ca acesta din urma are modul PWM hardware. Firele alea verzi duc la soclul procesorului (capsula DIP8), pe care il reprogramez de cate ori imi mai vine cate o idee, dar exista loc pe placa ptr o capsula SMD de 8 pini.

Posted Image

Acum cateva zile am facut o prima tentativa cu aeromodelul si.. nu merge :( Adica "merge", dar nu se ridica :(. Am incercat sa-l arunc sa vad daca planeaza si... n-a planat. Acum e in reparatie capitala :)

Cirip

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

habarnam,

faina schema

Multzam.

cum ai calculat bobinele?

Dupa cateva experimente am determinat AL=18nH/sp^2 (aproximativ). Restul e placerea de a numara spire :)

ce diferenta de frecventa este intre quartz-ul de emisie si cel de la receptie?

455KHz

Final apoteotic :)) Jucaria zboara, desi trebuie sa ii pun un motoras un pic mai mare. Asta care e instalat acum "trage" cam 110g, iar pasaruica e de 280g. Gafaie. Daca e vant afara, nu prea dovedeste. Te uiti la el cum sta pe loc fata de sol sau merge chiar cu spatele. Intr-o saptamana fac rost de un motoras care trage cam 230g. De asemenea, tocmai i-am adaugat un filtru "degetal" la motor, ca sa protejez pinionul de plastic. Chiar daca ii dai brusc gazul "la blana" sau apare un glitch, astea sunt filtrate si comanda motorului creste lent sau elimina complet gliciul. Ah, ce dashtept sunt!!! :lol: Plecati ma de la fereastra!!! :lol:

Uitati si cum arata pasariuca. Poate mai inspir pe careva. :)

Asa arata dupa primul "accident"... N-am avut nici o vina. Pilotul (adica io) se deplasa regulamentar pe partea dreapta a cerului, cand un pom in stare de ebrietate, probabil, i-a sarit in fata. Si nici nu era pe trecere... de pomi, desigur. :))

FP_1_faultat.JPG

Pasarea Phoenix. I-am pus si o tija de fibra de carbon, ca la al doilea accident i s-a rupt aripa in zbor, spre deliciul meu si al asistentei. Eram in parcare la slujba. :) Pacat ca n-a filmat nimeni.

FP_1.jpg

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări