zal Postat Mai 12, 2009 Partajează Postat Mai 12, 2009 E cam ciudat, diferen?a de tensiune pe b-e la trz finali nu ar trebui s? se traduc? printr-o diferen?? de 10x a c?derii de tens pe rez de emitor, mai ales c? superdioda î?i face treaba bine ?i limiteaz? polarizarea trz finali o dat? cu cre?terea temperaturii. Asta e singura neconcordan?? din tensiunile de acolo. Mai trebuie s? reu?e?ti s? faci rapid o m?sur?toare cînd îl apuc? crizele. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 12, 2009 Partajează Postat Mai 12, 2009 Daca am inteles bine, pe rezistentele de 0,22 ohmi ai masurat 5mV la rece (asta inseamna curent de mers in gol de 22mA) iar la cald peste 50mV, deci un curent prin finali mai mare de 220mA. E clar ca fenomenul e produs de o autooscilatie si nu de opamp defect; un integrat ori e bun ori nu functioneaza dar prin autooscilatie se poate ambala termic si atunci polarizarile initiale nu mai corespund noului punct de functionare. Singurele piese care produc un efect care se accentueaza cu trecerea timpului sint condensatoarele, mai ales cele electrolitice. Link spre comentariu
zal Postat Mai 12, 2009 Partajează Postat Mai 12, 2009 Asta se traduce printr-o tensiune de peste 600mVbe la trz finali, ori la m?sur?toare a g?sit 500 ?i ceva, asta dac? nu a încurcat datele.Pe de alt? parte, sc?derea brusc? a tensiunii de alimentare de la +/-50 la +/-43V arat? un consum de cî?iva amperi în momentul oscil?rii.Pare o chestie cu 2 praguri... Link spre comentariu
BF37 Postat Mai 14, 2009 Autor Partajează Postat Mai 14, 2009 S-a rezolvat ! Am schimbat TL071 cu TL081 ( nu am avut origilalul ) , dar nu a fost el de vina . Am pus intre B-C la prefinali condi de 470pf , iar la superdioda ( KSE340 i-am adaugat in baza o rezistenta de 350 ohm. Desi prefinalii se incalzesc putin mai tare , finalii functioneaza excelent . Testul a constat in 30 min de muzica la volum aproape maxim, si totul se comporta exemplar. Multumuri tuturor , pt sfaturile voastre , fara voi nu-l mai reparam ! Am sa revin in cateva zile cu schema completa si cu cea modificata ( functionala ) Numai bine ! Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 14, 2009 Partajează Postat Mai 14, 2009 Daca masori tensiunea pe rezistentele de 0,22 ohmi cu amplificatorul in gol, fara semnal, ne putem da seama ce curent de repaus are ampliful. Cred ca in sarccina se incalzesc prefinalii nu in gol! Daca finalii ar fi cu un factor de amplificare (beta) mai mare decit cei montati in amplificator atunci ar scadea curentul de colector al prefinalilor; implicit s-ar diminua puterea disipata de acestia si vor lucra la o temperatura mai mica. Deasemenea, poti inlocui prefinalii cu alta pereche PNP/NPN care sa aibe o putere disipata mai mare, eventual in alt tip de capsula cu rezistenta termica mai redusa sau poti incerca sa-i racesti pe cei existenti cu ajutorul unor mici radiatoare din tabla subtire de aluminiu (montate cu grija sa nu produca scurtcircuite la componentele alaturate). Link spre comentariu
BF37 Postat Mai 14, 2009 Autor Partajează Postat Mai 14, 2009 Am desfacut niste condii de 10 uf mai vechi ( rusesti ) cu carcasa de aluminiu si le-am folosit ca radiatoare pt prefinali . Inca se incalzesc dar nu ca inainte , si am observat ca nu i-si schimba temperatura in functie de volum ( adica nu creste la volum ridicat ) , deci am montata tot la loc si merge bine Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 14, 2009 Partajează Postat Mai 14, 2009 Prefinalii utilizati C667/B647 au o putere disipata maxima, dupa catalog, de numai 0,9W! si mai sint si in capsula TO92! Cu finalii e OK, perechea D1047/B817 disipa fiecare cite 100W si nu sint darlington. Deci curentul prin prefinali e destul de mare; de curiozitate masoara caderea de tensiune pe rezistenta dintre emitorii prefinalilor, afli curentul de colector al acestora si inmulteste-l cu 44V - asta va fi aproximativ puterea disipata de fiecare prefinal. Nu stiu ce tranzistoare ai tu la dispozitie dar pina si o pereche BD139/140 ar functiona mult mai bine in conditiile date. Daca te hotarasti sa inlocuiesti prefinalii sa ai grija la identificarea si pozitionarea terminalelor Link spre comentariu
zal Postat Mai 14, 2009 Partajează Postat Mai 14, 2009 Din p?cate nu poate pune BD139/140 din cauza tensiunii de alimentare de +/-50V, dar unii ca MJE340/350, sau mai bine 2SD669/2SB649(A), ar fi excelen?i acolo. BF37, unde ai pus rez de 350 Ohmi, între b-e sau b-c la KSE340? Ce tensiune ai acum între b-e la trz finali? Link spre comentariu
BF37 Postat Mai 14, 2009 Autor Partajează Postat Mai 14, 2009 Rezistenta am pus-o in serie cu cele 2 de 450 ohm ce se afla pe traseul dintre baza lui 2SB647 si baza KSE-ului (remus68 , mi-a spus intr-un post anterior ca pot regla curentul de mers in gol, de acolo ) , iar tensiunea B-E pe trz. finali e tot pe la 550 mv , dar nu se mai incalzesc deloc fara semnal , deabea dupa ce am ascultat la maxim vreo 30 min , radiatorul se incalzise cam pe la 35 grade. Ciudat e faptul ca la rece ( imediat ce-i dau drumul ) pe rezistentele de 0.22 ohm , aparatul nu-mi mai indica nici o tensiune , dar creste incet pana pe la 50 - 57 mv si ramane acolo. A-si vrea sa inteleg mai bine modificarile facute , adica de rol au condensatorii de pe prefinali ( 470pf ) , si de ce cresterea rezistentei intre bazele celor 2 trz. scade curentul de mers in gol ? Link spre comentariu
zal Postat Mai 14, 2009 Partajează Postat Mai 14, 2009 E bun? tensiunea b-e la trz finali. Las? a?a. Condensatorii taie frecven?ele ultrasonore ale trz, care pot s? ajung? în benzile de radio de unde lungi sau medii. Prin m?rirea rez b-e la trz superdiod?, acesta se deschide mai mult ?i scade tensiunea dintre c-e, adic? exact cea dintre bazele trz prefinale ?i finale. Acela?i rezultat se ob?ine prin mic?orarea rez b-c la trz superdiod?. M? mir? valorile ciudate pe care le ai la rezisten?e, sigur le cite?ti corect? Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 15, 2009 Partajează Postat Mai 15, 2009 La modul super simplist:Conzii de 470pF lasa semnalele de fr mare sa ocoleasca tranzistorul la fr mari. In felul acesta se reduce banda de lucru si riscul oscilatiilor.Rezistenta din baza finalilor e normal sa reduca curentul de mers in gol care e influentat de Ib care le randul sau este influentat de rezistentele din baza si din emitorul finalilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum