Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor amplificator AD-022 100W

Vizitator jokyno87

Postări Recomandate

Vizitator jokyno87

Dupa atatea probleme postate, am si eu una cu doua amplificatoare AD-022 ce folosesc circuite integrate TDA7294-ST. Am luat doua bucati dinastea (kituri de amplificare) de la Dioda si m-am pus sa le montez. Le-am alimentat cu vreo 30V, iesiti dupa redresare cu punte si 20000uF. Dupa care le-am legat in paralel la traf. Kiturile se aud beton la volum mare, cand las volumul de la jumate in jos se aude ce se aude clar (parca zici k s-ar descarca condensatorii, nush care) dupa care distorsioneaza ca un aparat de radio care nu are frecventa postului bine reglata.

Care este problema, nu pot sa imi dau seama. Va rog mult daca ma puteti ajuta... :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DJ_Speedy

3

• EmyRulz

3

• Sharky

2

• Th3_uN1Qu3

2

Top autori în acest subiect

ai niste conexiuni naspa si oscileaza cand potentiometrul de intrare e intr-o anume pozitie.Da mai multe detalii despre felul in care le-ai legat.

Link spre comentariu
Vizitator jokyno87

Pai eu le-am legat pe direct fara niciun potentometru, ca si finali de amplificare audio. reglajul de volum ilo fac din calculator. Aveam scris totul in hartiile alea de la dioda care sunt pinii si unde sa lipesc firele de alimentare, de iesire amplificare, de intrare semnal etc. Le-am legat pe toate bine.problema e urmatoare: cand tensiunea de intrare a semnalului e mai mica, adica din calculator bag semnal aproape de minim nu se aude clar, distorsioneaza. cand dau volum din calculator, la un moment dat incepe sa se auda clar. daca dau iar mai incet sa nu ma sparga in urechi incepe sa distorsioneze. mi se intampla sa dau de la tare la incet, sa se auda clar si bine la volum mic dupa care dupa cateva secunde incepe sa distorsioneze. sunetul de distorsionare este foarte asemanator ca si atunci cand nu ai postul de radio bine reglat si se aude cu fasait si alte rele...sper ca de data asta am fost mai explicit... :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pai eu le-am legat pe direct fara niciun potentometru, ca si finali de amplificare audio. reglajul de volum ilo fac din calculator. Aveam scris totul in hartiile alea de la dioda care sunt pinii si unde sa lipesc firele de alimentare, de iesire amplificare, de intrare semnal etc. Le-am legat pe toate bine.problema e urmatoare: cand tensiunea de intrare a semnalului e mai mica, adica din calculator bag semnal aproape de minim nu se aude clar, distorsioneaza. cand dau volum din calculator, la un moment dat incepe sa se auda clar. daca dau iar mai incet sa nu ma sparga in urechi incepe sa distorsioneze. mi se intampla sa dau de la tare la incet, sa se auda clar si bine la volum mic dupa care dupa cateva secunde incepe sa distorsioneze. sunetul de distorsionare este foarte asemanator ca si atunci cand nu ai postul de radio bine reglat si se aude cu fasait si alte rele...sper ca de data asta am fost mai explicit... :jytuiyu

pune u potentiometru dublu de 2*100kohmi pe intrarea amplificatorului si regleaza volumul din acest potentiometru ,nu di calculator
Link spre comentariu
Vizitator jokyno87

asta sa fie oare?... o sa pun si o sa va anunt ce schimbari apar, dar nu cred k voi rezolva ceva :smt090 mai astept si alte pareri...

Link spre comentariu

N-ai ce sa mai astepti, ti-a zis bine. Regland volumul doar din placa audio si finalii fiind la "volum maxim" (pe direct), in lipsa de semnal audio, iti amplifica zgomotele parazite. Pune putometru. :da

Link spre comentariu

N-ai ce sa mai astepti, ti-a zis bine. Regland volumul doar din placa audio si finalii fiind la "volum maxim" (pe direct), in lipsa de semnal audio, iti amplifica zgomotele parazite. Pune putometru. :da

:rade: Finalii oricum sunt "la volum maxim" adica indiferent ce faci, amplificatorul amplifica de X ori in tensiune semanlul de la intrare. Cand pui potentiometrul nu faci decat sa reduci semnalul pe intrare. Daca in schimb prinzi zgomote(bucle de masa, paraziti RF etc) ti-l amplifica la fel de mult. Totusi sfatul cu pusul potentiomentrului nu e rau, reglajul din placa de sunet nu e ok deloc, ala trebuie tinut la maxim. Totusi aici apare o problema, valoarea de 100k e prea mare. Tu ai pe placa o valoare de 10k de la intrare spre masa, deci caracteristica aia logaritmica sa va duce naibii. Plus ca o sa ai o impedanta de iesire prea mare a sursei de semnal ceea ce va duce la o crestere a distorsiunilor. O valoare de 22k sau 10k e mai indicata, cu toate ca ideal valoarea potului ar trebui sa fie mult mai mica de acei 10k de pe intare deci se preteaza un buffer aici... Sau sa modifici rez de pe placa(aia de pe intrare si cele 2 de pe reactie). Cu toate astea pune o poza, cu modul in care l-ai legat(si aici nu ma refer la faptul ca ai incurcat vreun pin, ci pur si simplu vreau sa vad modul fizic in care ai legat firele).
Link spre comentariu

Nu sunt nici pe departe cunoscator atat de bun in electronica si amplifuri, am incercat sa explic cat mai simplu.

Daca in schimb prinzi zgomote(bucle de masa, paraziti RF etc) ti-l amplifica la fel de mult.

La asta ma refeream.
Link spre comentariu

E cam mic la 10-22k, vin practic 3 impedan?e în paralel: cea de ie?ire a pl?cii de sunet (necunoscut?, dar probabil tot mic?, ie?irile pot fi comutate ptr linie sau c??ti), cea de 10k a integratului ?i pu?ometrul. Nici schema folosit? nu e extraordinar?.Totu?i prin posibilitatea ''apropierii'' intr?rii amplifului de mas? cu pu?ometrul, va dispare o parte din zgomot.

Link spre comentariu

In cazul meu am avut un final cu tda7294 pus in prima instanta tot pe direct. Cand ascultam mai tare, toate bune si frumoase....cand se lasa liniste si volumul din calculator era mai incet, se auzeau foarte bine "puricei" in boxa. Dupa ce am pus putometru, am rezolvat problema. "Puriceii" eram inca prezenti cand nu aveam semnal si dadeam volumul la maxim, dar cand era la minim era liniste complet. Cand bagam semnal la volum mic, nu se auzeau iar la volum mare erau acoperiti de muzica.

Cel putin in cazul meu, nu a rezolvat-o de tot, dar a rezolvat-o.

Daca vrei sa imi explici/ne explici mai detaliat ce si cum despre amplifuri si care-i treaba cu putometru sau fara, esti invitatul meu...dar probabil ca aici nu e locul :ciuda:

Link spre comentariu

cable ecranate ai folosit?
Link spre comentariu
Vizitator jokyno87

cable ecranate ai folosit?

clar ca am folosit cable ecranate. o sa incerc cu potentometrul sa vad ce iese. dar pan' la urma de care sa pun? de ce valoare sa fie potentometrul?
Link spre comentariu

Totusi aici apare o problema, valoarea de 100k e prea mare. Tu ai pe placa o valoare de 10k de la intrare spre masa, deci caracteristica aia logaritmica sa va duce naibii.

Daca ai potentiometru liniar iti iese o caracterestica apropiata de cea logaritmica in acest caz.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări