Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amp combo (de criza) din recuperari

Vizitator

Postări Recomandate

Cum spune si titlul m-am gindit sa fac un mic combo pe tuburi (util pt cei ce cinta la chitara mai ales pt a studia acasa fara a darima pereti......sau chinui vecini!!!)cit mai economic cu ce se mai gaseste prin laborator deci costuri aproape de "o" :dans: ca schema am ales SE-ul cu EL84 ........(inspiratie.. Fender)

Posted Image

M-am pus deci pe treaba am rebobinat un trafo de retea...

Posted Image

Am pregatit cutia .......

Posted Image

De fapt 2 cutii :nebunrau: si le-am imbracat frumos :101 in rosu .....

Posted Image

Cam asa.. :limb:

Posted Image

Acum sasiul cu montajul.....

Posted Image

Posted Image

Dupa cum se vede sasiul ia forma spatiului nu prea generos :cry: .....difuzorul are 8" si 12w .....deocamdata lucrez si la partea de sus unde vor fi montate potenziometrele si restul deci in scurt timp voi pune si foto cu restul........

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

11

• zal

4

• blue

2

• +_Florin_+

2

Top autori în acest subiect

Vizitator

Azi am finalizat totul... :101

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Tensiunea anodica 340v ..pe finala cu resistenta in catod de 470 ohm ,am pus si o iesire line out comutabila adica e inlocuit difuzorul intern cu o sarcina artif cu resistenza de putere de 4 ohm 10w pt un sunet cu saturatie ca in ani '60 :limb: am facut citeva probe ,ba am masurat tensiunea audio pe dif cca 4,3V deci la un calcul sumar am 4w pe iesire fara probleme la maxim cu toate potenziometrele,daca se aude un fisiit slab in dif. tipic amplif pe tuburi de altfel , asadar sunt ff multumit :band

Link spre comentariu
Vizitator

E chiar simpatic, bravo! :aplauze

Multumesc pt aprecieri,nu ca as vrea sa ma laud dar un aparat pe luna tot fac :dans: asa mi-am propus ....fie el si mai mic.......Formatia mea profesionala e mai mult de practician :da decit de teoretician ... :dans:
Link spre comentariu

E destul de marisoara pt EL84 dar gabrielle cu siguranta stie ce face. Probabil daca nu depaseste Pd max pe anod nu este nici o problema. Chiar ma gandeam in ultima vreme la aspectul asta, adica in ce masura regimul de functionare cu tensiuni anodice mari afecteaza durata de functiunare a tubului atata timp cat puterea pe anod este sub hiperbola de disipatie maxima...

Link spre comentariu

Tensiunea anodica 340v

nu e cam mult pt un el84?
Este, dar e un amplificator de chitara, la care problema distorsiunilor e privita mult mai tolerant decat la hi-fi.Schema aia sunt convins ca e de la un aparat de firma, am mai vazut asemenea tensiuni mari la amplifurile de gen Fender, Marshall & co. Oricum profesionistii au de regula la ei tuburi de schimb si majoritatea amplificatoarelor de acest gen au negativarea automata pentru a nu necesita reglaje la schimbarea tubului/tuburilor finale.Fiind totusi un amplificator de putere mica sunt si eu nedumerit de asta, poate ne lamureste autorul...dar, repet am mai vazut asa ceva, situatii de gen alimentare de >600V la un PP cu EL34/6L6 am mai vazut...
Link spre comentariu

Chiar ma intrebam cum de nu remarca nimeni acest amanunt(Tensiunea anodica 340v) din experienza mea desi nu pare de loc o tensiune normala pt acest tub ,totusi se foloseste in majoritatea ampurilor pt chitara ex marshall,mesa boggie ,soldano ...poate mai putin cunoscut ca marca :nas: .......daca e vorba de negativare fixa cum e cazul meu valoarea rezistentei din catod dicteaza punctul de functionare a acestuia ,asfel daca in foaia de catalog a tubului EL84 se recomanda 270 ohm pt 250v la anod , iar tensiunea intre catod si grila e de -7,5v in cazul meu aceasta tensiune e de -13,4v asfel bias-ul ar fi de 28mA adica cca 9,6w disipati...cu alte cuvinte lampa lucreaza chiar cu o rezerva nefiind pompata peste limite :nebunrau: avantajul acestei asa zise supraalimentari o o mai mare excursie de tensiune cu toate avantajele ce deriva din asta : distorsiuni mai reduse putere ceva mai mare un raspuns mai rapid in cazul meu o dinamica mai buna .......Varianta cu negativare variabila poate merge chiar pina la 400v pe anod ,fiind folosita in special in configuratii push-pull cu 4 -6 tuburi EL84 cu rezultate optime limita teoretica fiind 500v desigur nerecomandata......Eu am folosit un JJ EL84 si ce se comporta perfect :dans: un 12ax7 svetlana in pre si ez80 ca rectif.Eu recomand acest tip de alim si pt hi-fi ...deasemeni EL34 suporta bine 600-750v pe anod bineinteles in varianta cu negativare variabila...la fel si 6L6 ,Kt88 reglat corect (ma ref la curentul de repaos) biasul nu sint riscuri de nici un fel ,in cea ce priveste durate de viata :mort Unica problema totusi o reprezinta redimensionarea impendanzei primarului transformatorului de iesire in sensul cresteri acestuia... :cry:

Link spre comentariu

Corecta observatie pivind tensiunile mari pentru anodice ,Tensiunea de peste 7,5 a-ti intins PSF la limita, fiecare cu urechea lui,in functie de client :speriat bogdan frumos puiul de watt :da

Link spre comentariu

Ca sa nu sufere de singuratate am clonat .............un alt pui de amp :pandaci

Posted Image

Adevarul ca am facut initial 2 carcase ...daca tot m-am apucat de timplarie (+ tolex rosu ,citeva bucati ramase de la alte lucrari..),si bine am facut pt ca deja am gasit un tatic(client) si pt al-2-lea :freaza:

astept difuzorul....un celestion super 8 sa vina si gata! :101

Link spre comentariu

Frumosa lucrare, spune-mi te rog cum faci inscriptile, arata bine !

Foarte simplu ma duc la librarie ,iau transferibil (sunt de diferite masuri..) si scriu ce am de scris ...dupa care dau citeva straturi de vopsea transparenta ca sa se fixeze bine si voila :limb: cei drept asta e o varianta super economica :cry: la ampuri pretentioase apelez la o firma ce-mi face scrierea cu laser :nebunrau: da costa cam 0.2 euro litera :cry: :cry:
Link spre comentariu

Clasicul ''Letraset'' românesc. :supz:

Oare unde se mai gaseste asa ceva ? In librarii , vanzatoarele nu au auzit de LETRASET iar cand spun de litere transferabile, ridica din umeri. @Gabriele, cunosc procedeul , prin anii 80 aveam cateva folii pe care le-am folosit la inscriptionari, cu timpul s-au uscat si nu am gasit altele, credeam ca tu utilizat alta metoda...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări