Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura in cc...

Vizitator gigione

Postări Recomandate

...vei obtine un traf de sudura foarte bun daca reusesti sa redresezi curentul din primar...

Ai vrut sa spui probabil secundar. Nu-i nimic, se mai intampla.

Prin "miezul reglabil" - tehnic vorbind este mai corect spus sunt magnetic - se obtine de fapt o panta mai mare sau mai mica a caracteristicii externe a transformatorului de sudura, prin variatia reactantelor de dispersie in cele doua infasurari. Practic tensiunea la mers in gol ramane neschimbata la orice pozitie a suntului, in timp ce curentul de scurt-circuit este cu atat mai mic cu cat suntul este mai mult patruns in spatiul dintre coloane. In acelasi scop mai este disponibila si metoda cu bobina cu reactanta reglabila (una sau mai multe) Varianta cu sunt magnetic este utilizata pe scara larga, datorita faptului ca este ieftina si produce o variatie continua a curentului de sudura. Are ca principal dezavantaj zgomotul intens produs de vibratii. Varianta cu bobina de reactanta reglabila este mai scumpa datorita necesitatii unei componente suplimentare, inafara trafului de sudura. Ea este avantajoasa, doar atunci cand din acelasi traf - de regula trifazat - se alimenteaza doua sau mai multe posturi de sudura independente, oricare dintre ele avand reglaj separat. La transformatoarele monofazate, reglajul caracteristicii externe se mai poate face si prin prize multiple de tensiune in secundar, dar are dezavantajul ca reglajul se face numai in trepte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

9

• cipriyan123

4

• nickrvl

3

• oachy

2

Top autori în acest subiect

... Are ca principal dezavantaj zgomotul intens produs de vibratii...

Se poate scapa de beleaua asta, daca suntul se pune fix, iar pt reglaj, acesta se premagnetizeaza in curent continuu, deci suntul e miezul unei bobine. Se fixeaza in poztia in care se obtine curentul de sudare minim dorit atunci cand pe bobina de magnetizare nu se aplica tensiune. Curentul maxim e cand tensiunea pe bobina suntului e mare si-l satureaza. Pentru reglaj, trebuie un mic variator de putere, cu care se regleaza curentul de magnetizare (cu tiristoare mici).
Link spre comentariu

@ - Domnului em2006: Ca intotdeauna - asa dupa cum ne-ati obisnuit - aveti "sacul" plin de solutii ingenioase. Solutia propusa este foarte interesanta. Mare pacat ca tehnologia in comutatie este inca (pentru noi) foarte scumpa. Visez la clipa cand voi realiza primul alimentator folosind aceasta tehnologie inca din anii studentiei, cand invatam bazele acestei tehnologii si chiar am intocmit vre-o cateva referate teoretice la niste realizari practice (sustinute material de institutul de invatamant superior) ale unor colegi din anii mai mici cu care am participat la o serie de "Seziuni Stiintifice". Dupa mai bine de 30 de ani, constat ca tehnologia a avansat destul de mult, insa este tot scumpa, iar posibilitatile mele - ca roman in tara asta - au ramas aceleasi. Intre timp ca sa nu stau degeaba m-am preocupat de procedurile - eu le spun practice, desi unii ar spune ca sunt tot teoretice - de design ale transformatoarelor, inclusiv pentru tehnologia in comutatie. Astept cu acelasi interes (si emotie) ziua in care - bagand mana in buzunar - sa constat ca am suficienti bani pentru a realiza si eu (fara sponsori) prima instalatie folosind tehnologia in comutatie. Cu respect!

...Este loc suficient pentru a face 3 sunturi magnetice actionate mecanic simultan, dar la faza asta e de lucru...

La trafurile de sudura monofazice, mecanismul de actionare al suntului magnetic este cu un surub cu filet dublu - dreapta-stanga - astfel incat sa usureze manevrarea practica a manivelei de reglaj, in sensul dublarii cursei la o singura rotatie a acesteia. Practic suntul este compus din doua parti care ies sau intra simultan intre coloanele trafului. Sistemul devine foarte complicat atunci cand vrei sa actionezi trei perechi de miezuri simultan. Nu se mai poate face un singur surub, din mai multe motive. Primul ar fi ca nu se vor putea infileta pe acest surub, continand 6 zone filetate - cate doua pe fiecare sens - decat cel mult doua piulite la fiecare din cele doua capete. Presupunand ca ai realiza trei astfel de suruburi pe care le-ai reuni apoi rigid printr-un procedeu oarecare intr-un singur ax, el nu va avea nici-un fel de eficienta, deoarece va fi practic imposibil sa aliniezi perfect cele 6 piulite - cate doua pe fiecare sunt, iar sistemul se va bloca. Singura solutie posibila ar fi cuplarea celor 3 segmente de arbori dublu filetati prin cuplaje elastice, solutie destul de scumpa si care comporta multa munca si foarte multa atentie acordata diverselor ajustaje. O alta solutie ar fi cu un arbore cu un singur filet - doar pe dreapta - si cu 3 piulite care sa actioneze doar 3 miezuri mobile, care fie patrund fie ies dintre cele trei perechi de coloane. Problemele de centrare ale celor 3 piulite raman aproximativ aceleasi, iar in plus fie vei muci mai mult ca sa faci spre exemplu un filet cu doua inceputuri - pentru a dubla cursa per rotatie - fie ai luat in calcul solutia cea mai simpla, in care faci doua rotatii pentru aceeasi cursa a miezurilor. Probabil ca te-ai gandit insa la toate aceste lucruri si ai deja o solutie. Succes!
Link spre comentariu

....Solutia propusa este foarte interesanta...

N-am fost atent si n-am realizat ca se vorbeste de un traf trifazic, eu m-am referit la un traf monofazat (cu un singur sunt). Am probat-o practic, mai demult. Am luat un trafo de 500A romanesc (TASM). i-am dat jos bobinajele (secundarul era bara de aluminiu) si le-am refacut pe galeti, lasand loc pt suntul de care vorbeam. Pe acesta l-am facut de aceasi forma cu traful mare (2 coloane), si l-am introdus perpendicular, am lasat si intrefier. Pe sunt am pus 4 bobine, tot galeti, si le-am aplicat cc de la un vta cu tiristoare. Cele 4 bobine le-am fazat astfel incat sa se anuleze tensiunea alternativa indusa de traf. A fost destul de dificil, dar pana la urma a iesit si ne-am facut treaba cu el.
Link spre comentariu
Vizitator butaciu

sal. nu sun expert in electonica . am nevoie de un sfat. am un traf sudura c.alternativ aprox 150-200A nu am cu ce masura dupa spusele constructorului. ??? este pot sa il fac sa sudez in cc? merge bine pot sa zic sudez cu 3.25 pe prima treapta (3 trepe) 3-4 electrozi . zic ca nu e rauin cc am inteles ca sudura e mai constanta ,calitateva rog ceva sfaturi!!! mersi anticipat

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator mosescuionut

aici iti dau dreptate ,teoretic aici ar trebui sa gasesti raspuns la toate intrebarile despre electrotehnica. in ultimul timp se tin numai de contre . daca toti am fi electronisti nu ar m fi necesar forumul asta. parca-i concurs cine scoate ce m tare regula ptr regulamentul saitului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări