Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectele Cititorilor, Lumea Tuburilor

ALEKS

Postări Recomandate

Salutare,

Ma bucur ca acest topic a reusit sa starneasca asemenea polemica. Eu am ales sa nu prezint diagramele de cablare sau unde era necesar, cablajul montajului din urmatoarele considerente:

a) montaje cu tuburi in aer: Diagrama de cablare difera de la constructor la constructor, in principal din cauza carcasei in care se va construi montajul dar si a dimensiunilor fizice a pieselor utilizate.

b) montaje cu tuburi pe cablaj: De cele mai multe ori, cablajele au fost proiectate pe foaie milimetrica sau de matematica, in functie de dimensiunile fizice ale soclurilor si pieselor pe care le-am avut eu la dispozitie la timpul respectiv. Nu pot pune public un cablaj nefunctional din cauza ca un anume condensator este prea mare si nu se incadreaza intre 2 grupuri rezistive. Plus ca dintr-un cablaj facut artizanal, pe foaie milimetrica, nu se poate face o replica, bazata pe o poza, la o scara oarecare (pentru a da bine in paginile site-ului) utilizabila de catre un grup mare de constructori cu lampi.

c) montaje electronice complexe si foarte complexe: montajele prezentate in sectiunea Microelectronica, sunt de diferite complexitati: unele prea simple, altele exagerat de complexe si multistrat, cu treceri metalizate. Cablajele mai simple, intr-adevar se pot replica de catre cat mai multi constructori si aici este vina mea ca nu le-am pus pe site. Am sa actualizez paginile, intrucat nu este nici un secret. Pe cand cablajele complexe (cum e cazul Microcalculatorului cu Z80) NU se pot replica in regim de amator, prea usor. Un cablaj de complexitate foarte mare, dublu strat cu gauri metalizate, de dimensiunea unei foi A4, este mai greu de facut in regim de amator. Eu le-am facut industrial pe un CNC prin frezare.

Deocamdata site-ul Lumea Tuburilor (http://agroza24.dyndns.org) este oprit (sunt in proces de a instala o noua masina server IBM) dar va reveni (sper definitiv) on-line luni, cel mai tarziu.

Am sa tin cont de toate sugestiile si va astept cu proiectele dvs. daca doriti sa le postez pe site. Deja am (semi-)postat proiectul dl. cibserg, mai am nevoie doar de textul pe care dumnealui il doreste pe pagina respectiva. Totul va reveni on-line cat mai curand.

Multumesc tuturor,

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

4

• THOMAS

3

• marshall

2

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Cam despre asta-i vorba,eu zic ca arata destul de instructiv si cred ca initiatorul topicului cam asta ar dori...!!!???

Frumos, d-le Lazaroiu; entuziast pana la capat! :aplauze Daca chiar nu se poate construi un amplificator cu un pic de incredere in fortele proprii, promit sa postez si eu un proiect asemanator, complet (schema, placute de circuit imprimat, lista de piese, dispunerea pieselor, tensiuni si curenti, carcasa), totul de la A la Z, poate reusim in acest fel...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cam despre asta-i vorba,eu zic ca arata destul de instructiv si cred ca initiatorul topicului cam asta ar dori...!!!???

Foarte corect!Exact asta doresc ca oamenii sa imi trimita spre a le posta pe site, in numele dumnealor. Fotografii, foarte clare, scheme elaborate, si foarte multe detalii. Cred ca acest lucru va ajuta orice electronist amator si/sau profesionist, care va vizita paginile respective. Plus ca ar concentra o mica (pe moment) parte din constructorii de montaje cu lampi si ar face publice proiectele lor. Desigur, daca acest lucru este dorit de catre ei.Pana acum s-au strans de-a lungul timpului cateva proiecte. Desi putine, le multumesc tutoror celor care de-a lungul timpului au contribuit cu poze si detalii (asa cum sunt ele) despre montajele lor. Ar fi frumos daca, in timp, aceasta sectiune ar creste prin bunavointa constructorilor de montaje cu tuburi de pretutindeni.Alex,Lumea Tuburilor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări