Vizitator cipriuss Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 Mersi bogdan_ pt sugestii. Nu inteleg ce vrei sa spui cand zici ca triace gasesc tot la cei de sus?Nu as putea sa comand triacele direct de la uC? am nevoie neaparat de optocuploare? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 La cei de sus, adica la firma cu bannerul din capul paginii forumului. O sa ma gandesc la o varianta de comanda direct din uC. Eventual poate gasesti ceva pe net. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 bogdan_ optocuploarele le vrei pentru separarea circuitului de comanda de cel comandat, sau cum??? Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 Nu as putea sa comand triacele direct de la uC?Din punctul de vedere al puterii necesare de comanda, se poate, sunt triace de mica putere si nu necesita un curent de poarta exagerat. Dar aci problema e ca probabil nu ajung pinii microcontrollerului, daca a fost necesar sa se adauge registrul de deplasare, primind comanda serial, de la un singur pin al portului. Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 OK, am inteles. Cand am zis direct de la uC am vrut sa zic direct de la 5V sau 3.3V fara a folosi optocuploarele. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Eu am inteles faptul ca se doreste comandarea proportionala a electromagnetilor, gresesc? Am citit thread-ul si ma simt sa fac si eu o remarca; nu stiu de ce v-ati gindit ca ar fi o varianta buna actionarea cu triac sau tiristor, a electromagnetilor (cei care ati facut-o). Mai mult pentru ca din ce am inteles eu, nu este vorba despre un electromagnet simplu care isi termina treaba cind este depasit un prag de aclansare. Eu sugerez amplificatoare operationale de putere sau amplificator operational ce comanda un etaj de curent mare, cu tranzistoare. In plus ca apare o problema la actionarea electromagnetului ca sa zic asa "cu prag reglabil"; cursa lui este foarte posibil sa nu mai fie aceeasi dupa ce se incalzeste si dupa ce se uzeaza in timp. Si inca ceva;sint mai multi astfel de electromagneti, se doreste alimentarea lor simultana, sau se poate lucra multiplexat (unu pe rind, am vrut sa zic) ? Oricum mi se pare destul de greu la ce lucrezi, sint curios ce solutie au gasit cei care-au mai facut acest lucru. Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Nici eu nu agreez din cale afara solutia asta, dar n-o vad imposibila. Exista tiristoare mici, sensitive gate, care se comanda cu curenti mici, si au curent de mentinere destul de mic. Nu stiu care e tensiunea minima, dar s-ar putea ca la tensiuni mici sa aiba probleme. In principiu poate folosi orice dispozitiv comutator, comanda e on-off si e plasate pe partea logica a schemei (iesirile unui registru de deplasare). Tensiune variabila (-10V...+10V) ia de la partea cu AO, dupa convertorul digital-analog. Ideea cu triace e a lui bogdan_ si argumentul principal e ca asigura separarea galvanica fata de registru cu niste optocuploare, sau, poate s-a gandit la optotriace, dar, separare cu optocuploare poate pune si daca foloseste tranz mosfet sau chiar bipolare.Un alt motiv pt care as evita triacele e ca se doreste o comutare la frecventa de 500Hz (a afirmat asta pe alt forum), or atunci vor fi necesare niste dispozitive mai zglobii, cu tq mai mic, poate scr rapide. Desi mie mi se pare cam mare frecventa asta pt un dispozitiv mecanic, dar ma rog, asa o fi, nu sunt familiarizat cu astfel de masinarii.Sigur, discutam pe marginea unei scheme deja existente, dar daca ar fi sa agreeze schimbarea din temelii a solutiei, eu as merge pe comanda PWM direct din microcontroller, via 16 mosfeti.(scuze pt termenul "mosfeti", e la moda, si se potriveste cu "elmati") Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum