Vizitator cipriuss Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 Lucrez la o imprimanta mai speciala care printeaza in relief. Capul de printare este facut din 16 picioruse care sunt actionate de 16 elmati. Amplitudinea reliefului este data teoretic de inaltimea la care se ridica si se coboara. Problema mea este ca semnalul trimis la elmati nu este doar on/off...ci este sub forma sinusoidala , cu un voltaj ce oscileaza intre -10V si +10V.Acestsemnal este generat de microcontroler si aplificat de un OPAMP.Marea mea dilema este cum sa actionez doar anumiti elmati din cei 16 la un moment dat. As prefera si o varianta rentabila ca pret. Un echivalent gen ULN200x insa pt curent alternativ. Niste triacuri ar fi bune? sau ceva asemanator? evelnual un array de switchuri.Daca exista nelamuriri va rog sa ma intrebati. Link spre comentariu
vsurducan Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 Lucrez la o imprimanta mai speciala care printeaza in relief. Capul de printare este facut din 16 picioruse care sunt actionate de 16 elmati. Amplitudinea reliefului este data teoretic de inaltimea la care se ridica si se coboara. Problema mea este ca semnalul trimis la elmati nu este doar on/off...ci este sub forma sinusoidala , cu un voltaj ce oscileaza intre -10V si +10V.Acestsemnal este generat de microcontroler si aplificat de un OPAMP.Marea mea dilema este cum sa actionez doar anumiti elmati din cei 16 la un moment dat. As prefera si o varianta rentabila ca pret. Un echivalent gen ULN200x insa pt curent alternativ. Niste triacuri ar fi bune? sau ceva asemanator? evelnual un array de switchuri.Daca exista nelamuriri va rog sa ma intrebati.Ce-i ala elmat? ca ceilalti 5 care au citit mesajul le-o fost rusine sa intrebe... Link spre comentariu
cipcirip Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 ...cred ca e vorba de electromagneti... Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 Scuze in primul rand pt noul cuvant introdus de mine "elmat". deci e vorba de electromagnetiCa principiu de functionare...nu stiu sa fi vazut pe undeva asa ceva....de aceea m-am si bagat la treaba asta.Inca ma gandesc la unele detalii legate de principiul propriuzis...insa el ar functiona astfel:o lama sau o rola micuta intinde o fasie de material plastic sub forma semilichida. in spatele materialului intervin cele 16 ace care modeleaza acea fasie de plastic ca si cum ar da cu o grebla. Cred ca sub un unghi potrivit si o viteza optima de greblare/modelare a acelei fasii de material plastic...se poate ajunge la imprimare in relief cu o inaltime de max 2-3 mm Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 eventual daca e cineva din iasi ne intalnim la un suc si facem treaba impreuna Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 7, 2009 Partajează Postat Mai 7, 2009 Scuze in primul rand pt noul cuvant introdus de mine "elmat". deci e vorba de electromagnetiCa principiu de functionare...nu stiu sa fi vazut pe undeva asa ceva....de aceea m-am si bagat la treaba asta.Inca ma gandesc la unele detalii legate de principiul propriuzis...insa el ar functiona astfel:o lama sau o rola micuta intinde o fasie de material plastic sub forma semilichida. in spatele materialului intervin cele 16 ace care modeleaza acea fasie de plastic ca si cum ar da cu o grebla. Cred ca sub un unghi potrivit si o viteza optima de greblare/modelare a acelei fasii de material plastic...se poate ajunge la imprimare in relief cu o inaltime de max 2-3 mm2-3 mm???braille, ceva, c? la alt? utilizare practic? nu m? duce mintea!!! Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 8, 2009 Partajează Postat Mai 8, 2009 MifTy pai in afara de braille....hmm dac stai sa te gandesti ca ai putea face 100 de straturi din astea nu crezi ca ai reusi sa faci o imprimanta 3d? ;)nu neaparat functionala doar cu aceste 2 principii, insa ca si concept ea exista undeva la orizontsi totusi nu este nimeni care sa ma ajute in problema cu switchurile? Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2009 Partajează Postat Mai 8, 2009 exist? electromagne?i ?i electromagne?i, trebuie s? ?tim ce tensiune maxim? de ac?ionare au, dac? func?ioneaz? în curent continuu sau alternativ, ce consum au, etc. dup? asta putem s?-?i d?m o sugestie util?.a?a, vorbim doar vorbe!!cât prive?te întrebarea "la ce bun", recunosc c? am r?mas tot în cea??... poate oi fi prea b?trân, ?i imagina?ia mea nu mai func?ioneaz? cum trebuie!!! Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 8, 2009 Partajează Postat Mai 8, 2009 voltajul maxim e de +/-10v si e la curent alternativ...rezistenta bobinei e de 20 de ohmideci repet intrebarea de la inceputul topicului....o reformulez chiar: Cu ce fel de comutator pot activa si dezactiva un curent alternativ de 1A, si maxim -10V respectiv +10V, facand abstractie de consumator Link spre comentariu
cipcirip Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 Hmmm, e destul de ambiguu ce doresti tu,,,actionare in ca, +/- 10 v``? Sa inteleg ca sunt masurati 10 v intre virfuri ? Oricum, daca doresti o deplasare proportionala a miezului electromagnetic, functie de tensiunea aplicata, o sa fie dificil. Daca e o actionare simpla, gen da/nu, in cc, poti face simplu, cu tranzistori, eventual punte H. Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 cipcirip e buna si varianta asta cu punte h....insa exista vreun array ceva cu cel putin 4 punti pe circuit integrat? Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 gânde?te-te pu?in ?i la fiablitate... eu deocamdat? a? face cu tranzistoare discrete, nu cu array-uri, dac? ceva nu merge bine nu schimbi unul sau 2 integrate, ci doar 1 sau 2 tranzistoare...pe lâng? asta, po?i mai u?or m?sura punctele de func?ionare, etc...p?rerea mea!! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 din ce inteleg eu, ai o sursa de curent alternativ, care iti scoate o tensiune cu amplitudinea de 10V, pe care vrei sa o aplici pe niste electromagneti. TInand cont ca e vb de AC, ti-ar trebui niste triace. As mai vedea o varianta, sa faci cate un operational comandat pentru fiecare element. Din ce inteleg, ti-ar trebui o capaciate de comanda, de 0.5A, deci poate iti foloseste vreun operational de genul L165, sau ceva mai micut. Cu tranzistori mi se pare ceva mai complicat. Eu as folosi triace, probabil fiind nevoie sa cresti putin tensiunea aia de 10V pentru a compensa pierderea in conductie pe triace. Link spre comentariu
Vizitator cipriuss Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 gânde?te-te pu?in ?i la fiablitate... eu deocamdat? a? face cu tranzistoare discrete, nu cu array-uri, dac? ceva nu merge bine nu schimbi unul sau 2 integrate, ci doar 1 sau 2 tranzistoare...pe lâng? asta, po?i mai u?or m?sura punctele de func?ionare, etc...p?rerea mea!! Pai eu ma gandesc si la pret, ma gandesc ca schema sa fie cat mai compacta, nu neaparat sa imi fac griji ca daca ceva nu merge sa pot sa inlocuesc usor piesa. Incerc sa fac designul in asa fel sa ating maxim 75% din specificatiile maxime ale pieselor folosite.din ce inteleg eu, ai o sursa de curent alternativ, care iti scoate o tensiune cu amplitudinea de 10V, pe care vrei sa o aplici pe niste electromagneti. TInand cont ca e vb de AC, ti-ar trebui niste triace. As mai vedea o varianta, sa faci cate un operational comandat pentru fiecare element. Din ce inteleg, ti-ar trebui o capaciate de comanda, de 0.5A, deci poate iti foloseste vreun operational de genul L165, sau ceva mai micut. Cu tranzistori mi se pare ceva mai complicat. Eu as folosi triace, probabil fiind nevoie sa cresti putin tensiunea aia de 10V pentru a compensa pierderea in conductie pe triace.La triace m-am gandit si eu prima data. Stii cumva daca astea se mai numesc si switchuri sau comutatoare bidirectionale?Am atasat si o schema asa in mare cam cu ce as vrea sa fac[attachment=0]schema.zip[/attachment] Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 9, 2009 Partajează Postat Mai 9, 2009 Ma gandesc ca celelalte conexiuni ale electromagnetilor se leaga la iesirea lui U3, prin dispozitivul de comutare. In cazul asta, recomand sa folosesti triace. Triace gasesti tot la cei de sus. Cele de pe la 4A capacitate sunt relativ ieftine. Urmeaza apoi sa hotarasti exact ce circuit de comanda folosesti pentru ele, banuiesc ca vei avea nevoie sa le comanzi de la un uC cu nivele logice de gen 5V sau 3.3V etc. O varianta foarte buna ar fi sa folosesti niste optocuploare, dar iese cam scump. Daca ti se pare buna metoda, ai putea gasi pe net si alte circuite de control pentru triace. Eu unul, as prefera cu optocuploare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum