Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

releu fotocelula

draku

Postări Recomandate

am nevoie de o schema functionala (si testata) pt un releu actionat de prezenta luminiimai precis am nevoie sa fac o automatizare la un arzator cu motorina pt o centrala termica (detector de flacara)de aceea am nevoie de o schema care se stie sigur ca functioneaza, altfel e netul plin de schememultumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• draku

6

• Blind

2

• niq_ro

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Cumpara un "releu crepuscular". Este utilizat pentru aprinderea automata a iluminatului exterior la scaderea iluminarii sub un anumit prag (reglabil de regula 2-50lx).Nu te complica sa il faci, nu se justifica deranjul pentru aplicatia ta. Cumpara unul gata facut, este si mai fiabil decat cel pe care l-ai face tu.PS: Din cate stiu eu, "senzorul de flacara" este realizat cu electrod de ionizare, nu cu fotocelula. E posibil sa ma insel, desi nu cred. Cauta pe google o schema de automatizare pentru un cazan pe motorina si vezi exact cum se face totul. Nu te lua dupa datele tehnice oferite de vanzatori, majoritatea sunt atehnici.

Link spre comentariu

multam de infoam in posesie 2 arzatoare cumparate din targ carora le lipseste automatizarea,dar au senzorii dispozitivele le-am testat cu "automatizarea" facuta manual :) si as vrea sa le fac o automatizare....automata :)

Link spre comentariu

nu se manifesta in niciun fel, pentru ca sunt niste simple fotorezistente intr-o carcasa de plastic care au o bucata de fir cu o mufa la capat.restul lipseste, de aia vreau sa adaptez ceva, ca preturile modulelor originale sunt prohibitive spre ex., din acelasi domeniu al arzatoarelor, un preincalzitor de motorina care se monteaza inaintea duzei este 800 ron

Link spre comentariu

nu se manifesta in niciun fel, pentru ca sunt niste simple fotorezistente intr-o carcasa de plastic care au o bucata de fir cu o mufa la capat.restul lipseste, de aia vreau sa adaptez ceva, ca preturile modulelor originale sunt prohibitive spre ex., din acelasi domeniu al arzatoarelor, un preincalzitor de motorina care se monteaza inaintea duzei este 800 ron

Cel mai simplu de identificat este sa-i masurati rezistenta(daca este intradevar fotorezistenta) cu un aparat de masura "la lumina zilei"(asa aflati valoarea ei reala si in functie de ea puteti sa-i si faceti aplicarea corecta) si prin acoperirea ei observati daca se modifica valoarea ei.Si totusi nu cred ca ar fi vorba de fotosenzor,deoarece se poate afuma si atunci nu mai lucreaza cum trebui.As inclina mai mult pentru un senzor termic.Catalin
Link spre comentariu

sunt chiar fotosenzori si functioneaza ok pt ca sunt montati in spatele duzei (si, deci, a flacarii), in curentul de aer produs de turbinaoricum, nu trebuie sa ii flolosesc neaparat pe aceia

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pentru spravegherea arderii combustibililor lichizi se utilizeaza in general fotorezistente (asta pentru arzatoarele de putere mica) , tija de ionizare se utilizeaza numai pentru gaze.Eu personal nu te sfatuiesc sa construiesti un bloc de supraveghere deoarece nu ai voie sa modifici schema de automatizare data de fabricant (arzatoarele sunt dispozitive care pentru functionare necesita autorizare , vezi colectia de prescriptii tehnice ISCIR).Solutia cea mai buna este sa refaci schema originala data de fabricant , in general ai nevoie de un automat de ardere (dispozitivul realizeaza : preventilarea , aprinderea automata , blocarea alimentarii cu combustibil in cazul in care aprinderea a fost ratata timp de siguranta mai mic de cinci secunde , oprirea arzatorului in cazul in care flacara se stinge , vizare flacara , etc) conform specificatiilor date de fabricant (sunt mai multe firme care produc automate de ardere). Arzatoarele sunt dispozitive destul de periculoase atunci cand nu sunt respectate conditiile de functionare (spun asta din experienta deoarece am participat la mai multe expertize tehnice in cazul unor accidente produse de catre arzatoare , in 50% din accidente au fost si victime)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! am realizat un astfel de montaj..dar nu mai gasesc schema...ar fi sanse mari sa functioneze si schema asta...din moment ce poate fi cumparata ca si kit! aceasta schema sa activeaza la intuneric dar din releu poti sa iti alegi pini pe care pui ceea ce vrei sa se activeze(adica atunci cand ii intuneric si releul activat sa intrerupa si nu invers)...sau daca trebuie activata neaparat la lumina inversezi potentiometrul cu fotorezistorul!

http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

Link spre comentariu

Am realizat un asemenea automat pentru un arzator din dotare, cateva MMC-uri si relee....originalul era electromecanic si senzor de flacara o fotorezistenta si aprindere cu un trafo de inalta tensiune,nu te juca cu improvizatii ca e posibil sa se acumuleze gaze in cazan si sa cam zboare :speriat

Link spre comentariu

Am realizat un asemenea automat pentru un arzator din dotare, cateva MMC-uri si relee....originalul era electromecanic si senzor de flacara o fotorezistenta si aprindere cu un trafo de inalta tensiune,nu te juca cu improvizatii ca e posibil sa se acumuleze gaze in cazan si sa cam zboare :speriat

pai m-ar interesa si pe mine schema de asemenea si schema logica de functionare ar fi interesantamultumesc
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări