Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LME49811

ionioni2008

Postări Recomandate

Pai banuiesti ca asta am facut prima oara :-)Ca sa nu mai zic de decuplari.Am pus sinusoida pe intrare si m-am jucat si pe cel de compensare .Sub 20pf sinusoida incepea sa fie zimtata.Dau vina si pe cablajul facut aiurea in graba Apropo in alt topic intrebam daca merge cu etaj final stil Quasi (finali NPN amandoi):Sinus perfect si in acest caz (l-am facut de curiozitate sa vad daca merge).Ramane sa fac varianta noua de cablaj si sa ma joc din nou pe amandoua variantele.Din pacate stau prost cu tranzistorii finali.In placa facuta de ionioni2008 apar si 2 tranzistoare stil Bc .Cred ca e protectie la scurt daca nu ma insel.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionioni2008

13

• EmyRulz

7

• lalihifi

6

• zal

4

Top autori în acest subiect

Sunt gata si scanurile de la scheme.

Valori amp:

R1=330K

R2=R5=820ohm

R3=R9=24K (aici am folosit MLT)

R4=optional, pentru separarea maselor, la mine nu a fost nevoie, tipic 8R2...22R.

R6=33K, se calculeaza conform datasheet, pentru Ualim=42...50Vcc merge 33K.

R7=R8=2R2, pentru separarea surselor.

R10=1K2

P=470R

R11=360R (merge 330R...390R)

R12=R13=100R, pusa pentru limitare curent livrat de integrat cand intra in actiune limitarea VI.

(probabil se poate tatona 100R...470R). Limitarea VI este calculata dupa Randy Slone si are:

R14=R15=120R

R16=R17=220R

R20=R21=16K

Diodele sunt 1N4151 (merg si 1N4148). Din calcul, ar trebui sa limiteze la 7A, pentru sarcina sub

3ohm. Voi vedea mai exact cand voi face testele complete in sarcina. Poate suferi modificari.

Toate rezistente de pana aici sunt metal-oxid, 0.6W, 5 sau 1%.

R18=R19=0R22/5W ROYAL OHM

R22=R23=1R0, 0.5W, MLT

R24=10R/2W, metal-oxid

R25=8R2/2W, metal-oxid

C1=4u4/50V, poliester (2x2u2)

C2=110pF, silvered-mica

C3=0u1/100V, MKT

C4=100u/16V Bipolar, Nichicon MUSE

C5=C7=470u/63 ROE EKR

C6=C8=0u1/100V, MKT

C9*= optional, eu am folosit 33u/35 ISKRA, low ESR

Cx=18pF, silvered-mica, ramane de tatonat, in functie de slew-rate-ul dorit...intre 10...39pF.

C9=C10=0u22/100, MKT

C11=C12=1u/100, MKT

C13=0u1/250Vca, MKT

L=0.9uH, 14 spire CuEM fi=1.40, pe dorn de 15mm.

T1=BC107C, selectionat cu beta>250, pentru Ualim mai mari trebuie folosit 2N2484.

T2=MPSA06 sau 2N5401

T3=MPSA56 sau 2N5551

T4=MJ11032G ON semi

T5=MJ11033G ON semi

Din P se regleaza curentul de mers in gol, eu l-am reglat la 50mA prin T4, urmand

sa-l reglez fin pe osciloscop. Atentie, daca inseriati ampermetrul pe

railul de +(sau-), curentul masurat trebuie sa fie approx 70mA (consuma si LMEul)!!!

MARE ATENTIE de unde se ia NFB, adica borna dreapta a lui R9 sa se ia de

dincolo de conexiunea R18+R19, ca in desen!!!

Exista 2 mase: masa de semnal mic(intrare+NFB triunghi in desen) si masa de semnal mare

(filtraje, Zobel, masa LME, etc. masa cu linie in desen).

Eu am trasat, PENTRU FIECARE din ele, traseu separat, trasee ce se intalnesc DOAR

in borna de masa de la iesire. Daca as fi avut brum, as fi folosit R4, dar, deoarece NU am nici un pic de brum sau zgomot (sa-mi fac cruce!), nu a fost nevoie.

II

Link spre comentariu

Azi am terminat si modulul 2, canal stanga.

L-am alimentat, reglat bias, masurat offset.

Apropo, offsetul este -1.8mV pe stanga, -2.1mV pe dreapta.

Atrag atentia asupra imperecherii R9 cu R3 si R5 cu R2.

Eu am mers pana la a 2a zecimala. aka 23.97kohm respectiv 820.7ohm.

(Valorile sunt alese ca sa am amplificare app 31, adica la 0.95V pe intrare

sa obtin cei 28.8Vef pe iesire necesari pentru 100W/8ohm. In plus, impedanta

de intrare am vrut sa fie peste 20Kohm.)

Speriat despre ce citisem anterior privind zgomotul si brumul, am conectat un

dif de sacrificiu (25W/4ohm) pe iesire si am ascultat:

NU am brum, Nu am fî?, nu se aude nimic...cu intrarea in aer, nu in scurt.

Mi-e si frica sa ma bucur prea tare, parca nu-mi vine sa cred...

Revenind la schema de alimentare:

MOV este un varistor de 275V, pentru protectia la supratensiune.

Traful are miez de 600VA si scoate 2x34Vca/7A sau peste (sarma fi=1.40).

Puntea este romaneasca, mai veche, de 20A/400V, eu am pus-o pentru ca

am o incredere oarba in ele- n-am vazut una arsa in peste 20 de ani!

(nici macar in redresorul meu auto, si incarca si cu 10A).

Conzii de filtraj sunt de 33000/63, marcati Hitachi HCG FA, serie

despre care n-am gasit nimic pe siteul Hitachi, deci este posibil sa fie

fake-uri. Asa ca inainte de a merge mai departe, i-am supus la U=57Vcc vreo

2 ore pe fiecare, ca sa nu-mi bubuie in carcasa. Vad ca au tinut pana acum,

sa bat in lemn.

Blederele sunt 4K7/5W ceramice, direct pe borne - se vad in poxze.

Important:Conductoarele de la traf la punte si apoi la filtraje sunt flexibile,

cu sectiunea de 1.5mm, iar cele de la filtraje la module, de iesire si cele

pentru E si K de la tranz finali sunt flexibile cu sectiunea de 1.00mm.

Conductorul de B este flexibil de 0.5mm.

PS:

Ii rog pe userii care au postat despre reteaua RC in pinul de compensare

sa detalieze. Sunt deschis sa experimentez...

Va multumesc de rabdare!

II

Link spre comentariu

Este o rezistenta de 3,3k inseriata cu un condensator de 75pf .Acest rc s-ar adauga intre pinul 6 si masa .Cx-ul il lasi si pe acelaAceasta modificare ar fi cea propusa de tipul de la NSCIar compensarea cu 2 poli ......nu stiu valorile :jytuiyu

Link spre comentariu

A

Atrag atentia asupra imperecherii R9 cu R3 si R5 cu R2.

Eu am mers pana la a 2a zecimala. aka 23.97kohm respectiv 820.7ohm.

Ma bucur ca nu ai brum si offsetul este f mic. Totusi nu vad scopul imperecherii asa de drastice acelor rez. Oricum, amplificatorul nu va vedea o impedanta balansata la intrare(impedanta de iesire a sursei +pot nu e neglijabila), unde mai pui ca in regim dinamic oricum se destabilizeaza treaba din cauza cond de la intrare.

Legat de curentul de bias, daca e sa ne luam dupa D. Self, atunci ar trebui sa ai cam Vt pe rez de 0.22 ohmi pt dist de cross-over minime, asta ar insemna in jur de 90-110 mA(valoarea exacta se afla desigur numai experimental, pt cine e dispus :da ).

Sper sa iti incante urechile cat mai curand!

Link spre comentariu

Felicit?ri! Cum am în?eles c? nu e gata definitiv, îmi permit ?i eu cîteva p?reri:-Cx acela e cond dintre b-c trz pilot din integrat, e aiurea s? i se lege o re?ea RC de la baz? la mas?. De fapt în orice schem?.-Nu stric? ni?te cond de minim 100pF între b-c la trz finali.-Eu reglam amplifurile cu trz Darlington în final ca s? am 1,1-1,15Vcc între b-e la fiecare trz, mai jos e insuficient ?i distorsioneaz?, mai sus intr? în clasa A. A? fi curios dac? simetria are de suferit la volum mare, cu sarcin?, multe integrate de genul ?sta dau tensiuni de ie?ire simetrice în regim static, dar se modific? c?tre o ramur? cu cît cre?te volumul sau scade sarcina. Asta depinde de plaja generatorului de cc opus trz pilot.-Limitarea de curent, dac? nu m? în?el, mi se pare c? ac?ioneaz? peste 7A, ceeace e mult ptr trz finali. Piesele folosite ar trebui pu?in mai solide (BD-uri ?i diode de 1A), s? nu se duc? la prima folosire.-C9* e enorm, o valoare de 0,1uF ppm, multistrat, etc era mai normal?, mai ales c? electroliticii...-Aoleu! T1 BC107? Un BD139-MJE/KSE340.-Bobina de pe ie?ire mi se pare a avea sîrma prea sub?ire ptr curentul de ie?ire, seam?n? cu cele de la ampliful A350.

Link spre comentariu

Zal nu stiu ce sa zic de aceea pun linkul:

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... highlight=

Tipul are numele "audioman54"

""I thought you were asking about the noise gain comp circuit we used on the 4702 and the 49811 boards we designed, which in addition to the normal 30pf comp cap is a 3.3k resistor in series with a 75pf cap to ground from the comp pin. Not the same as what you are talking about but "NECESSARY" for the best operation. I don't think we ever published the noise gain compensation circuit on the web? But to directly answer your question I have not used the type comp circuit topology that you are talking about. Sounds interesting though. ""

Link spre comentariu

Pt EmyRulz: citat: "Ma bucur ca nu ai brum si offsetul este f mic. Totusi nu vad scopul imperecherii

asa de drastice acelor rez. Oricum, amplificatorul ..."

M-am inspirat din G Randy Slone - High Power Audio Amplifier Costruction Manual, cap.7, pag.219, mijloc.

Pt Zal: "-Limitarea de curent, dac? nu m? în?el, mi se pare c? ac?ioneaz? peste 7A, ceeace e mult ptr trz finali.

Piesele folosite ar trebui pu?in mai solide (BD-uri ?i diode de 1A), s? nu se duc? la prima folosire."

Cei 7A trec prin MJ11032/11033 (au Icmax 50A, si din SOA - la 45Vce ar tine cam 4.4A in DC) si prin R18/R19,

la curentul ala Ure este 1.54V si, prin divizare, obtin intrarea in conductie a T2, care fura la masa semnalul

din baza finalului T4, aka curentul maxim este cel de source/sink al integratului 49811, din datasheet max 8mA.

Deci, nu, nu cred ca MPSA06/56 sa fie in pericol.

-"C9* e enorm, o valoare de 0,1uF ppm, multistrat, etc era mai normal?, mai ales c? electroliticii..."

Am mai vazut c9* si prin alte scheme de valoare asa mare (inclusiv Randy Slone recomanda 47uF),

cica ar imbunatati PSSRul.

Sincer, si cu el si fara el, eu nu am simtit nici o schimbare...poate renunt.

-"-Aoleu! T1 BC107? Un BD139-MJE/KSE340."

La mine ar fi fost mai complicat mecanic sa pun capsula plata, gen BD, am masurat de curiozitate

tensiunea KE in DC, si in AC si sunt super linistit - cred ca o sa tina BCul, daca nu - pun 2N2484,

are Vce mai mare.

-"-Bobina de pe ie?ire mi se pare a avea sîrma prea sub?ire ptr curentul de ie?ire,

seam?n? cu cele de la ampliful A350."

Stiu la ce te referi cu A350, dar la mine sarma este identica cu cea folosita de bobinator

pentru secundarul de forta, ba chiar din acelasi mosor, are fi=1.40, deci tine sigur.

Datorita pozelor proaste pare subtirica, dar nu e.

Multumesc, iau in calcul toate comenturile de pana acum.

Cu stima,

II

Link spre comentariu

Neg?sind schema intern? a LME49811, am luat-o pe a fratelui 49810, care probabil e identic? pe traseul audio. Dac? scoatem circuitele neesen?iale audio, se observ? o schem? bloc de amplif destul de comun. Intrarea e pe un singur diferen?ial, mai mult sau mai pu?in complicat cu mut în generatorul de cc, de acolo se duce-n trz pilot. Compensarea aia e de fapt condensatorul clasic antioscila?ii dintre b-c.Practic ampliful realizat are configura?ie de tripleti complementari în etajul final, cu pu?in? îndemînare se poate compensa ?i trz prefinal pnp între b-c prin pinii Vee ?i Sink, dar trz pref npn, nu se poate compensa. Diodele alea împiedic? asta (mai mult ca sigur sînt trz monta?i ca diode, cu o jonc?iune în scc).

Link spre comentariu

@ionioni2008Stiu cartea lui Slone, dar acolo vad ca nici nu explica motivul pt care e bine sa imperechezi acele rezistente :rade: Motivul real este ca etajul diferential are 2 proprietati foarte frumoase(de fapt are mult mai multe dar asta se aplica aici):1. Impedatele de intrare a celor 2 intrari(inversoare si neinversoare) sunt mari si relativ apropiate2. Acest circuit are propietatea de a rejecta semnalele de mod comun(adica cele care sunt comune fata de cele 2 intari). Totusi, pt ca asta sa se intample, trebuie ca impedata vazuta in cele 2 intari sa fie aceeasi. De fapt, mai corect, cele doua impedante, impreuna cu impedanta de iesire a surselor sa formeze o punte wheastone balansata. Intrucat ideal impedanta de iesire a sursei si cea de la iesire(ca aia e sursa pt intarea inversoare) sunt zero atunci rezulta conditia de matching. Un alt plus ar fi micsorarea offsetului. Dar, in realitate, lucrurile nu sunt niciodata ideale, deci impedanta de intare ale celor 2 tranz din et. diferetial nu este aceeasi, la fel si impedanta de iesire a sursei(care niciodata nu putem fi siguri cat e) deci un matching "extrem" nu aduce mare lucru in plus.Acum legat de acea retea RC, ea are un rol in controlul fin al stabilitatii. Reteaua adauga un pol de frecventa mai joasa(si nedeterminata precis, deoarece impedanta in punctul de compensare este greu de evaluat analitic si impedata serie a rez si condului apare in paralel cu acea impedanta deci duce la scaderea castigului in bucla deschisa) si un zerou de inalta frecventa care ajuta stabilitatea introducand un avans de faza. Legat de sunet, trebuie sa il credem pe audioman sau sa incercam, deoarece corelatia dintre performata obiectiva si cea subiectiva nu este mereu biunivoca. Totusi metoda principala de compensare ramane integratorul miller in jurul etajului VAS. Legat de valoarea lui c9, nu prea vad ce legatura are cu PSRR, atata timp cat avem de a face cu o "dioda amplificata" condusa din surse de curent!(si integratul are un PSRR excelent!). O valoarea mai mare duce la o stabilizare mai mare a biasului, asta e adevarat. Te poti juca cu diverse valori aici ca sa vezi cum se comporta asupra sunetului.

Link spre comentariu

Zal si EmyRulz, multumesc, cred ca am inteles commenturile voastre.

Lalihifi, foarte multumesc pentru linkul spre diyaudio-audioman54, o sa parcurg tot threadul,

ce spune nea Mark imi intareste ideea ca LME49811 nu e rau deloc, ba din contra.

O zi buna tuturor!

II

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu rezultatul primelor masuratori:-deoarece sunt posesorul de data doar foarte recenta al propriului osciloscop,doar acum am putut sa fac si eu masuratori detaliate, pe indelete si nu pe fuga.Echipamente: -osciloscop Hameg 605, multimetru Meterman X37(true RMS), generator sinusoidal home made tranzistorizat, rezistenta de sarcina 8.0 ohmn/120W.Rezultate: Umaxim preclip efectiv= 22.5Vef, adica 63W continuu, Uintrare= ~0.7Vef.Pentru orice Uin mai mare, incepe clipul, intai pe alternanta negativa si apoi si pe cea pozitiva.La momentul efectuarii masuratorilor, Uretea (care, la mine, este in gama 230Vca...242Vca) determina U alimentare= +-43.4Vcc in gol si coboara la +-40Vcc in sarcina.Aceleasi rezultate le-am obtinul si pe canalul celalat, masuratorile au fost facute la 50Hz, 500Hz, 5kHz, 50kHz si arata toate la fel.Sunt foarte dezamagit! Daca faceti calculul ...22.5Vef inseamna 31.8Vvarf, deci randamentul este foarte prost, pierd aproape 9V!! Partea proasta este ca , din varii motive, nu pot rebobina traful ca sa-i maresc Usecundar. (dupa ce ca am asteptat 2 luni sa gasesc un bobinator si alte 2 luni sa mi-l faca,mi l-a si gresit in minus pe sec si mi-a si fracturat carcasa in care intra boninajul, deci... la o eventuala rebobinare => se rupe sigur).Singurele idei care mi-au venit sa probez in viitor:-sa renunt temporar la circuitul de protectie VI, ca sa vad daca de acolo apare limitarea..-sa fac un alt modul de final cu LME49811 + prefinal MJ1503x +final MJ1500x (deci nu cu darligton monolitic) si sa vad daca obtin rezultate mai bune...Astept si alte sugestii..II

Link spre comentariu

...1 - sa renunt temporar la circuitul de protectie VI, ca sa vad daca de acolo apare limitarea..2 - sa fac un alt modul de final cu LME49811 + prefinal MJ1503x +final MJ1500x (deci nu cu darligton monolitic) si sa vad daca obtin rezultate mai bune...Astept si alte sugestii..II

* - Puterea e corect? ptr alimentarea respectiv?, nu cred c? se poate scoate mai mult. Încearc? s? m?re?ti amplificarea prin mic?orarea lui R5.1 - Dac? sinusoida era ''retezat?'' la vîrfuri e din protec?ie, dar numai la volum maxim, mai bine la?i limitarea dar m?re?ti pragul prin mic?orarea rez de emitor (dar sînt prea mici ?i acum), sau modificînd rez din bazele trz din limitare. Oricum e cam prost f?cut? limitarea, încearc? cu rez de 16k ?i diodele din baze scoase.2 - Nu ob?ii altceva decît o simetrizare mai bun? a etajului final, dac? sortezi ?i împerechezi bine trz.
Link spre comentariu

Mie mi se pare ca 8.8V care cad pe Vcesat + Uremitor sunt cam mult! Pentru MJ11032,

la Ic=25A ar trebui sa am Ucesat=2.5V!!! iar la Ic=5A ar trebui sa am sub 1V.

(cf datasheet ON Semi).

Iar daca restul de 7.8V ar fi pe Remitor ar trebui sa am Iemitor=35A, ceea ce sigur nu e cazul,

ca se pulverizau!!! Cred ca este o limitare din LME49811. Sa fie oare modificarea pe care am

facut-o eu privind R12,R13?? (le-am pus ca sa limiteze curentul intre pinii14.13 cand lucreaza

protectia VI.) Desi... Imax acolo este 8mA, pe 100ohm ar inseamna doar 0.8V.

Deci 1Vcesat+1.5VRemitor+0.8V dinR13/14=3.3V pierdere.

Din min 40V rail... ar ramane 36.7V varf=>25.9Vef si nu doar 22.5Vef.

Unde sa ma mai uit?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări