Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LME49811


ionioni2008

Postări Recomandate

Deoarece despre LME49810 si 49830 s-a tot discutat, va supun atentiei experienta mea cu 49811. Ca un refresh, 49811 este driver dedicat atacului finalilor Darlington monolitici. Pe scurt: merge, si merge chiar bine! Nu am apucat sa finalizez si al doilea canal si NICI sa fac masuratori detaliate asupra canalului pe care l-am terminat, dar, "urechiometric" suna neasteptat de bine.

Daca va intrebati care ar fi interesul unui etaj final cu Darlingtoni monolitici- ceea ce suna ca o blasfemie pentru puristii audiofili!- va raspund ca datorita posesiei unui sasiu+traf+radiatori industriali cu doar 2 TO3 locasuri / buc., pentru mine a fost o provocare. Pe de alta parte, m-am bazat pe presupunerea ca Nat-Semi n-ar fi scos LME49811 daca solutia cu Darlington nu ar fi fost comparabila calitativ cu fratiorii 49810/49830.

Tranzistorii finali sunt MJ11032/11033, de ON, Pd=300W, Ic=50A, Uce=120V.

Alimentarea este de +-46V (cam mica, dar mi-a gresit bobinatorul secundarele trafului si nu mai trec prin chinul de a astepta 2 luni sa mi-l rebobineze iar), eu planificasem +-50Vcc, ceea ce mi-ar fi asigurat cam 2x110W/8ohm, mai mult decat suficient pentru mine.

Am prevazut si limitare tip VI, single -slope pe iesire (inspirat din R. Sloan), Zobel si L=0.9uH.

NFB este 24k/820R + 100u/16 BP Nichicon MUSE.

LME este filtrat suplimentar cu 470u/63 ROE EKR + 0.1/100 MKT.

Pe railuri am snubber din 1R0 +1.0u/100 MKT

Ca sa nu va plictisesc, detalii schema, poze realizare si alte amanunte - doar daca intereseaza pe cineva.

Acestea fiind spuse, cu Ibias=50mA, sunetul este foarte curat, foarte exact, surprinzator de bun, comparabil cu un final cu ALL-BJT bine realizat.

O zi buna!

II

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ionioni2008

    13

  • EmyRulz

    7

  • lalihifi

    6

  • zal

    4

Top autori în acest subiect

Felicitari pt proiect, desigur ca ne intereseaza realizarea si schema!Legat de finalii darlington monolitici, cine a zis ca e o blasfemie pt audiofili? Acesti tranz au marele avantaj ca sunt f bine cuplati termic si unii mai au si diode thermal-track(sanken), deci sunt o optiune viabila.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru calitatea foto:

 

 

 

 

Probabil recunoasteti sasiul comun unor amplificatoare facute de IEI Bucuresti prin anii '80.

Radiatorii sunt masivi din AL, exista niste traverse din cornier de Al folosite pentru rigidizare, traful are cam 550VA (miezul este de 600VA, dar fereastra permite in real doar bobinaj pentru cam 450...480W.(nu este cu sectiune patrata, ci 40x60mm).

Puntea este 20PM4, pusa pe o mica travee de aluminiu si filtrajul de 33000u/63Vcc pe rail. Urmeaza sa-i fac circuitul de soft-start si protectia DC + indicator de clip (reamintesc, LED de clip exista doar la LME49810 si nu la 49811).

Voi scana si schemele pentru finali + alimentare si le voi posta.

Nu dati cu pietre pentru cum arata cablajul, este facut cu mana (ma rog, rotring+vopsea pe baza de smoala si corodat in azotic).

II

Link spre comentariu

Si restul de poze:PS:Ce se vede...este inca in lucru, nu este gata decat canalul dreapta (si in poze, si electric) si alimentarea.Peste zona cu tranzistorii finali si bias se pune un capac din tabla de Fe neagra, pt protectie.II

Link spre comentariu

condensatorii de langa driver(470/63) nu sunt cam batranei,ai baza in ei?traful nu e cam aproape de etajul final?incearca sa-l ecranezi cumva ,sa nu ai surprize la sfarsit,in rest, frumos,spor la treaba si succes!

Link spre comentariu

Felicitari pt realizare. Vad ca ai folosit componente de calitate, e cam pacat cu acel cablaj, e bun de test, dar eu sunt de parere ca mai poate fi optimizat pt varianta finala. De asemenea putea fi facut un pic mai mic si cu trasee mai scurte. Oricum keep up the good work, e placut sa mai vezi si proiecte care nu sunt copiate 100% de pe net. Astpet schemele ca sa mai discutam si pe latura tehnica.Apropos, ce boxe si ce sursa folosesti?

Link spre comentariu

Pe de alta parte, m-am bazat pe presupunerea ca Nat-Semi n-ar fi scos LME49811 daca solutia cu Darlington nu ar fi fost comparabila calitativ cu fratiorii 49810/49830.

 

Pe diyaudio cineva de lucra chiar la National spunea ca din acestea LME49811 se auzea cel mai bine (si LM4702).

Dar tot el zicea ca pentru a imbunatati sunetul asa cum trebuie la pinul de compensare (6 parca) trebuie adaugat un RC spre gnd .

O sa caut articolul valorile erau destul de ciudate se pare ca micsora zgomotul foarte mult ...nu mai stiu .

Aceasta modificare nu este data in nici un datasheet de la National !?!?!?

Cu niste tranzistoare Sanken de ex cred ca iasa un amplif ca lumea dar culmea nimeni nu aduce acesti tranzistori dedicati audio darlington.

Link spre comentariu

S-o luam in ordine:

-Conzii aia 470/63 sunt vechi, e adevarat, dar sunt ROE EKR, verificati de mine la ESR[sub 0.05ohm la 50Khz), si tinuti sub tensiune de 60Vcc vreo 2 ore. La vremea lor, ROE le garanta functionarea corecta la 100KHz (de altfel sunt dati si ca referinta in datasheetul lui L296).

-Din pacate, pozitia trafului este fixa, n-am ce face. Pe de alta parte, cutia va contine doar partea de putere, fara pre-uri, mic-preampuri sau altceva, poate voi avea un pot stereo ca volum general, daca gasesc ceva OK. Asa cum e acum NU am brum sau zgomot de fond sesizabil. Se aude, mai degraba traful bazaind usor.

-In ce priveste cablajul, metoda folosita de mine este destul de grosiera si duce la cablaje urate, dar functionale. Nu am experienta cu metodele mai noi si mai fatoase de azi. Ar trebui sa invat prea multe: program de trasat cablaj, folie PNP, sa-mi schimb agentul de corodare(sa iau clorura ferica, in loc de acidul azotic pe care-l folosesc, etc.) Mai mult, nu sunt foarte indemanatec la desenat, e posibil sa-mi iasa cine stie ce aiureli. Nu, multumesc, raman la ce stiu...

In ce priveste marimea, pentru cazul dat, nu e o problema, chiar a trebuit sa lucrez mai spatiat, aveam deja gaurile filetate pentru distantieri.

Incintele folosite pana acum sunt niste Unitra de 110W, cu filtrele modificate la 12dB, si cu difurile de joase si medii inlocuite cu unele identice Tonsil noi(cele vechi aveau rila putrezita).

Totusi, de curand, m-am decis sa trec pe bi-amping, am niste incinte de bas de 62l, BR cu Visaton W300/8 (120W/8ohm) si niste incinte pentru medii-inalte, facute cu Visaton W170/8+DTW72/8 (80W/8ohm) + crossover home made facut dupa Rod Elliott cu taiere la 350Hz. Ampul despre care vorbim este puterea de joase, si, daca ma multumeste, am sasiul si tot ce trebuie sa fac identic si puterea de medii-inalte(dar cu niste Darlingtoane mai mititele= MJ11015/11016 [200W/120V Vce/ 30A].

Maine scanez schemele si le postez.

Va multumesc tuturor pentru comentarii!

II

Link spre comentariu

Pe diyaudio cineva de lucra chiar la National spunea ca din acestea LME49811 se auzea cel mai bine (si LM4702).Dar tot el zicea ca pentru a imbunatati sunetul asa cum trebuie la pinul de compensare (6 parca) trebuie adaugat un RC spre gnd .O sa caut articolul valorile erau destul de ciudate se pare ca micsora zgomotul foarte mult ...nu mai stiu .Aceasta modificare nu este data in nici un datasheet de la National !?!?!?

Parca tin si eu minte de acel subiect dar nu mai stiu sigur, se poate sa fie asa. Totusi, se poate folosi o compensare cu 2 poli, adica adaugand grupul RC din punctul de compensare spre masa dar se mai adauga un cond intre acel punct si pinul integratului, solutie care imbunatateste performantele(mareste OLG la frecvente mai inalte). Este prezentata in dadasheetul de la lme49830 dar atentie in datasheet este gresita valoarea celuli de-al doilea cond!
Link spre comentariu

Am gasit valorile !Nu este vorba de compensarea cu 2 poli !Este vorba de un rc suplimentar de la pinul de compensare la masa .Este o rezistenta de 3,3k inseriata cu un condensator de 75pf.Tipul insista mult pe aceasta modificare (o sa caut pe diyaudio).Aceasta modificare o recomanda numai pentru LME49811 si LM4702.Mie unul imi place cablajul de l-ai facut ! :da

Link spre comentariu

Stiu ca nu e vorba de compensare cu 2 poli. Acea retea RC pusa in punctul respectiv, se afla intre nodul de impedanta inalta si masa si se comporta ca o retea intarziere-anticipatie(lag-lead). Dupa parerea mea, compensarea cu 2 poli aduce mai multe beneficii, dar fiecare face cum crede.

Link spre comentariu

Emy nu zic ca e mai buna una sau alta .......ca nu am testat .Nu am posibilitatea de a face comparatia cumva in acest moment .Am dat aici aceste date tocmai ca era data de cineva care a lucrat acolo si ma gandesc ca a testat destule si cred ca a avut si cu ce :nas: M-am gandit ca poate-i ajuta cuiva aceasta informatie.Eu unul am facut placa cu acest circuit si sincer mi se pare foarte sensibila intrarea la perturbatii .Daca pun degetul la intrare prind nu numai acel brum sesizabil de retea dar si interferente radio.In rest totul era super nu au fost necazuri cu el .

Link spre comentariu

.Eu unul am facut placa cu acest circuit si sincer mi se pare foarte sensibila intrarea la perturbatii .Daca pun degetul la intrare prind nu numai acel brum sesizabil de retea dar si interferente radio.In rest totul era super nu au fost necazuri cu el .

Pai daca ai facuto identic ca in datasheet, nu are filtru pe intrare. Ar fi bine sa pui in cond de cateva sute pf in paralel cu rez de 56k de la intrare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări