Vizitator razvan87 Postat Mai 3, 2009 Partajează Postat Mai 3, 2009 Va salut.Sunt nou inscris pe forum si as avea nevoie de ajutorul vostru daca se poate, sunt inca invatacel, adica sunt student.Am la proiectul de licenta de facut un DETECTOR DE MISCARE prin ultrasunete.Am gasit cateva scheme pentru receptorul ultrasonic, iar ca emitator folosesc o telecomanda pe 40 KHz.Acum problema este ca am de realizat un comparator de faza intre semnalul emis si cel receptionat, cum eu nu am prea multe cunostinte va cer voua ajutorul.Astept sfaturile voastre. Va multumesc. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 3, 2009 Partajează Postat Mai 3, 2009 Cred ca ceea ce trebuie sa faci este sa masori intervalul de timp dintre transmisia semnalului de explorare si receptionarea ecoului. Daca timpul este constant, atunci in mediu nu se misca nimic. Daca apar variatii de timp, atunci profilul pe care se face reflexia s-a schimbat, ceea ce inseamna ca exista miscare.Pe scurt, trebuie sa masori timpul scurs intre emisie si receptia ecoului. Daca timpul este variabil, atunci se misca ceva pe-acolo.Cirip Link spre comentariu
vsurducan Postat Mai 3, 2009 Partajează Postat Mai 3, 2009 Va salut.Sunt nou inscris pe forum si as avea nevoie de ajutorul vostru daca se poate, sunt inca invatacel, adica sunt student.Am la proiectul de licenta de facut un DETECTOR DE MISCARE prin ultrasunete.Am gasit cateva scheme pentru receptorul ultrasonic, iar ca emitator folosesc o telecomanda pe 40 KHz.Acum problema este ca am de realizat un comparator de faza intre semnalul emis si cel receptionat, cum eu nu am prea multe cunostinte va cer voua ajutorul.Astept sfaturile voastre. Va multumesc.Daca te intereseaza sa intelegi cum merge un comparator de faza, studiaza circuitul PLL, (de exemplu CD4046: http://web.mit.edu/jjcooley/www/pdfs/CD ... asheet.pdf)Problema cea mai mare a detectorului de miscare cu ultrasunete este ca volumul de aer in incaperea in care testezi trebuie sa fie stationar. Cum asta este cam greu de realizat (peretii si geamurile radiaza, si apar curenti de convectie ), vor apare alarme false. De asta trebuie un detector de faza precis din care sa poti anula alarmele false (adica sa poti regla pragul de miscare). Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Mai 3, 2009 Partajează Postat Mai 3, 2009 Daca te intereseaza sa intelegi cum merge un comparator de faza, studiaza circuitul PLL, (de exemplu CD4046: http://web.mit.edu/jjcooley/www/pdfs/CD ... asheet.pdf)Problema cea mai mare a detectorului de miscare cu ultrasunete este ca volumul de aer in incaperea in care testezi trebuie sa fie stationar. Cum asta este cam greu de realizat (peretii si geamurile radiaza, si apar curenti de convectie ), vor apare alarme false. De asta trebuie un detector de faza precis din care sa poti anula alarmele false (adica sa poti regla pragul de miscare).Am sa incerc cu acest circuit si am sa i-l prezint si profului, el are mai multa experienta :P Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Mai 5, 2009 Partajează Postat Mai 5, 2009 Salut.Va cer din nou voua ajutorul, forumisti priceputi. Am prezentat la profesor acel circuit PLL recomandat de voi, a spus ca este ok, dar mi-a zis ca trebuie ca semnalul meu primit de receptorul ultrasonic sa-l transform in unul digital(astept pareri/ scheme concrete daca aveti). Eu am inceput proiectul cat se poate de simplu, folosind semnale analogice, de fapt am doua amplificatoare de la un LM324N si cateva rezistentze.Cum schema pe care am realizat-o este facuta mai mult "dupa ureche", nu am prea mare incredere in ceea ce mi-a dat sa fac profu, asa ca inca o data va rog sa ma ajutati.Va mltumesc. Link spre comentariu
nana Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 Pai daca ai un semnal la 40Khz poti sa folosesti ca, convertor digital direct ADC-ul unui microcontroler !!de exemplu atmega8 are 7 intrari adc cu rez de 10 biti prin extensie sau 8 biti normal folosind un singur registru iar frecv max de esantionare este de 125khz deci semnal util pe la 70khz. si asa poti sa faci direct prelucrarea digitala. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 frecv max de esantionare este de 125khz deci semnal util pe la 70khz.Pe asta de unde ai scos-o ?LE: si canale de adc are fie 6 fie 8, functie de pachet. In ce datasheet te-ai uitat? Link spre comentariu
nana Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 Imi cer scuze pentru acel numar 7 defapt sunt 6 intrari pe dip si 8 pe SMD. nu mai stiam exact numar lor !! dar conform datasheetului el zice asa :"Signal components higher than the Nyquist frequency (fADC/2) should not be present for either kind of channels, to avoid distortion from unpredictable signal envolution. The user is advised to remove high frequency components with a low-pass filter beforeapplying the signals as inputs to the ADC."cand am zis frecv de 70KHz m-am gandit pentru ca frecv max a adc e aprox de 200khz. si m-am gandit la intrarea directa a semnalului fara subesantionare cu filtru trece banda !! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 6, 2009 Partajează Postat Iunie 6, 2009 ai zis ca frecventa de esantionare maxima e 125KHz. Din datasheet iti spune ca poti obtine 15Ksps maxim, pentru 10 biti, putand sa cresti frecventa scazand rezolutia. Pana la 125KHz nu poti ajunge pentru ca timpul minim de conversie este de 13us, care corespunde la o rata de esantionare de 77KHz(si rezolutia scade simtitor..). Deci concluzia e ca nu prea poti vedea asa de bine semnalul ala de 40KHz, chiar deloc... Si ca sa revenim la subiectul topicului. Gasesti pe net proiecte de "sonar" cu diverse microcontrollere... Parerea mea este ca ar trebui sa emiti un semnal de 40KHz si apoi sa masori cat dureaza pana se intoarece...si amplitudinea... o schimbare in amplitudine sau intarziere de la o masuratoare la alta ar trebui sa iti indice o schimbare in mediu. Uite cateva idei: http://www.e-arsenal.net/robotics/sonar.html http://www.best-microcontroller-project ... sonar.html http://www.wa4dsy.net/robot/sonar/index.html http://sonaru.blogspot.com/ http://www.robotbuilder.co.uk/Resources ... s/138.aspx http://www.acroname.com/robotics/info/a ... sonar.html http://www.robot-electronics.co.uk/htm/srf04tech.htm Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Iunie 10, 2009 Partajează Postat Iunie 10, 2009 Multumesc mult mult @bogdan_ mi-au fost de foarte ajutor link-urile de la tine Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Aveti vreo idee cum as putea sa compar faza a doua semnale, cu ajutorul unor operationale.Vreau sa compar faza emitatoruli cu cea reflectata.Multumesc Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 la tine nu e vorba de comparat.... comparat inseamna sa zici care e in fata cui, sau care ajunge primul, sau daca defazajul unui semnal e mai mic sau mai mare decat o valoare. comparatia, ca operatie, iti da raspuns binar: da sau nu. la tien nu e cazul, pentru ca semnalul receptionat vine totdeauna dupa cel emis. trebuie sa masori diferenta dintre ele...in timp.trebuie practic ca la receptie sa amplifici, faci filtru trece jos, si comparator...sau direct masuratoare cu ADC...vezi in circuitele alea, e destul de ok cum e facut acolo si pentru tine. e posibil sa faci si fara filtru trece jos, dar asa daca nu te mai intereseaza apoi sa masori si amplitudinea... Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Cu cine am vorbit mi-s spus asa: trebuie sa compar faza intre semnalul emis si cel receptionat; atata timp cat nu am miscare ambele semnale vor avea aceeasi faza, iar atunci cand am miscare acestea vor fi defazate. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 atata timp cat nu am miscare ambele semnale vor avea aceeasi faza, iar atunci cand am miscare acestea vor fi defazate. Ca sa ai aceeasi faza (adica faza de la emisie si receptie egale sau diferenta de faza sa fie zero), ar trebui ca viteza de propagare a semnalului explorator sa fie infinita (intarziere zero). Deci nici vorba sa ai aceeasi faza la emisie si la receptie. Fara miscare faza e constanta, nu zero. Cu miscare, faza variaza. Ai putea sa spui ca derivata diferentei de faza e zero cand nu ai miscare si nenula cand ai miscare.E a doua oara cand ti se spune in acest thread sa masori diferenta de timp. Trecerea de la timp la faza e banala. faza [grade]=360*t*F, unde t este intarzierea, iar F este frecventa semnalului explorator. Dar nu stiu la ce iti foloseste calculul fazei.Crip Link spre comentariu
Vizitator razvan87 Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Ai perfecta dreptate, cel cu care am vorbit cred ca m-a cam indus in eroare.Multumesc mult pentru lamurire. :-* Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum