Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator

Vizitator coco67

Postări Recomandate

Vizitator coco67

Am si eu o intrebare.Zilele astea mam apucat sa imi fac un alimentator reglabil cu LM 723 si BD135 si 2N20355 mi-am facut cablaju am majoritatea pieselor mai putin o rezistenta de 0,15 nu am gasit nici unde sa cumpar doar de 0,22 ohmi oare are ceva daca o pun pe aceasta.Si mai vreau sa imi pun si un volmetru de panou am gasit si am facut deja comanda si vreau sa alimentez direct din sursa nu din baterie ce nu stiu cum il alimentez imi trebuie un alt transformator si ce sunt imi trebuie ca sa pot sal alimentez.Alimentatorul este de 3-30v 2,5A Volmetru este PAN.UP60351[attachment=0]LM 723 SURSA.doc[/attachment] Cu speranta ca ma veti ajuta va multumesc.Sa aveti o zi buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• zal

2

• lorik199

2

• djlove

1

Top autori în acest subiect

rezistenta de 0.22 e buna si aia dar sa fie de minim 5Wla ce tensiune se alimenteaza voltmetrul tau? e cu led-uri sau cu lcd?LE: scuze acuma am vazut modelul voltmetrului... l-ai adaugat ulterior sau e prea devreme pt mine? :somn:

Link spre comentariu

Po?i s? faci o rez de 0,15 din 3 rez de 0.22: dou? în serie în paralel cu a treia (cum ar fi 0,44 în paralel cu 0,22), valoarea rezultat? e în jur de 0,14666... :da

Link spre comentariu
Vizitator coco67

Am si eu o intrebare.Zilele astea mam apucat sa imi fac un alimentator reglabil cu LM 723 si BD135 si 2N20355 mi-am facut cablaju am majoritatea pieselor mai putin o rezistenta de 0,15 nu am gasit nici unde sa cumpar doar de 0,22 ohmi oare are ceva daca o pun pe aceasta.Si mai vreau sa imi pun si un volmetru de panou am gasit si am facut deja comanda si vreau sa alimentez direct din sursa nu din baterie ce nu stiu cum il alimentez imi trebuie un alt transformator si ce shunt imi trebuie ca sa pot sal alimentez.Alimentatorul este de 3-30v 2,5A Volmetru este PAN.UP60351[attachment=0]LM 723 SURSA.doc[/attachment] Cu speranta ca ma veti ajuta va multumesc.Sa aveti o zi buna.

Mentionez ca volmetru este in domeniul de masurare 0-200mV mie imi trebuie de la 0-35v.Shunt?
Link spre comentariu

Mentionez ca volmetru este in domeniul de masurare 0-200mV mie imi trebuie de la 0-35v.Shunt?

Nu. Shunt se pune ca sa aduci curentul in gama ap de masura. Cand masori tensiuni se pune rezistenta aditionala, daca e aparat analogic sau divizor rezistiv daca e aparat digital. Probabil ca vrei sa stii valorile, dar ptr asta trebuie sa dai mai multe detalii despre aparatul de masura. Da un link la foaia de catalog a voltmetrului.CiripEDIT: Am gasit datele voltmetrului. Faci un divizor rezistiv cu 2 rezistente. 100K de la iesirea stabilizatorului in serie cu 100 Ohmi catre masa. Intrarea voltmetrului o conectezi in paralel cu rez de 100 de ohmi. Tensiunea de iesire 0-30V va fi convertita in 0-30mV. In felul asta, voltmetrul va indica direct valoarea tensiunii de iesire in volti.
Link spre comentariu

ceva de genul domnu' cirip??[attachment=0]divizor.JPG[/attachment]ca am si eu un voltmetru 0-30mV analogic pe are l-am etalonat cu un carnat de rezistente, iar ceva cu 2 rezistente ar fi mult mai esteticputeti explica si modul de calcul al valorilor rezistentelor?

Link spre comentariu

Da lorik, e corect.In cazul voltmetrului digital, modul de calcul e destul de simplu:Intai tre vazut care este factorul de divizare necesar. Tensiunea maxima este de 30V. Capatul de scala al voltmetrului este de 200mV. Important e ca apare cifra 200 pe ecran. De asemenea, doresti sa folosesti cat mai mult din scala aparatului, dar sa faci divizare cu puterile lui 10, ca sa apara frumos pe afisaj. Cea mai mica divizare, care mentine tensiunea de intrare in voltmetru sub capatul de scala, este 1000. 30V/1000=30mV, care e mai mic decat 200mV. Daca sursa scotea maxim 20V, ai fi putut sa faci divizare numai cu 100 si mai castigai o zecimala. Daca divizai cu 100 la sursa de 30V, tensiune care intra in voltm poate sa ajunga la 300mV, deci nu e bine ptr ca depasesti domeniul. Sigur ca poti sa divizezi cu cat vrei, dar cifrele nu ar mai apare "frumos". De ex daca ai diviza cu 200, la capatul de scala ti-ar apare 30V/200=150mV si ar trebui sa inmultesti cu 2 indicatia voltmetrului si sa misti punctul zecimal. Castigi la precizie, dar platesti cu comoditatea citirii.Acum, ca sa faci un divizor cu 1000 e banal. Trebuie sa mai tii cont ca impedanta de iesire a divizorului sa fie mult mai mica decat cea de intrare a voltmetrului. In cazul nostru, voltmetrul are 100 MOhmi si este atacat cu 100 Ohmi. Conditia este indeplinita cu varf si indesat.Factorul de divizare este 100/(100e3+100)=aproximativ 0.001 adica 1/1000In cazul voltmetrului analogic, trebuie cunoscute caracteristicile aparatului indicator pentru a putea calcula rezistenta aditionala. Daca imi spui cat e curentul la cap de scala si rezistenta bobinei mobile, iti pot spune ce rezistenta aditionala sa pui. Ambele pot fi masurate in regim de amator.Exemplu de calcul al rezistentei aditionale.================================Sa presupunem ca ai un microampermetru cu ac indicator a carui rezistenta interna este de 200 Ohmi, iar curentul la cap de scala este de 150uA.1)Intai se calculeaza constanta acometrului in Ohm/VoltTensiunea care trebuie aplicata pentru a devia instrumentul la cap de scala este U0=200[Ohm]*150[uA]=30[mV]. Constanta acometrului=200[Ohm]/30[mV]=6.66[KOhm/V]2)Se determina rezistenta aditionala in fct de tensiunea maxima de masurat. Daca vrem ca la capat de scala indicatia sa reprezinte 30V, atunci rezistenta aditionala serie va fi Ra=30[V]*6.66[KOhm/V]=200[KOhm]. Daca vrei sa fii ultra precis, scazi din rez aditionala rezistenta interna a aparatului. Deci rezistenta serie va fi de 200[KOhm]-200[Ohm]=199.8[Kohm] Cel mai sanatos e sa pui cea mai mare rezistenta de valoare standardizata apropiata, dar mai mica decat valoarea calculata in serie cu un semireglabil a carui valoarea maxima te aduce peste valoarea calculata. De exemplu, o rezistenta de 180K in serie cu un pot de 25K ar fi potrivite ptr exemplul dat.Spor!Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator sacalul
:aplauze aplauze pentu cel mai bun forum, deacea apelez la dumneavoastra cu o intrebare care ma supara de ceva vremesi nu sunt electronist de profesie , dar amator, dar de putin timp de putin timp :jytuiyu . am realizat o sursa de curent continu pentru a alimenta schemele pe care le voi realiza . am realizato cu ajutorul unei persoane de pe un forum dar acea persoana nu a mai intrat de putin timp. indrebarea pe care vreau sa o pun este legat de un voltmetru digital . Acesta este perfect doar ca are nevoie de o alimentare de 5v separata. este construit in asa fel incat alimentare nu este luata in considerare de catre volmetru. problema este cum realizez alimentarea volmetrului, cat mai ieftin posibil. mentionez ca este o sursa 0 - Aprox 30 6A cu protectie la suprasarcina variabilasi la scurt circuit rafo are iesire de 2 x 12v. astept un ajutor. id de mesenger si e-mail [email protected]
Link spre comentariu
Vizitator sacalul

legat de prima imagine am un incarcator de telefon care debiteaza 5.3v daca il montez la bornele de alimentare pot sa ard voltmetru digital sau va functiona corectdaca

Link spre comentariu
Vizitator sacalul

debiteaza 5.3v 650mA. intrebarea este: am posibilitatea sa in ARD tinand cont ca tensiunea de alimentare de la bornele a voltmetrului este de 5v. pe mine ma intreseaza daca se va arde voltmetrul si daca va functiona la parametri normali? sau daca nu asi dori daca se poate sa ma ajutati cu o schema electricacare fie alimentata de la trafo (24v ca) si sa aiba la iesire 5v cc. Ma intereseaza ceva cat mai simplu su mai ieftin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări