Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comandat de un semnal

Vizitator Pixelice

Postări Recomandate

Vizitator Pixelice

Am un semnal de 1.5V cu care vreau sa comand un releu de 12/24 V.

Atunci cand apare semnalul in baza unui tranzistor, contactele releului isi va schimba starea.

1. bobina va fi alimentata la aparitia unui semnal de 1.5V (semnal activ pentru 2-3sec) si va ramane activa chiar dupa disparitia semnalului.

2. bobina nu va mai fi alimentata daca apare iarasi acel semnal

Schema va fi alimentata la 19 V.

Seamana cu un fel de Relay Switcher

Am stat cateva ore buna sa fac schema, dar nu stiu sigur daca e corecta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

De ce ai pus 2 relee? Unul e suficient. Pentru ce vrei tu sa faci e necesar si suficient un bistabil T care sa-ti comande releul.

Link spre comentariu
Vizitator Pixelice

Al doilea releu care il comanda pe primul l-am pus pentru ca semnalul variaza intre 1V-1.5V si bobina la primul releu se va inchide/deschide simultan. Dupa ce al doilea releu va fi cel putin o data inschis (chiar daca se va juca) atunci va alimenta primul releu care ramane intr-o pozitie anume.Schema aceasta am construit-o din 3 scheme care faceau lucruri diferite.Acel bistabil va putea functiona la 19V? astfel incat sa inchida si sa deschida releul la aplicarea semnalului.

Link spre comentariu

Tranzistorul Q4 e aiurea, nu l-ai polarizat in nici un fel, se va polariza numai pe semnal, de aia clantane releul. O tensiune de 1V e suficienta sa deschizi tranzistorul daca-l polarizezi corect, si va fi deschis indiferent daca la intrare ai 1V sau 1.5V iar releul va sta cuminte cuplat. Pentru polarizare ii trebuie o rezistenta intre baza si emitor (masa), ca sa-l tina blocat in absenta semnalului si o rezistenta serie care sa limiteze curentul de baza si sa ramana deschis pentru tensiuni de intrare de 1-1.5V.Dar repet, solutia asta e penibila, cu tensiunea aia de 1-1.5V poti comanda direct un bistabil care are ca sarcina releul. La fiecare impuls la intrare, bistabilul isi schimba starea, cupland si decupland releul. Singurul releu.Nu e o problema ca alimentarea e la 19V, poti folosi releu de 12V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări