Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Logica lu peste ...


Vizitator Michael Joseph

Postări Recomandate

Vizitator Michael Joseph

De ce nu-mi merge circuitul de mai jos ? :cry:

Circuitul functioneaza astfel : pentru fiecare schimbare de stare a intrari apare un puls scurt pe iesire.

Am verificat fiecare integrat in parte si isi indeplineste corect functia.

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sofian

    1

Intrarea in poarta XOR (cea de jos) ramine in 0 (zero) tot timpul...

Asta inseamna ca iesirea Q sta tot timpul in 0. Adica atunci cand bag un 1 pe intrarea D la iesirea Q apare tot un 0 in loc de 1. Deci in loc sa copieze starea noua (1) o copiaza pe cea veche (0). Probabil impulsul pe CK apare prea repede fata de cel de pe D.

 

Implementarea a fost facuta cu tehnologie LS TTL. Ne uitam in catalog:

http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... S74AN.html

In pagina 5 este un tabel in care se specifica timpul minim intre aparitia datelor pe intrarea D si frontul crescator pe CK:

 

tsu minim = 20 ns

 

Adica mai intai trebuie sa am semnalul stabil pe D, pe urma astept cel putin 20 ns dupa care pot da front crescator pe CK, mai tin semnalul inca cel putin 5 ns (th = 5 ns) si semnalul de pe D va fi memorat la iesirea Q. Daca nu merge inseamna ca nu am respectat ceva.

 

Ne uitam in catalogul lui SN74LS86AN si timpul mediu de propagare tp este de 10 ns, aveam nevoie de cel putin 20 ns, deci poarta XOR e prea rapida.

 

Remediu:

1. Alegem alta tehnologie de implementare unde tsu < tp. De exemplu pentru CMOS problema nu ar trebui sa mai apara (pt CD4013B si CD4070B ts = 20 iar tp= 65).

2. Daca totusi trebuie cu TTL LS-uri atunci mai intarziem cumva intrarea CK fata de D. Metoda babeasca este sa punem un condensator intre iesirea portii XOR si masa. Din experienta cred ca ceva pe la cateva sute de pF ar trebui sa fie de ajuns. Metoda corecta, mai bagam ceva intre iesirea XOR si intrarea CK ca sa intarziem semnalul. De exemplu mai inseriem acolo cateva porti sau un monostabil sau chiar o linie de intarziere facuta din cablaj.

3. Si mai simplu, in loc de 74LS74 folosim 74S74 (tsu = 3 ns) dar in cazul asta pot aparea probleme de fan out si in plus creste mult consumul. Mai bun ar fi un 74ALS74 (tsu = 6 ns).

Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph

Am facut cu 74HC-uri, adica CMOS-uri si merge ... dar mai da rateuri ...

Deoarece asta va fi circuitul care va actiona usile la nava spatiala care o construiesc, este inadmisibil ... Posted Image

Iti dai seama sa mi se deschida usile in spatiu ... Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator cereal port

as putea folosi asa ceva ca sa multiplic un tren de impulsuri? perioada unui impuls e undeva la 2.7 microsecunde deci cu acele 74S74 ar trebuie sa pot prinde fiecare front al impulsurilor si astfel sa dublez numarul de impulsuri, nu?

Link spre comentariu
Vizitator cereal port

si totusi, as vrea sa folosesc ceva din tehnologia CMOS, exista ceva din aceasta tehnologie care sa lucreze in timp util? iar schema aceea este completa, am nevoie de un singur bistabil si o poarta "sau exclusiv"?

Link spre comentariu
Vizitator cereal port

scuze, acum am observat ca ai completat raspunsul tau. deci nici macar nu ar trebui sa ma complic cu un bistabil? in ce ar consta aceasta solutie mai simpla, ai putea sa imi spui?

Link spre comentariu
Vizitator

Dacă vrei doar dublarea numărului de impulsuri, e suficientă o singură poartă XOR. Pe una din intrări bagi semnalul original iar pe cealaltă intrare bagi acelaşi semnal puţin întârziat.Descrie mai clar parametrii semnalul de intrare şi ce vrei să faci, altfel discutăm la nesfârşit.

Link spre comentariu
Vizitator cereal port

sigur, imi cer scuze, ma gandisem ca asa as putea face, dar sa intarzii foarte putin, un semnal si asa de fecventa foarte mare imi e sa nu ma complic. oricum, m-ai lamurit ca se poate face cu circuitul acesta si cred ca problema s-a rezolvat.ceea ce incercam sa fac era sa numar 2300 de impulsuri dintr-un semnal de 180000 de impulsuri. nu puteam sa numar mai multe din cauza unei rezolutii pe care trebuie sa o respect in montajul meu, dar aceste 2300 de impulsuri trebuie sa le afisez pe 4 digiti ca fiind 4600 si totusi sa respecte aceiasi proportie din semnalul initial ca si cand ar fi 2300. m-am gandit ca o prelucrare dupa numarare ar fi si mai complicata si de aceea voiam exact asa ceva ca si aici. multumesc pt sfaturi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări