Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Philips Auto

radianr

Postări Recomandate

Salut. Am intrat in posesia unui aparat de radio de masina Philips NX 524V-06 din 1953. Este un aparat cu lampi, cu "memorii " mecanice. Din pacate nu am blocul de alimentare si amplificatorul final.Philips%20NX%20524V%20300.jpg[/attachment]As vrea sa fac un bloc de alimentare (tot de la baterie auto). Intrucat nu pot reface montajul original, imi poate sugera cineva o alta solutie (schema)?.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radianr

6

• doru3160

4

• d2134

3

• nichishoru

1

Top autori în acest subiect

Finalul audio e usor de refacut dupa schema originala cu EL41. Vibratorul cu redresare sincrona il inlocuiesti cu un convertizor in contratimp cu doi tranzistori. Daca cei doi tranzistori ii pilotezi cu un 555 poti folosi un transformator normal de 2x12V/230V/16W ca ridicator de tensiune. Daca obtii o tensiune prea mare maresti R1 de la 1k la cit trebuie ca sa obtii VC2 = 180V (VC1 poate merge pina la 250V).Atentie la alimentarea filamentelor! (figurile 1,2,3 din manualul de service)

Link spre comentariu

Finalul audio e usor de refacut dupa schema originala cu EL41. Vibratorul cu redresare sincrona il inlocuiesti cu un convertizor in contratimp cu doi tranzistori. Daca cei doi tranzistori ii pilotezi cu un 555 poti folosi un transformator normal de 2x12V/230V/16W ca ridicator de tensiune. Daca obtii o tensiune prea mare maresti R1 de la 1k la cit trebuie ca sa obtii VC2 = 180V (VC1 poate merge pina la 250V).Atentie la alimentarea filamentelor! (figurile 1,2,3 din manualul de service)

Multumesc. Intr-adevar, problema grea pentru mine este convertizorul. Imi puteti sugera si o schema sau o adresa catre...
Link spre comentariu

Multumesc. Intr-adevar, problema grea pentru mine este convertizorul. Imi puteti sugera si o schema sau o adresa catre...
Te inspiri de aici.Succes!
Link spre comentariu

O schema exact pentru puterea si tensiunea de care ai nevoie e greu de gasit dar daca mai schimbi ceva valori la piese poti sa obtii exact ce vrei.

La repezeala am gasit o schema autooscilanta:

http://skema-elektronik.blogspot.com/2008/12/inverter-12-v-dc-to-120-v-ac.html

(asta, dupa cite vezi, nu e mai complicata decit un ?licurici?)

si una pilotata:

http://ccc.domaindlx.com/Nastase/2/Convertizoare/12vA%20inverter%2040w.jpg

Pentru cei 8W, cit consuma pe tensiunea anodica aparatul tau, nu e nevoie de tranzistori prea mari (ceva BD-uri sau TIP-uri, pe un mic radiator, ajung) si nici de traf mai mare de 16W.

In cartea ?101 montaje electronice? sunt doua scheme cu tranzistori pe germaniu.

Daca vrei sa-l proiectezi singur, gasesti toate informatiile in cartea ?Alimentarea radioreceptoarelor si televizoarelor? - Gh. Mityko si M. Ciuca, Ed. Tehnica 1970.

Link spre comentariu

ar mai fi o varianta cu aprindere electronica ruseasca,are ridicatorul de tensiune deja facut(cca400Vcc),parca aveau si o priza de 220Vca la exterior,restul se poate adauga,e destul de aerisita cutia,si daca doriti as avea asa ceva,va platiti doar taxele de transport(daca va intereseaza ,pot cauta si posta ceva poze,schema nu o am...)

Link spre comentariu

ar mai fi o varianta cu aprindere electronica ruseasca,are ridicatorul de tensiune deja facut(cca400Vcc),parca aveau si o priza de 220Vca la exterior,restul se poate adauga,e destul de aerisita cutia,si daca doriti as avea asa ceva,va platiti doar taxele de transport(daca va intereseaza ,pot cauta si posta ceva poze,schema nu o am...)

Multumesc pentru ajutor dar, deocamdata, am sa incerc sa fac una din schemele de mai sus si toate montajele as vrea sa le pun intr-o carcasa de sursa de calculator (seamana un pic cu cea originala) Daca nu-mi va reusi voi apela la solutia Dvs.
Link spre comentariu

cum doriti,pt mine marea incercare la astfel de aplicatii e bobinarea traf-ului :rade: si la varianta cu aprinderea era gata facut,eventual se mai adaugau ceva infasurari la secundar,va doresc succes.

Link spre comentariu

cum doriti,pt mine marea incercare la astfel de aplicatii e bobinarea traf-ului :rade: si la varianta cu aprinderea era gata facut,eventual se mai adaugau ceva infasurari la secundar,va doresc succes.

Aveti dreptate. La traf nu m-am gandit. Voi urma sfaturile Dvs. Am sa va dau PM.
Link spre comentariu

Cred ca e o neintelegere!In schemele de mai sus traful e normal, nu trebuie bobinat fiindca il gasesti de cumparat cam in orice magazin. Ceri un traf 220V/2x15V la 16W. Schemele de mai sus lucreaza la 50-60 Hz. Convertizoarele de aprindere lucreaza la citiva kHz cu armonici pina in domeniul de RF si ar putea crea probleme. Daca crezi ca te descurci cu ecranarea exista solutia de a folosi un convertizor pentru lampi fluorescente alimentate la baterie auto.

Link spre comentariu

nu m-am gandit la aspectul asta,montajul e intr-o cutie de aluminiu cu perete gros de cel putin 3mm,ce constituie si radiator pt cei 2 tranzistori,cred ca e destul de bine ecranat daca ramane in carcasa lui si se dezafecteaza restul ce se folosea pt aprindere(condensator,tiristor,etc)consumul e bun,chiar in sarcina,nu am vazut niciodata radiatorul cald,si a mers la mine de curiozitate 1 an,deci toate anotimpurile le-a prins pe masina,motivul pt care am renuntat la acest tip de aprindere(capacitiv)e ca nu prea protejeaza capacul delco-ului,si am montat alt tip cu tranzistor-cat voi mai tine si dacia,ca de circulat am inceput sa circul din ce in ce mai rar,o folosesc doar cand ma duc la tara,prin oras am alta(cu consum rezonabil :rade: )cred ca daca se folosesc decuplari si ramane ecranat cum trebuie, va merge...oricum v-am spus si in PM ca pana luni nu pot trimite,asa ca daca ramane valabil,imi confirmati pana duminica seara,si luni trimit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări