kmykze Postat Aprilie 29, 2009 Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Salutare tuturor.Am deschis acest topic deocarece am cateva curiozitati in legatura cu amplificatoarele pe tuburi pe care nu le-am gasit impreuna cu Gogu.Nu voi intreba daca sunt mai bune ca cele pe tranzistori , insa sunt curios de ce trebuiesc transformatoare asa de mari pentru puteri mari si de ce trebuiesc transformatoare de iesire?In principiu cum functioneaza un amp. pe tuburi? Este mai simplu ca unu pe tranzistori? Se realizeaza mai usor?Ce mi se pare un lucru bun este ca acestea pot fi facute in aer, fara cablaje.La ce lucruri trebuie sa fim atenti cand facem un astfel de amlificator si care sunt tipurile lor.Scuzati-mi nepriceprea si va multumesc anticipat.P.S. Intrebarile vor curge in masura ce altii imi vor raspune Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 29, 2009 Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Salutare tuturor.Nu voi intreba daca sunt mai bune ca cele pe tranzistori , insa sunt curios de ce trebuiesc transformatoare asa de mari pentru puteri mari si de ce trebuiesc transformatoare de iesire? Transformatoarele se folosesc pentru adaptarea impedantei dintre circuitul anodic al tubului si difuzor. E ca atunci cand ai un amplificator pe 8 ohmi si boxa ta are 4 ohmi; se va arde amplificatorul. La tuburi, impedanta circuitului anodic este de circa 2Kohmi; boxa ta are 4-8 ohmi. In principiu cum functioneaza un amp. pe tuburi? Este mai simplu ca unu pe tranzistori? Se realizeaza mai usor? Uita-te in schema amplificatorului ARITMA de exemplu si vezi daca e mai simpla sau mai complexa decat a unuia cu tranzistori. La cele cu tranzistori se pun multe protectii care mai complica putin schema. Ce mi se pare un lucru bun este ca acestea pot fi facute in aer, fara cablaje. La ce lucruri trebuie sa fim atenti cand facem un astfel de amlificator si care sunt tipurile lor. Scuzati-mi nepriceprea si va multumesc anticipat. P.S. Intrebarile vor curge in masura ce altii imi vor raspune Trebuie sa fie atent la tensiunea anodica...care pisca...pisca bine ! trebuie sa fi atent la firele de semnal (posibila sursa de zgomot) ; firele de alimentare are filamentului ( posibila sursa de zgomot ) etc. In aer este relativ usor de facut amplificatorul, dar foarte greu de reglat de exemplu pentru inlocuirea unei rezistente...nu prea mai ai acces in anumite zone odata terminat montajul. Succes! Link spre comentariu
kmykze Postat Aprilie 29, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Multumesc pentru raspunsuri.M-am uitat in topicul cu ARITMA si intradevar este ceva mai usor decat un amp cu tranzistori, dar 6w pe canal sunt suficienti? Adica totusi nu sunt 60 sunt 6..Probabil cu niste incinte la 93 dB s-ar auzii bine dar mi se pare cam mica puterea...Si stiu ca la aceste amplificatoare e greu sa obtii puteri mari si numai cei pro se baga... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 29, 2009 Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Cu incinte non-shina (nu am gresit - asa scrie pe pantofii mei, made in shina ) nu o sa scoti performante niciodata. In schimb, 6w pe incinta calumea...cam "rup" ! Crede-ma.De exemplu, am un amplificator romanesc tranzistorizat Delia, care daca scoate 15W e bine...in afara faptului ca se aude excelent, daca dau tare vibreaza geamurile si pantalonii de pe mine.La amp. cu tuburi costa mult transformatoarele . Link spre comentariu
kmykze Postat Aprilie 29, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2009 Pai la ampu care-l fac eu cu tranzistori la 100w pe canal in 8 oameni ce sa zic, o sa surzesc? Asta e buba lor ca te costa mult transformatoarele :cry: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum