Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio Bucur

augustin87r

Postări Recomandate

Vizitator departe

Acum m-am mai jucat la el..pe "M" prin vreo 3 posturi in limba romana..unu raio romania actualitati...restu rusesti..si nu se aude super clar..are bazait de fundal..paraziti.nu stiu de ce exact...tras in banda..am vb cu un om care se ocupa cu asa ceva..mi s-a raspuns ca nu face trasu cat face aparatul ca el nu face asa ceva..deci..tre sa incerc singur,pacat ca nu sunt manuale sau binevoitori sa arate/invete si pe altii nu cred ca ar fi asa greu nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 121
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

28

• augustin87r

16

• Selena

9

• kripton

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru cei care vor sa traga radioreceptorul din banda veche in CCIR, pot ajuta in felul urmator:

- blocul de la Bucur de UUS, este identic cu cel al Gloriei

- exista un topic dedicat blocului UUS al Gloriei, unde este purtata discutia cu tragerea in banda

- un inginer a scris intr-o revista Tehnium, un tutorial in care explica modalitatea de a trage in banda CCIR radiorile "comuniste". Linkul revistei este: http://www.copcea.ro/files/tehnium/revista/0007.pdf

Sunt nelamuriri, stau la dispozitie. :-)

O seara faina.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

revin cu niste completari:- ca sa nu stric degeaba imaginea condensatorilor romanesti, in problema prezentata de mine anterior, arderea sigurantei de pe alimentarea partii de radio s-a dovedit a fi din cauza unui scurt adevarat dintre un fir si sasiul aparatului; condensatorii ramîn foarte buni-referitor la faptul ca trasul in banda nu merita; pentru cei care tin la acest aparat, merita! Pe baza articolului din Tehnium bucurul 7 tras in banda de mine a mers din prima. doar ca, asa cum scrie in articol, dupa tragere, aparatul nu va putea acoperi toata banda, - trebuie luat din start in calcul cam ce ar trebui sa receptionezeO sa trag in banda acum si noul meu bucur 1. pentru că o să lucreze la 107 MHz, o sa incerc un BF200 în locul lui BF215, pentru ca cel din urmă se apropie cam tare de fT (să vedem ce rezultate o sa dea...)

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am luat un radio Bucur 6 Tehnoton si lasand la o parte starea in care se afla din cauza vechimii si a unei interventii anterioare,ce m-a surprins neplacut e mecanismul de scala cu volant.Astfel,acesta fiind aproape inutil pentru scopul pe care ar trebui sa il aiba,de a ajunge mai repede de la un capat la altul al scalei,data fiind demultiplicarea mare de circa 11 ture complete ale butonului de acord pentru intreaga lungime a acesteia(energia inmagazinata in miscarea de rotatie a volantului,prin sucirea brusca a butonului de acord, e prea mica raportata la frecarea care exista in sistemul complex de scripeti),produce un zgomot foarte pronuntat la actionare,probabil si datorita scalei de plastic de mari dimensiuni,rigidizata cu doua stinghii de aluminiu de partea din fata a sasiului cu tot cu fondul de scala,amandoua tot din plastic,care au efect de cutie de rezonanta :speriat

Link spre comentariu

Daca ne spuneai si ce asteptari ai avut cand ai achizitionat acel aparat,parca mai gaseam un rost la postarea de mai sus,dar asa chiar nu vad ce concluzie ar trebui sa tragem dupa ce citim cele de mai sus...ca sunt proaste?le stim,tocmai de asta le colectionam,le aducem pe linia de plutire(care ne simtim in stare),si ne bucuram de ele,altfel,nu e obligatoriu sa tii un aparat care nu-ti place cum e construit.Daca e s-o luam pe cea dreapta,nu exista aparat fara cusur,cu atat mai mult cele din industria autohtona,construite sub imperiul economiilor cu orice pret,si din pacate in detrimentul calitatii.

Link spre comentariu

Vad ca s-a interpretat prea drastic ce am scris mai sus :jytuiyu M-am gandit mai mult sa mentionez acest defect din fabricatie,datorat unei solutii tehnice improprii,deoarece nu am vazut sa mai fi fost adus aminte de el,de altcineva.Radioreceptorul in sine nu e rau deloc,are performante superioare celor uzuale romanesti si sunetul scos de amplificatorul stereo cu tranzistoare cu germaniu are un bass foarte clar :da Oricum,cine ar depune tot efortul sa il repare si sa il foloseasca daca ar considera ca este un gunoi?

Link spre comentariu

Nu scriu restaurare,deoarece vreau sa incerc tragerea in banda CCIR a aparatului.Posibil sa-i pun si un indicator de acord tip miliampermetru de la un Selena B216 sau chiar un ochi magic :rade: Oricum,nu am doua becuri telefonice de 24 V 50 mA de schimb pentru cele originale arse.Am si un tuner de Gloria neatins,practic identic cu cel al aparatului,care are bobinele de cupru argintat acoperite cu ceara si deci neoxidate.Am reparat deja destul de mult la el,de miercuri cand l-am primit,mai mult probleme mecanice plus curatarea prafului gros depus in el prin fantele de aerisire.Am inlocuit regleta de metal(ruginita)de la comutatorul de game cu una de la un Bucur 8 donator de piese(era deja ciopartit,avariat sasiul,etc.)care nu poate fi refacut.

Link spre comentariu

Era mentionat ca o posibilitate,nu neaparat prioritara.Stiam si eu de acel numar din Tehnium,mersi oricum.Am mai inlocuit si mecanismele de revenire de la butoanele radio,pick-up si magnetofon,care erau din plastic :nebunrau: cu cele de metal tot de la Bucur 8.Transformatorul de alimentare fusese scapat pe jos,si avea 3 bucati cu secundarele desprinse de carcasa neagra(se tineau in firele de bobinaj lipite la cose)a acestuia.Am consumat trei tuburi de superglue,aplicat succesiv pana am lipit aliniat cele 3 bucati de restul carcasei si acum pare dintr-o bucata,impregnat cu un lac gros transparent :ras: In rest pana acum,doar maruntisuri(doua condensatoare de 47 microF la 25 de volti,un trimer de 250 ohmi ocazie cu care am reglat si curentul de repaos din finalii audio)si desigur am insistat sa folosesc doar piese romanesti identice verificate :rade:

Link spre comentariu

Am inlocuit si cei doi suporti sigurante de la amplificatorul audio(erau rupte unele "picioare" de prindere si oxidate rau lamelele contact)si am apucat sa fac o prima comparatie a selectivitatii,fata de radioul Panasonic RF 3500,pe care l-am comparat cu destule radioreceptoare pana acum.Astfel,plimband acordul intre frecventa 1179 kHz a emitatorului de la Galbeni Bacau(care are local un nivel foarte mare al semnalului,se aude detectat cu o dioda punctiforma cu germaniu intr-o casca uzuala)si cea tot a RRA-ului de pe 1153 kHz,care se aude doar seara,am constatat ca practic e aceeasi separare intre posturi pe ambele radiouri,auzindu-se doar in rastimpuri niste alte posturi indepartate intre cele doua frecvente RRA.Cum radioul Bucur are indicat in caietul service o selectivitate de minim 30 dB la 9 kHz la o frecventa de 1 MHz,iar acesta are bobinele FI cu ceara intacta(nu s-a umblat la ele),cu aceasta ocazie am aflat si selectivitatea radioului Panasonic :dans: De asemenea,pe US,e al doilea radio dupa Selena B216,care constat ca la aplicarea semnalului de la o antena mai mare,nu prezinta intermodulatii cu posturile FM locale :aplauze Desigur,pe UL,UM la receptia doar cu antena interna de ferita,sensibilitatea e mult mai redusa fata de cel Panasonic,insa mai multa amplificare cu doar doua tranzistoare pe FI AM nu se poate obtine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări