Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bloc alimentare 6P3S

dj_steel

Postări Recomandate

• Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_steel

24

• Depanatoru

10

• remus68

6

• Kosmin

3

Top autori în acest subiect

Omule :rade: , SRPP s-a conceput pentru a avea excursie mare de tensiune la iesire si posibilitatea de a "duce" sarcini grele , capacitive sau pur si simplu impedanta scazuta , ceea ce un singur tub nu poate . Pentru un montaj nu amplificarea este cel mai important lucru , foarte valabil si la tranzistoare .

Link spre comentariu

Multumesc de informatie...nu stiu de ce am ramas cu impresia ca are si amplificare mai mare....deci pana la urma nu ramane decat sa imi pun 2 tuburi..(dar cum nu mai are loc pe carcasa..)

Link spre comentariu

la un srpp depinde si ce tub folosesti si desigur valorile componentelor de ex. cu ecc83 se poate obtine un gain de 60 adica pt 0,65v intrare obtii cca 40v rms la iesire........nu mai vorbim avantajele enuntate mai sus........ :da poti comanda pina si un 300B in SE care are gain numai x3...

Link spre comentariu

Desigur ca depinde , amplificarea SRPP e ceva mai mica fata de maximul ce se poate obtine cu un singur tub din acelasi tip , cu o trioda ECC83 se poate obtine o amplificare de 70 practic .

Link spre comentariu

Multumesc de informatie...nu stiu de ce am ramas cu impresia ca are si amplificare mai mare....deci pana la urma nu ramane decat sa imi pun 2 tuburi..(dar cum nu mai are loc pe carcasa..)

De aici poti sa tragi concluzia referitoare la amplificare pe un etaj cascod : http://www.radau5.ch/pdf_files/radio_1.pdf ,sau http://www.radau5.ch/pdf_files/dir_coup.pdf ,cistigul in tensiune pe un etaj cascod este mai mare decit pe trioda chioara !.Notativa saitul asta ca aveti ce invata de aici ! http://www.radau5.ch/basics_1.html ,restul discutiilor se rezuma la folclor ?!.PS.Toate etajele de intrare din selectoarele de canale ale TV cu tub aveau pe intrare un etaj cascod,acest tip de etaj raspunde bine intrun ecart mare de fregventa si are cistig relativ mare (tensiunea din dipol fiind de ordinul zecilor sa sutelor de micro-volti)din acest motiv era preferat etajul cascod.
Link spre comentariu

Ce legatura are SRPP cu cascoda ? Ca au ambele 2 triode ? Vezi ca ai incurcat circuitele , sau sugerezi sa foloseasca cascoda ? Cascoda are amplificarea mult mai mare decat o singura trioda dar din pacate are impedanta de iesire mare , nu duce in nici un caz direct finalele si nici nu poate fi folosita ca etaj de iesire .

Link spre comentariu

Legatura este urmatoarea cele doua elemente active sint tot serie,difera punctul din care se extrage semnalul de iesire anodul primului tub cazul SRPP sau anodul celui de al doilea tub cazul cascod, in trimeterile prezentate sint descrise ambele situatii cu tot ce trebuie pt fiecare !.De la pozitia (73) fig.11.37 este descrisa situatia serie tip SRPP http://www.radau5.ch/pdf_files/dir_coup.pdf ! si mai spune:"The imput voltage level must be considerably lower then that for a diferential amplifier"(atinge nivelul de limitare cu un nivel de tensiune pe intrare mult mai mic,in concluzie are cistigul mai mare,pt aceasi tensiune de alimentare) ! Nu mai intru in detali pt cistigul in tensiune a etajului SRPP in raport cu trioda chioara, pt cine poate si intelege ! va vedea de ce acesta(cistigul SRPP in tensiune si curent) este mai mare !

Link spre comentariu

Referitor la cistig cam asta ar fi diferenta :

Pai nu ar trebui ca un srpp sa aiba si amplificare mai mare fata de o trioda chioara?

Stiai bine ma baiete !.Cistigul(in tensiune ca nr de ori) SRPP este aprox. patru ori mai mare decit in cazul triodei cioare !.Daca luam 6n6 ca trioda cioara cu Rp=5000 ohmi si Rk = 300 ohmi cistigul va fi in jur de "10 ori",daca luam 6n6 ca SRPP cu rp=5000 ohmi si R=300 ohmi si RL=100K cistigul va fi cca "40 ori" (miu considerat 50 in ambele cazuri).Se pot da orice alte valori numerice,lucrurile vor sta cam la fel !Valorile date sint foarte aproape de realitate.
Link spre comentariu

SRPP nu poate avea o amplificare mai mare decat miu ( te las pe tine sa aprofundezi de ce ) , 6N6P avand miu=22 rezulta din capul locului ca nu poate fi 40 .

De fapt amplificarea e in jur de 11 , ceva mai mica decat pentru "trioda chioara " cu rezistenta din catod decuplata de condensator , nu cum ai considerat tu ( bineinteles ca sa-ti iasa mai mic rezultatul :rade: ) .

http://www.ict-net.net/tube.xls

Link spre comentariu

Pentru miu=22 cistigul este 7-8(trioda chioara) respectiv 16(SRPP),oricum ar fi SRPP are cistig mai mare decit trioda chioara !!!!!!.Si pentru miu=50 lucrurile stau asa cum am spus in continuare !.Saptamina asta o sa fac montajele chiar practic ca sa termin orice discutie pe tema asta(o sa fie de fapt unul singur la care o sa introduc un comutator pt sarcina rezistiva si sarcina activa o sa tin acelasi curent si tensiune in anodul lampi si in repaos in ambele situatii).

Link spre comentariu

Acuma te-ai intors din nou ? Deocamdata SRPP amplifica ceva mai putin decat o simpla trioda ( bineinteles montajele canstruite ca sa functioneze practic ). Pe tine te-as ruga sa-ti vezi de treba ta , chiar daca ar amplifica mai mult decat o singura trioda intr-o anumita situatie , nu e cascoda si nu amplifica de 4 ori mai mult , asa ca nu mai abera ca sa ma contrazici , n-am timp de pierdut cu tine sa te invat cum functioneaza montajele , OK ? Gandeste-te bine inainte sa zici ceva .

Link spre comentariu

Diferenta dintre cele doua tipuri de preamplificatoare de semnal este una de putere, adica trioda "chioara" are excursia de tensiune pe o rezistenta de iesire mare, de ordinul sutelor de Kohmi , aceasta excursie fiind max pt punctul functionare optim al tubului respectiv, pe cand in cazul SRPP excursia este maxima doar in cazul unei rezistente de sarcina optime, de regula sute de ohmi sau zeci de Kohmi , asa ca o comparare a celor doua configuratii este speculativa. Teoretic un singur tub in clasa A ar trebui sa aibe distorsiuni mai mici pe cand SRPP fiind un montaj PP, contine si distorsiuni de racordare in plus fata de THD, dar intervine acea Rs care dicteaza tipul de montaj ales...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări