dj_steel Postat Iulie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2009 Salut!printre examene la facultate si alte treburi am reusit sa termin amplificatorul,dar m-am lovit de o alta problema:am rebobinat un alt transformator de alimentare si nu as mai vrea sa il desfac,dar tensiunea anodica e de 260v(in c.c va veni 370v) e mare pt 6p3s sau trebuie sa o reduc?,intreb deoarece am auzit de niste el84 care mergeau la 400v,cu rezistenta de catod de 470 ohmi. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 http://www.erepco.co.uk/AudioTubes/fste ... 6P3S-E.htm Cam la limita ! Ai putea incerca sa inseriezi o bobina de filtraj, pe alimentare, intre doi electrolitici, asa vei avea o tensiune cu ceva mai mica dar o tensiune mult mai bine filtrata. Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2009 Nu iese cam mare bobina aia de filtraj ca sa se piarda pe ea 60-70v? Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 Daca te uiti pe foaia de catalog la al III-lea tabel - "limited operating values" - vei vedea ca 6P3S (spre deosebire de 6P3S-E) are limita la 375V. Tensiunea alternativa de 260V ar trebui dupa redresare sa fie usor sub 367V, deci daca o vei mai micsora cu inca 10V totul va fi OK. Daca nu vei depasi puterea disipata, nici fara filtru suplimentar nu cred sa fie vreo problema. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 Nu e nici o problema , rezista perfect la 400V pe anod , oricum daca traful nu e supradimensionat ( sarma groasa ) tensiunea va fi semnificativ mai mica decat calculul teoretic . Nu uitati ca si secundarul are multe spire = rezistenta mare , chiar si la tensiuni mici ( amplificatoare cu tranzistori ) nu se respecta formula in sarcina . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 ...nu as mai vrea sa il desfac,dar tensiunea anodica e de 260v(in c.c va veni 370v) e mare pt 6p3s sau trebuie sa o reduc?,Da ce vrei sa tii pe ea(sursa anodic) numai voltmetrul ?!Asa cum ti_a spus si"remus68" tensiunea in gol va fi 367 !In sarcina(doua 6p3c banuiesc) mare mirare sa nu fie undeva 300v-320v ! poate chiar mai putin,cam ce transformator ai pune o img. ?(parese ca provine de la un radioreceptor pe lampi dupa tensiune). Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 3, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2009 o sa incerc maine sa il probez direct pe amplificator...transformatorul este unul cumparat din targ cu primarul intact,eu i-am bobinat secundarele de filamenti(CuEm 1.4mm) si de anodica(cu sarma de 0.3mm) Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 16, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2009 Salutare!Dupa o scurta vacanta la tara am revenit cu probleme si mai mari...intre timp am mai scos din spirele tensiunii pentru anodica dar....se incalzeste transformatorul...am facut rost de alte 2 transformatoare,cu puteri mult mai mari decat consumul celor 3 lampi dar tot se incalzeste,mentionez ca toate 3 transformatoare au avut infasurarile primare intacte(la unul am ami bobinat in plus 200 de spire pt a merge mai lejer dar nici o diferenta).De asemenea am masurat si curentul consumat de lampi si este in limite normale.Bobinajul a fost facut cu sarma de cuem de 0.3 si tensiunea pt filamente cu sarma de cuem 1.4.....unde gresesc de se incalzeste transformatorul de alimentare? Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 16, 2009 Partajează Postat Iulie 16, 2009 1-Ce sectiune are transformatorul ?2-Care e curentul consumat din infasurarea anodica ?3-Ce curent se consuma din infasurarea de filamente ? Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 16, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2009 1- 13,5 cm patrati2- 140mA3- 2.4A Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 16, 2009 Partajează Postat Iulie 16, 2009 Curios ! Miezul are putere destula iar diametrul sirmei de bobinaj e suficient pentru curentul consumat. Totusi, sectiunea infasurarii anodice e cam la limita si daca 140mA e curentul masurat la iesirea din redresor, iar condensatoarele de filtraj au ceva pierderi, s-ar putea incalzi din aceasta cauza. Incearca sa alimentezi transformatorul cu secundarul in gol; daca se va incalzi si de data asta atunci ar putea exista vreun scurtcircuit intre spirele vreunei infasurari sau transformatorul sa fie bobinat cu prea putine spire/volt. Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 16, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2009 primul transformator l-am incercat si in gol si facea la fel...sa vad si pe astea 2... Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 16, 2009 Partajează Postat Iulie 16, 2009 Totdeauna mi-am facut singur transformatoarele si la bobinare am utilizat constanta 55/S, in special pentru statii cu tuburi. Rareori am bobinat cu 50/S pentru statii cu tranzistoare. Cu 45/S am facut numai transformatoare care merg scurt timp, pentru diverse aparate de masura si control. Bobinajul cu mai multe spire/volt ajuta transformatorul sa aiba o radiatie mai mica de cimp magnetic, cu efect benefic asupra brumului indus in etajele de amplificare. Link spre comentariu
dj_steel Postat Iulie 16, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2009 primul transformator a fost recuperta dintr-un tc grundig vechi,avea aprox 160w si a mai fost rebobinat pt alte aplicatii,dupa ce l-am pus sa functioneze pe tuburi s-a ales praful de el...plus ca vibra intr-un hal ce rar vad la alte transformatoare,deci banuiesc ca are ceva spire in scurt(in primar,ca secundarele le-am rebobinat de 5 ori) Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 16, 2009 Partajează Postat Iulie 16, 2009 In schimb, lampile astea "gazate", desi distorsioneaza groaznic,lumineaza splendid pe intuneric, aveam un 6P14P gazat, care se "umplea" de lumina albastra, dupa cateva minute a scos un zgomot de clopotei si si-a dat obstescul sfarsit...era fisurat in dreptul unui pin.O finala EBL21 de la un radio "Balada" avea o amprenta de deget pe anod care lumina roz. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum