Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bloc alimentare 6P3S

dj_steel

Postări Recomandate

Salut!printre examene la facultate si alte treburi am reusit sa termin amplificatorul,dar m-am lovit de o alta problema:am rebobinat un alt transformator de alimentare si nu as mai vrea sa il desfac,dar tensiunea anodica e de 260v(in c.c va veni 370v) e mare pt 6p3s sau trebuie sa o reduc?,intreb deoarece am auzit de niste el84 care mergeau la 400v,cu rezistenta de catod de 470 ohmi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_steel

24

• Depanatoru

10

• remus68

6

• Kosmin

3

Top autori în acest subiect

Daca te uiti pe foaia de catalog la al III-lea tabel - "limited operating values" - vei vedea ca 6P3S (spre deosebire de 6P3S-E) are limita la 375V. Tensiunea alternativa de 260V ar trebui dupa redresare sa fie usor sub 367V, deci daca o vei mai micsora cu inca 10V totul va fi OK. Daca nu vei depasi puterea disipata, nici fara filtru suplimentar nu cred sa fie vreo problema.

Link spre comentariu

Nu e nici o problema , rezista perfect la 400V pe anod , oricum daca traful nu e supradimensionat ( sarma groasa ) tensiunea va fi semnificativ mai mica decat calculul teoretic . Nu uitati ca si secundarul are multe spire = rezistenta mare , chiar si la tensiuni mici ( amplificatoare cu tranzistori ) nu se respecta formula in sarcina .

Link spre comentariu

...nu as mai vrea sa il desfac,dar tensiunea anodica e de 260v(in c.c va veni 370v) e mare pt 6p3s sau trebuie sa o reduc?,

Da ce vrei sa tii pe ea(sursa anodic) numai voltmetrul ?!Asa cum ti_a spus si"remus68" tensiunea in gol va fi 367 !In sarcina(doua 6p3c banuiesc) mare mirare sa nu fie undeva 300v-320v ! poate chiar mai putin,cam ce transformator ai pune o img. ?(parese ca provine de la un radioreceptor pe lampi dupa tensiune).
Link spre comentariu

o sa incerc maine sa il probez direct pe amplificator...transformatorul este unul cumparat din targ cu primarul intact,eu i-am bobinat secundarele de filamenti(CuEm 1.4mm) si de anodica(cu sarma de 0.3mm)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare!Dupa o scurta vacanta la tara am revenit cu probleme si mai mari...intre timp am mai scos din spirele tensiunii pentru anodica dar....se incalzeste transformatorul...am facut rost de alte 2 transformatoare,cu puteri mult mai mari decat consumul celor 3 lampi dar tot se incalzeste,mentionez ca toate 3 transformatoare au avut infasurarile primare intacte(la unul am ami bobinat in plus 200 de spire pt a merge mai lejer dar nici o diferenta).De asemenea am masurat si curentul consumat de lampi si este in limite normale.Bobinajul a fost facut cu sarma de cuem de 0.3 si tensiunea pt filamente cu sarma de cuem 1.4.....unde gresesc de se incalzeste transformatorul de alimentare?

Link spre comentariu

Curios ! Miezul are putere destula iar diametrul sirmei de bobinaj e suficient pentru curentul consumat. Totusi, sectiunea infasurarii anodice e cam la limita si daca 140mA e curentul masurat la iesirea din redresor, iar condensatoarele de filtraj au ceva pierderi, s-ar putea incalzi din aceasta cauza. Incearca sa alimentezi transformatorul cu secundarul in gol; daca se va incalzi si de data asta atunci ar putea exista vreun scurtcircuit intre spirele vreunei infasurari sau transformatorul sa fie bobinat cu prea putine spire/volt.

Link spre comentariu

Totdeauna mi-am facut singur transformatoarele si la bobinare am utilizat constanta 55/S, in special pentru statii cu tuburi. Rareori am bobinat cu 50/S pentru statii cu tranzistoare. Cu 45/S am facut numai transformatoare care merg scurt timp, pentru diverse aparate de masura si control. Bobinajul cu mai multe spire/volt ajuta transformatorul sa aiba o radiatie mai mica de cimp magnetic, cu efect benefic asupra brumului indus in etajele de amplificare.

Link spre comentariu

primul transformator a fost recuperta dintr-un tc grundig vechi,avea aprox 160w si a mai fost rebobinat pt alte aplicatii,dupa ce l-am pus sa functioneze pe tuburi s-a ales praful de el...plus ca vibra intr-un hal ce rar vad la alte transformatoare,deci banuiesc ca are ceva spire in scurt(in primar,ca secundarele le-am rebobinat de 5 ori)

Link spre comentariu

In schimb, lampile astea "gazate", desi distorsioneaza groaznic,lumineaza splendid pe intuneric, aveam un 6P14P gazat, care se "umplea" de lumina albastra, dupa cateva minute a scos un zgomot de clopotei si si-a dat obstescul sfarsit...era fisurat in dreptul unui pin.O finala EBL21 de la un radio "Balada" avea o amprenta de deget pe anod care lumina roz. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări