Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control volum

bogdan_2006

Postări Recomandate

Buna ziua!Dupa lungi cautari care nu mi-au dat un raspuns concret, am decis sa apelez la jutorul vostru.Vreau sa fac un "montaj" ca cel din poza atasata. Mai exact sa am un potentiometru MASTER si inca 2 poteniometre pt FRONTURI (SATELITI) si SUBWOOFER. Si cum nu "merge" sa leg potentiometru dupa alt potentiometru, am apelat la ajutorul vostru de a-mi da o solutie la ce sa folosesc ca sa controlez volumul individual la sateliti si subwoofer. Specific ca pe master am un potentiometru cu 4 canale. Vreau sa fac acest montaj din cauza ca e cam enervant sa tot dau din soft subwooferul si/sau satelitii mai incet/tare ori de cate ori am nevoie. Ca o solutie ma gandisesem sa folosesc control volum cu comanda in tensiune, cum ar fi tda 1524, doar ca si aici e o problema, acest integrat nu e doar volum, ci are si corector, deci e bun pt sateliti, dar ce fac la subwoofer? Sper ca m-am facut inteles cat de cat.Mai precizez ca folosesc semnalul audio de pe o placa de sunet 7.1.Si as vrea ca controlul sa-l fac tot "rotind", adica daca mi-ati da o solutie care sa nu contina integrate cu control prin butoane push, asta doar in ultima instanta.Va multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_2006

10

• danzup

5

• zal

4

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

fie folosesti potentiometre analogice intr-un montaj de "controlul volumului in tensiune"

fie te gandesti la poza atasata si vezi la ce ajuta :da (la mine inca e in faza de proiect pentru un amplificator de numai 60W :rade: )

Viziteaza Banerul de SUS

Link spre comentariu

@stefan_ro : Problema cu potentiometrele de genul AD5220 e ca sunt potentiometre instrumentale , adica proiectate sa fie folosite in industrie la reglarea unor parametri in curent continuu . Ele nu au fost proiectate pentru curent alternativ pentru audio .Nu zic ca nu merg , dar cu greu poti spune ca sunt hi-fi .........In alta ordine de idei exista PGA urile de la BurrBrown si echivalentele lor de Crystal care au 2 ...4 ...8 chiar si 9 (NOUA) canale proiectate special pentru reglajul audio de volum ! Dar pe acestea nu le poti comanda decat cu microcontroler !@bogdan_2006: nu poti face cu potentiometru astfel de reglaj pentru simplul motiv ca nu exista potentiometru cu mai mult de 4 canale !Deci nu poti regla decat 2 canale stereo concomitent cu un potentiometru obisnuit .Toate aparatele cu peste 2.1 canale au numai circuite electronice pentru volum !Sau poate vrei tu sa-ti construiesti un potentiometru 7.1 care are 7+1 = 8 canale (potentiometre) de reglaj ?

Link spre comentariu

Va multumesc de raspunsuri.Dar in casetofoanele auto, unele modele, au volumul tot rotind de un buton, si sunt si pe canale 4 canale.Nu se poate face asa ceva in varianta DIY? Ma gandeam sa folosesc un astfel de montaj pt master, iar pt sateliti si subwoofer sa ramana potentiometre normale stereo. Stiti cumva ce piese contine un astfel de montaj? @danzup: am placa 7.1, dar folosesc din ea doar iesirea de fronturi si cea de subwoofer, per total 3 canale.In concluzie se poate face ce vreau eu? Iar TDA 1524 nu se poate folosi si doar pt volum, adica fara partea de corector?

Link spre comentariu

exact. asta am si acuma facutdoar ca, dupa cum am spus si mai sus, vreau sa controlez si individual satelitii si subwooferul, doar ca nu pot sa conectez potentiometrul care il am eu acuma (care e defapt 2 potentiometre stereo conectate pe acelasi ax) cu alte 2 potentiometre stereo dupa el(cred ca in cascada se numeste acest tip de montaj).

Link spre comentariu

exact. asta am si acuma facutdoar ca, dupa cum am spus si mai sus, vreau sa controlez si individual satelitii si subwooferul, doar ca nu pot sa conectez potentiometrul care il am eu acuma (care e defapt 2 potentiometre stereo conectate pe acelasi ax) cu alte 2 potentiometre stereo dupa el(cred ca in cascada se numeste acest tip de montaj).

pai si atunci mai pui inca 2 potentiometre stereo dupa astea pe care le ai deja si gata !
Link spre comentariu

pai si atunci mai pui inca 2 potentiometre stereo dupa astea pe care le ai deja si gata !

si atunci o sa lucreze ca 2 rezistente legate in paralel, mai bine spus controlul volumul o sa fie ca naiba. ca sa intelegi ce vreau sa zic, daca ai un cd player sau radio portabil si o pereche de casti da care sa aiba poteniometru pe fir, joaca-te cu cele 2 potentiometre (de pe casti si din player) si ai sa vezi ce iese.
Link spre comentariu

si atunci o sa lucreze ca 2 rezistente legate in paralel, mai bine spus controlul volumul o sa fie ca naiba. ca sa intelegi ce vreau sa zic, daca ai un cd player sau radio portabil si o pereche de casti da care sa aiba poteniometru pe fir, joaca-te cu cele 2 potentiometre (de pe casti si din player) si ai sa vezi ce iese.
Lasa ca stiu ce spun !Alta solutie nu exista ...
Link spre comentariu

Altul mai simplu nu ?tiu... în afar? de TCA730 cu control în tensiune a volumului ?i balansului (stereo). Doar c? nu se mai fabric? de 25 ani, dar mai exist? echivalentul rusesc din Rostov.

Link spre comentariu

Altul mai simplu nu ?tiu... în afar? de TCA730 cu control în tensiune a volumului ?i balansului (stereo). Doar c? nu se mai fabric? de 25 ani, dar mai exist? echivalentul rusesc din Rostov.

exact ce imi trebuie.... l-am gasit la conex la 6 ron, acuma sa dau o raita si pe la magazine in iasi sa vad ce au astiasi echivalentul sau ce cod/denumire are?si as mai avea o intrebare doar ca nu tine de sectiunea asta si nu as vrea sa mai fac un alt topic (scuze): am 2 transformatoare de 12V, cu puteri nu foarte diferite, pot sa le inseriez pt 24vca pt tda2050 alimentat asimetric?
Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

exact ce imi trebuie.... l-am gasit la conex la 6 ron, acuma sa dau o raita si pe la magazine in iasi sa vad ce au astiasi echivalentul sau ce cod/denumire are?
Salut!Echivalentele rusesti sunt:TCA730 = K174YH12 (corectie volum + balans)TCA740 = K174YN10 (corectie de ton inalte & joase) - nu ne trebuie in aplicatia de aici.In link-ul de mai jos este o idee de utilizare:http://www.radioradar.net/radiofan/audi ... 39-12.htmlrespectiv:http://www.radioradar.net/files/Image/r ... h1_big.gifBAFTA!
Link spre comentariu

De ce va complicati asa mult pot fi utilizate si tranzistoare FET pentru functia de volum comandate in tensiune de catre un potentiometru.si practic la o calibrare buna poti comanda cate canale vrei simultan doar cu un banal potentiometru simplu(o singura pista rezistiva) cu variatie logaritmica

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări