Vizitator AirBoy Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Mi-a placut topicul asta, da, aveam si eu problema asta la Matiz, acum, Opelasul are manere cromate, si zau, nu mai curenteaza! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Si din cauza manerelor cromate nu mai curenteaza ?!! Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Si din cauza manerelor cromate nu mai curenteaza ?!!Normal,si marmota impacheta ciocolata in staniol... Cred ca adevarata cauza pt care nu mai curenteaza e mult mai subtila,si e ascunsa cu grija in procesul de fabricatie al cromului electroizolant(?!) aplicat pe manerele Opelas-ului Concluzia... orice tip de masina aveti,montati-va manere cromate, si scapati de curentat,daca afla Videanu,se lasa de montat borduri Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 De cand cu masinile astea "fitoase" s-a uitat un lucru : "atarniciul" din conductor sub masina ca la daciile vechi. Asa se rezolva problema pe vremuri. Se elimina cauza nu efectul. Se descarca direct pe sol incarcatura electrostatica. Nu trebuia decat un surub cu piulita si saibe de "6" si vre-o 30 cm de conductor multifilar de cupru. Link spre comentariu
Vizitator AirBoy Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Uite acum am pus multimetrul pe maner si pe sasiu, surpriza! Continuitate!Deci, neamtu` s-a gandit si la estetic, si la practic! Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 De cand cu masinile astea "fitoase" s-a uitat un lucru : "atarniciul" din conductor sub masina ca la daciile vechi. Asa se rezolva problema pe vremuri. Se elimina cauza nu efectul. Se descarca direct pe sol incarcatura electrostatica. Nu trebuia decat un surub cu piulita si saibe de "6" si vre-o 30 cm de conductor multifilar de cupru.Adevarat ca asta e cauza,si daca la Dacie mai gaseai cate ceva metal pe la spatele masinii,la astea "fitoase"...plastic la greu,ca sa nu mai amintesc de aspectul care lasa de dorit cu acel "atarnici" De fapt nu prea imi e clar daca acea piscatura e de la electrizarea caroseriei,sau a imbracamintei frecate de husele scaunelor,si alea sintetice,pt ca am observat ca atunci cand port haine cu pondere 100% bumbac,nu mai apare acel fenomen de curentare la atingerea caroseriei... Link spre comentariu
stefan_k Postat Iunie 4, 2010 Partajează Postat Iunie 4, 2010 Cu respect, dar chiar nu cred ca are de a face cu "sarcina electrostatica" a caroseriei.In iarna ma curentam destul de des, pentru a observa ca fenomenul mi se intampla doar la o anumita combinatie de genul pullover de lana (sau bumbac era oare?!) - geaca sintetica - si probabil tapiteria masinii. Daca tineam geaca pe mine, la coborare faceam un brrrr. Daca aruncam geaca de pe mine la intrarea in masina, atunci nu mai aveam probleme nici la coborare.Acum nu vreau sa generalizez, poate la unii li se electrizeaza caroseria ... mai stii ... Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 7, 2010 Partajează Postat Iunie 7, 2010 Pentru cei care au uitat, un autoturism este o cusca faraday unde sarcinile electrice se distribuie pe suprafata exterioara a caroseriei. Chiar daca sursa generatoare de sarcini electrice (in acest caz materialele sintetice in "frecare" unele de altele) sunt in interior, sarcina se distribuie catre exterior. In momentul in care o parte a corpului depaseste cadrul usii deja intra in zona de influenta a acelor sarcini electrice descarcandu-se prin mana de obicei, sau mana-picior, in cazul in care se atinge pamantul. Cand am spus de "atarnici" ma refeream la un conductor in contact cu pamantul care sunteaza izolatorul, in cazul nostru rotile de cauciuc, catre pamant, descarcand sarcina acumulata. In cazul corpului uman, in special in cazul mainii, senzatia de electrocutare depinde de mai multi factori cum ar fi : densitatea de terminatii nervoase (nervi) in zona de contact ( varful degetului are mai multe terminatii nervoase decat palma), suprafata de contact a mainii cu caroseria, capacitatea caroseriei fata de pamant, voltajul caroseriei fata de pamant, sursa de electricitate (materialele plastice gen naylon genereaza mai multe sarcini electrice decat cele naturale cum ar fi bumbacul) si starea de umezeala din aer ( cand aerul este uscat, in plina iarna, voltajul creste). Intr-o camera incalzita iarna, cu aer uscat deci, simplul mers pe un covor de lana poate incarca corpul uman pana la o tensiune de 1000 volti. Concluzia o aflati cand atingeti un obiect metalic legat la pamant sau avand o suprafata destul de mare care sa permita distributia sarcinii electrice. Functionarea unui generator van de graaff se aseamana foarte mult cu ceea ce am descris mai sus. Fiecare coborare din autoturism este o lectie de electricitate statica pentru cei care au uitat fizica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum