Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intelesurile cuvantului <releu>

adynis

Postări Recomandate

Ce intelegeti cand auziti cuvantul : Releu ?Intreb .. ca .. toata lumea spune la cate ceva ... releu :nebunrau: Ma rog, lasand exagerarea de-o parte ..., eu stiu de: piesa cu o mica bobina si un contactor care inchide alt circuit extern la aplicarea unui curent; Am mai auzit de releu ... de radio ... (ce anume este exact ? ). Am mai auzit in telefonie mobila ... (n-ai acoperire decat pe deal, ca releul e in celalalt sat :aut: ). Am mai auzit de releu la masina ... cel dintre alternator si baterie ... Dar ala n-are deloc legatura cu primul sens pe care-l stiam eu ... Stie cineva mai concret ce sensuri (si explicatii) are cuvantul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

1

• zal

1

• NumLock

1

Top autori în acest subiect

P?i unele denumiri sînt puse dup? ureche de înainta?i f?r? preg?tire ?i perpetuate în zilele noastre. Altele chiar a?a se numesc. Releul de emisie-recep?ie de radio ?i tv, preia semnalul trensmis de la sta?ia de emisie central? (s? zicem TVR1) ?i o amplific? ?i retransmite pe alt? frecven?? în zona lui de acoperire (s? zicem Oltenia). Asem?n?tor era ?i releul ptr telecomunica?ii pe vremuri. Azi e la mod? cel de telefonie mobil?.La ma?in? e alt? poveste, ini?ial era un dispozitiv electromecanic de înc?rcare a acumulatorului, care func?iona asem?n?tor unui releu, dar avea ?i un contact cu bimetal, au urmat cele electronice la care s-a p?strat denumirea, de?i nu e corect?. La fel ?i ''releul'' de semnalizare, cel ptr ?terg?toare. Prin secolele XVIII-XIX, cînd telegraful era cu oglinzi (la englezi) sau cu bra?e mecanice (la francezi, spanioli), sta?iile mai purtau denumirea de releu, de acolo vine probabil.Or mai fi ?i altele... :sparge:

Link spre comentariu

In engleza relay inseamna, printre altele, a da mai departe, a preda stafeta. Cred ca asta e sensul de baza de la care pleaca denumirea de azi a diferitelor componente, aparate sau instalatii numite releu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări