adynis Postat Aprilie 24, 2009 Partajează Postat Aprilie 24, 2009 Ce intelegeti cand auziti cuvantul : Releu ?Intreb .. ca .. toata lumea spune la cate ceva ... releu Ma rog, lasand exagerarea de-o parte ..., eu stiu de: piesa cu o mica bobina si un contactor care inchide alt circuit extern la aplicarea unui curent; Am mai auzit de releu ... de radio ... (ce anume este exact ? ). Am mai auzit in telefonie mobila ... (n-ai acoperire decat pe deal, ca releul e in celalalt sat ). Am mai auzit de releu la masina ... cel dintre alternator si baterie ... Dar ala n-are deloc legatura cu primul sens pe care-l stiam eu ... Stie cineva mai concret ce sensuri (si explicatii) are cuvantul? Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 24, 2009 Partajează Postat Aprilie 24, 2009 P?i unele denumiri sînt puse dup? ureche de înainta?i f?r? preg?tire ?i perpetuate în zilele noastre. Altele chiar a?a se numesc. Releul de emisie-recep?ie de radio ?i tv, preia semnalul trensmis de la sta?ia de emisie central? (s? zicem TVR1) ?i o amplific? ?i retransmite pe alt? frecven?? în zona lui de acoperire (s? zicem Oltenia). Asem?n?tor era ?i releul ptr telecomunica?ii pe vremuri. Azi e la mod? cel de telefonie mobil?.La ma?in? e alt? poveste, ini?ial era un dispozitiv electromecanic de înc?rcare a acumulatorului, care func?iona asem?n?tor unui releu, dar avea ?i un contact cu bimetal, au urmat cele electronice la care s-a p?strat denumirea, de?i nu e corect?. La fel ?i ''releul'' de semnalizare, cel ptr ?terg?toare. Prin secolele XVIII-XIX, cînd telegraful era cu oglinzi (la englezi) sau cu bra?e mecanice (la francezi, spanioli), sta?iile mai purtau denumirea de releu, de acolo vine probabil.Or mai fi ?i altele... Link spre comentariu
NumLock Postat Aprilie 24, 2009 Partajează Postat Aprilie 24, 2009 http://dexonline.ro/search.php?cuv=releu Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2009 Partajează Postat Aprilie 25, 2009 In engleza relay inseamna, printre altele, a da mai departe, a preda stafeta. Cred ca asta e sensul de baza de la care pleaca denumirea de azi a diferitelor componente, aparate sau instalatii numite releu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum