Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O mică problemă de calcul :(

NumLock

Postări Recomandate

Salut

Nu am reu?it s? îmi demonstrez ceva :jytuiyu : de ce un circuit de c.a. serie format dintr-un rezistor Rs ?i o reactan?? Xs este ecivalent cu un circuit paralel format dintr-un rezistor Rp ?i o reactan?? Xp dac? ?i numai dac? Rs*Rp=Z^2; Xs*Xp=Z^2 (Z - impedan?a unuia dintre circuite)? Am încercat în complex, în algebric dar nu am ajuns la rela?iile de mai sus în nici un mod :jytuiyu Nu ?tiu ce îmi scap?... M? poate l?muri ?i pe mine cineva :jytuiyu ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• NumLock

3

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Salut,As incerca eu sa inmoi degetul in apa, dar nu imi amintesc sa fie vreo restrictie la conversia serie/paralel a reactantelor cu pierderi (reactori disipativi le zicea pe vremea mea). Ai vreo referinta, ceva, ca sa vad si eu cum suna afirmatia asta cu conditia "daca si numai daca"?Conversii de genul asta am folosit des la proiectarea retelelor simple de adaptare. Nu-mi amintesc de vreo restrictie decat aceea in care valorile componentelor devin nepractice, nimic altceva.Cirip

Link spre comentariu

Nu am nici o referin??. Scria c? cele dou? circuite sunt echivalente dac? ?i numai dac? sunt îndeplinite condi?iile de mai sus.

Când am încercat s? demonstrez m-am gândit astfel: cele dou? circuite de c.a. sunt echivalente dac? au impedan?e egale ?i produc acela?i defazaj între tensiune ?i curent (??, cred c? partea cu defazajul am uitat-o când am încercat s? ajung la acele rela?ii). Mai încerc odat?...

Link spre comentariu

Cred ca incep sa inteleg. Egalitatea impedantelor este conditia din care determini relatiile de echivalenta intre configuratia serie si paralel, dar "Rs*Rp=Z^2" nu stiu de unde rezulta. De fapt nici nu cred ca ar putea sa fie valabila relatia deoarece Rs si Rp sunt reale iar Z e complexa.Egalitatea impedantelor provine mai degraba din urmatoarea idee: Sa presupunem ca ai doua cutii negre cu cate 2 borne. In interiorul uneia se afla combinatia serie, iar in cealalta combinatia derivatie. Egalitatea impedantelor presupune ca prin masuratori in curent alternativ sa gasesti aceeasi valoare si sa nu poti determina unde e circuitul serie si unde e cel derivatie. E ca si cum ai spune ca doua condensatoare sunt egale daca prin masuratoare obtii aceeasi indicatie a aparatului de masura. Nu este propriu-zis o restrictie, ci mai degraba o identitate care permite continuarea calculului.Un exemplu similar este in cazul calculului filtrelor. Calculezi functia de transfer, apoi scrii ca functia de transfer este egala cu polinomul corespunzator caracteristicii pe care vrei sa o obtii. Prin egalarea coeficientilor celor doua polinoame, obtii sistemul de ecuatii din care calculezi valorile componentelor filtrului.Daca imi amintesc bine, ar trebui sa ajungi la ceva de genul:Rp=Rs*(1+Q^2), iar Xp=Xs(1+1/Q^2), unde Q=X/R la serie si Q=B/G la derivatie. Nu am calculat, e din amintiri, deci daca iti da altceva, nu inseamna ca ai gresit :) Daca nu iese, refac si eu calculul si il postez.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări