Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sinteza de frecventa


radu25

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ywar2

    4

  • radu25

    4

  • nikos

    2

  • cristianp

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

oscilatorul imi trebuie pt un transceiver pe US.(3,5mhz, 7, 14, 21, 28Mhz)FI=9Mhz.De ce vreau sa scap de variabil? pai...nu-mi place.Vreau sa reglez frecventa in doua moduri: prin impulsuri date de la un optocuplor ( o rotita perforata care intrerupe raza unui led IR, cum este la mouse) si prin tastarea efectiva a frecventei necesare de la o tastatura ( nu de pc).de asta ziceam ca ar fi buna varianta cu PIC

Link spre comentariu

Da, multi dorim sa facem asta. Si nu din cauza facilitatilor ci din cauza stabilitatii. Cred ca avea dreptate nikos cel mai bun ar fi un DDS.

Solutii: ori cumperi unul gata facut ( de la cineva din YO8 ) ori il construiesti singur. Ptr a doua varianta am optat si eu, asta ptr ca am AD-ul pe care l-am primit cadou ( a nu se citii free sample ).

M-am orientat la schema lui OM3CPH de pe pagina :

http://www.qsl.net/om3cph/om3cph.html

Cablajul imprimat este inca pe ,, planseta '' in calculator. Softul ptr PIC il gasesti atit pe pagina aceasta cit si pe pagina Minikits:

http://www.minikits.com.au/tech.html

Ad9851 se mai gasesc la Vitacom sau Telezimex la 1.5 mil lei.

Daca ai bani poti cumpara unul din proiectele de aici si 100% merita:

http://www.cqdx.it/woodbox/wbr-home.html

Succes si tine-ne la curent

Link spre comentariu

Auuuuuuuu!Pai ma costa nene nu gluma!Imi mai trebuie si un filtru xf9b care e si ala vreo 100 de euroi. La cat ma costa transceiverul asta mai bine imi iau unul de firma si rezolv problema.Da pana la urma nu are acelasi farmec daca nu-l construiesc eu.Vreo idee mai "ieftina" nu are nimeni?

Link spre comentariu

Adevarul este ca trebuie ca pe linga munca ta personala trebuie sa mai pui si ceva bani. Indiferent ca iei un transceiver gata facut sau iti faci unul tot iti trebuie bani. In cazul al doilea sint ceva mai putini. Te-ai apucat deja de A412 sau inca te mai gindesti?

In locul tau as construi asta:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

In felul acesta scapi si de filtru cu cristale sau electromecanic, sinteza de frecventa sau DDS. Mai simplu de atit nu se poate!!!

Link spre comentariu

E tare draguta schema!dar e doar in 40m daca am vazut eu bine. Eu vroiam mai multe benzi.Oricum, am inceput 412, am facut oscilatorul ( cu variabil), placa cu 'spemii de bobine la care m-am chinuit serios, am si cablajele pentru celelalte placi asa ca nu mai dau inapoi acum. Dar merita facut si asta macar asa de amorul artei.Merci pt schema.

Link spre comentariu

Daca ai inceput A412 parerea mea este sa-l duci la bun sfarsit. Sunt destul de multe in YO si am vazut cateva care chiar intr-adevar functioneaza excelent si la emisie si la receptia. Fuga de frecventa apare nu numai in cazul lui A412 dar si a altor transceivere home-made, dar cati constructori folosesc capacitati compensate in VFO (cu coef.negativ , coef.pozitiv) de regula se pune cam ce are constructorul prin casa in ideea de al termina cat mai repede. De asemenea izolarea termica a VFO-ului trebuie facuta cat mai bine. Eu zic sa duci la bun sfarsit cu constructia dupa care vezi care parte nu te satisface si pe urma iei hotararea care trebuie. Daca il executi corect - oricum schema lui A412 a fost verificata prin cateva sute de exemplare daca nu mai mult - nu vei avea prea multe probleme de finalizat. Dupa aceea reglajele corecte pt el si....dx-uri placute....Daca vfo-ul fuge cu frecventa poti incerca o sinteza de frecventa - e adevarat costa dar ai scapat de fuga de frecventa. Si ca sa te incurajez un pic sa sti ca si eu folosesc tot A412, vfo clasic, doar comutatia frecventeleor de la vfo am modificat-o pe relee. Fuge putin precventa la inceput dar dupa 10-15 minute acolo ramane. Si nu ma deranjeaza sa il pornesc ma devreme putin mai ales ca sta apropape toata ziua pe una din benzi. Sau poti folosi un fvo pe o singura frecventa de regula cat mai mica si mixata cu quartz-uri pt a o aduce unde ai nevoie. Toate variantele au niste costuri mai mici sau mai mari. Tu hotarasti...ps. pe site-ul lui F6BQU vei gasi mai multe modele si pe mai multe benzi. Da-i o cautare cu google pt f6bqu si de duce la el....

Link spre comentariu
Vizitator Tic

Cred ca ti-r fi de folos pentru a face din A412 o scula "beton" la capitolul

stabilitate, "DDS-ul saracului" :d In fapt este o scala digitala cu PIC 16F84 si display LCD care are incorporat o bucla de control al frecventei.

Scema este simpla, cu componete clasice: citeva rezistente, condensatori, 3-4 tranzistori, un circuit PIC 16F84 si TL072 etc.Stabilitatea ce se obtine este buna, +/- 10 Hz pina la 40Mhz frecventa oscilatorului, are incorporat 2 medii frecvente, precum si multe alte facilitati interesante. Schema si softul merg, este testata pe citeva exemplare realizate si este free... :d

Costul total ...aprox 500k lei pt piese.Pentru programarea picului te pot ajuta eu sau altcineva de pe acest forum.

pagina de net aici: http://www.qsl.net/om3cph/counter/lcd/c ... c_flck.htm

Succes ! 73!

Link spre comentariu

M-am uitat si eu la aplicatia lui OM3CPH si am reusit cit de cit sa o inteleg. Cred ca functioneaza, singura cerinta este ca oscilatorul sa fie cit de cit stabil. Se preteaza bine la orice home made si mai ales ca are si frecventmetru incorporat.

Link spre comentariu
  • 12 ani mai târziu...

Eu propun ceva clasic, un generator pentru multe frecvente. Suparat ca nu aveam cristalele necesare, din multitudinea celor adunate, sa construiesc ceva propus de Mark S, am purces la experimentarea unui PLL.

Cine doreste mai multe lamuriri poate sa le ceara. Sper ca va intereseaza.

post-180132-0-21810900-1518595553_thumb.jpg

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
On 4/27/2005 at 7:29 AM, radu25 said:

Salut, are cineva o schema sau eventual o sugestie un link pentru sinteza de frecventa eventual cu PIC? Vreau sa scap de condensatorul variabil si sa-mi fac un oscilator digital [...] oscilatorul imi trebuie pt un transceiver pe US.(3,5mhz, 7, 14, 21, 28Mhz)FI=9Mhz. De ce vreau sa scap de variabil? pai...nu-mi place.Vreau sa reglez frecventa in doua moduri: prin impulsuri date de la un optocuplor ( o rotita perforata care intrerupe raza unui led IR, cum este la mouse) si prin tastarea efectiva a frecventei necesare de la o tastatura ( nu de pc). de asta ziceam ca ar fi buna varianta cu PIC

 

 

OK. Partea buna e ca exista o sumedenie de montaje de genul celui pe care il soliciti tu, trebuie doar sa sapi putin ca sa le gasesti. Unul dintre ele, pe care l-am construit si experimentat cu succes (succes in sensul in care da, functioneaza) este cel al argentinianului LU5DJV:

VFO with DDS and Control Interface

Proiectul a fost reprodus de multi, inclusiv de catre chinezi; daca il executi corect, iti garantez ca functioneaza din prima incercare.

Iata poza proiectului pe care l-am realizat eu. La data pozei, se afla in faza experimentala. Ulterior, l-am pus intr-o cutie draguta, parte dintr-un proiect care s-a concretizat intr-un emitator SSB cu filtru de 250KHz recuperat dintr-o statie militara R1300. 

 

IMG_20161121_210228.jpg

 

Partea mai putin incantatoare a proiectelor de acest tip e data de faptul ca dupa ce le vei realiza, vei constata ca in anumite circumstante, vei avea pe receptie diverse semnale care n-ar trebui sa existe acolo. Acestea sunt denumite in argou tehnic, "cuie", "piuiaci", s.a.m.d., si sunt date de chiar modul de functionare al DDS-ului. Unele "cuie" (componente spectrale nedorite) pot fi eliminate prin filtrare, dar altele nu. Un exemplu concret ar fi asa numitele "spurs" (spurii), a caror aparitie nu prea e predictibila. Filtrele puse pe iesirea DDS-ului nu le va inlatura si mai mult decat atat, acestea se pot combina in fel si chip cu semnalele intrate in mixer, rezultand niste componente de care nu vei putea scapa in anumite circumstante.

Vezi aici doua poze:

sinx_x.png

 

Ce vreau sa spun mai pe romaneste, este ca VFO-ul avand la baza iesirea directa a unui DDS, e o solutie simpla si functionala, dar nu pentru un operator care vrea sa aiba o decenta anume a receptiei. Vrei sa vezi spectrul de la iesirea (nefiltrata) a DDS-ului ? Uite aici:

 

IMG_20161121_205423.jpg

 

Mai jos, poti vedea caracteristica filtrului necesar pentru iesirea DDS-ului, tras pe VNA. Mentionez ca cel original (existent pe modulul cu AD9850) nu functioneaza corespunzator si ca a fost nevoie sa-l reproiectez si sa-l execut separat. Click pe poza pentru marire:

 

filtru_dds_trafoIN+trafo_OUT_t.jpg

 

Dupa montarea filtrului, iata mai jos cum arata spectrul de la iesire:

IMG_20161121_204911.jpg

 

Componentele nedorite sunt atenuate mult, dar exista. Semnalul de la iesire nu e suficient pentru mixerul cu diode, trebuie amplificat, iar odata cu el - sunt amplificate si componentele nedorite. Si in functie de ce se intampla mai departe in mixer, acestea vor intra mai departe inclusiv in banda filtrului din FI, vor fi detectate si in anumite cazuri, te vor deranja la receptie.

 

Daca vrei doar sa simti ca nu mai fuge VFO-ul si ca beneficiezi de acord comandat digital, memorii si alte facilitati de genul asta, atunci montajul de mai sus e printre cele mai bune. Iti recomand sa iei un modul cu AD9850 avand oscilatorul de clock de dimensiuni mari, nu pastila SMD (aceea se incalzeste). Daca nu gasesti, atunci trebuie sa pui un radiator de caldura pe oscilatorul SMD, altfel incalzirea ii va afecta functionarea si stabilitatea pe termen lung.

 

Unii vor sustine ca n-au avut probleme. Asa o fi, daca spun dansii. Cert e ca exista cipuri DDS mult mai performante, dar ale caror costuri sunt pe masura.

Exista si solutii de alt tip, cum ar fi controlul unui sintetizor PLL prin comanda referintei sale folosind un DDS - dar asta e o chestiune mai complexa si care necesita mai multa truda, inclusiv scrierea de soft specific aplicatiei dorite. 

 

Proiectul de mai sus merita experimentat si "simtit" direct; asta o sa-ti creasca experienta, cu siguranta. Ulterior, tu vei fi cel care va decide ce are de facut mai departe. Succes !

 

73! de Cezar, YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări