Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu un EKD 300

esu

Postări Recomandate

VA SALUT In aceste zile de sarbatoare am stat la receptie pe 3,750mhz cu aparatul R 250M2 copiere totala modulatia buna in special din partea: yo2lgx dar si oe6rlf,yo5bqq etc etc avand in vedere faptul ca R250M2 este un consumator marisor de energie am trecut la receptie pe aparatul EKD300 curios faptul ca pot receptiona pana la 01,49999 mhz cand trec peste respectiv 1,50000 mhz tace de parca a murit.Cu R 250 M2 nu se intampla asa ceva .Ce sa fie domnilor ??cu stima ioan yo3hsx

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• esu

3

• gauss

2

Top autori în acest subiect

Preselectorul (filtrele de intrare) sunt impartite in 2 grupe, Vorselektor 1 si Vorselektor 2.Comutarea se face in 7 game de frecventa, cu relee.Vorselektor 1 (V1) contine filtrele pentru gamele III, IV, V si VI si Vorselektor 2 (V2) pe cele pentru gamele I, II si VII, insa intreg modulul V1 este introdus in circuit de relee aflate in V2 (RS01 si RS08 comandate la contactul B11 de la conector).1,5 MHz este frecventa de trecere/comutare de la gama II la gama III.Daca functioneaza si pe gama VII si nu pe gamele III...VI, atunci sigur este o problema cu comutarea V1 de catre releele RS01 si RS08 din V2, conexiunile dintre V1 V2 sau o problema interna in V1.Verifica in special releele (contactele si comanda) RS01 si RS08 din V2 si cele doua conexiuni de semnal RF dintre V1 si V2 si alimentarea releelor de la V1. Poti verifica continuitatea ohmica de la intrarea in V2 si pana la iesirea din V 2 (catre V 1) si aceea de la iesirea din V1 catre V2 si apoi pana la cea catre mixer, cu Rx-ul acordat in benzile III...VI (urmareste traseul semalului prin contacte, schemele).Altfel, daca deconectand V1 de la V2, si punand in locul lui V1 o conexiune directa la bornele V2 (strap intre M04 si M05 cu V1 deconectat) tot nu functioneaza in gamele respective, atunci sigur problema este in V2 (releele mentionate sau comanda lor).Urmareste si comanda si comutarea releelor conform tabelului din schema.

Link spre comentariu

Ceva asemanator am scris si eu .postarea userului Traian B a fost mai rapida, si cel putin la fel de bine documentata si argumentata....asa ca nu am mai postat pentru a nu incarca inutil topicul....mai e varianta "rapida"...impune kitul de reparatii sau un alt receptor functional ...se face prin schimb de subansamble. pentru identificarea sertarului si apoi a modulului defect...atentie la eventualele interventii pe cablaj, nu e prea permisiv....ca toate cele din fosta RDG!

Link spre comentariu

va multumesc am notat tot si

trec la treaba (in limita timpului disponibil)voi face o informare cu privire la defectiunea constatata.

se auzea ceva negativ despre aceste EKD-uri 300 in special condensatoarele mult invechite dar de baza tot BATRANUL R 250m2 ramane .

cu stima IOAN

Link spre comentariu

EKD300 si EKD500 sunt subapreciate in Ro.

Nu se compara cu E-1800 AEG sau cu EK-085 de la R&S, si sunt departe de a fi perfecte, dar documentatia lor este accesibila, majoritatea componentelor sunt accesibile si s-au gasit ca piese de schimb (inclusiv toate filtrele, chiar si cel cu cuarturi la 70 MHz), sunt relativ ieftine in Ro si reparabile, si au performante acceptabile. In plus, au potential (inca neexploatat) de a fi modificate/upgradate.

La urma urmei, nu sunt chiar multe receptoare care sa coboare in frecventa pana in LF (chiar si la zero Hz!) si sa includa atatea filtre electromecanice, mai ales cu largimi de banda pana la 110Hz...

Ca si comparatie si fara a fi o regula absoluta, desi in Ro s-au gasit de la 150 lei (EKD300) si pana la cateva sute de Eu (EKD500), in Germania se vand la 400...600 si respectiv 700...1000 Eu.

http://www.hawk.ro/tr/friedrichshafen_2008/SG109410.jpg http://www.hawk.ro/tr/friedrichshafen_2008/SG109658.jpg

La urma urmei, un EKD300 poate sa fie mai ieftin in Ro decat numai manualele de utilizare si service pentru EK-085 in Germania...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări