Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme amplif GU50

cristinel_bm

Postări Recomandate

traful de iesire are in primar doua infasurari de cate 2500 spire bobinate in sensuri opuse si legate in paralel cu sarma de 0.15. Nu stiu ce rezistenta are...iar sectiunea lui este mare...peste 15 cm patrati.am mai incercat si cu alte trafuri cu spire mai putine dar a mers foarte incet si prost.cum ar trebui sa modific tensiunile alea? in plus sau in minus?multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristinel_bm

14

• THOMAS

7

• blue

6

• mișa

4

Top autori în acest subiect

traful de iesire are in primar doua infasurari de cate 2500 spire bobinate in sensuri opuse si legate in paralel cu sarma de 0.15. Nu stiu ce rezistenta are...iar sectiunea lui este mare...peste 15 cm patrati.am mai incercat si cu alte trafuri cu spire mai putine dar a mers foarte incet si prost.cum ar trebui sa modific tensiunile alea? in plus sau in minus?multumesc

Transformatorul pare a fi facut bine,sunt datele de la McIntosh si TANGO pentru tubul LS50 in montaj SE,dar nu ai spus la cat este scoasa priza pentru G2 si se pare ca nu ai citit ce am scris eu undeva mai sus.Tensiunile sunt bune,dar incearca si ce ti-am sugerat eu.
Link spre comentariu

Eu nu iau grila 2 de pe transformator ...ci prin rezistente am ajuns la tensiunea de 205V. O sa incerc sa pun o rezistenta mai mica si sa maresc tensiunea pe grila 2 pana la 250V.Condensatorul acela despre care vorbesti este pe 630V si nu are pierderi. Am pus o rezistenta de 300ohmi pe katodul finalei si o rezistenta de 500K intre G1 si masa si curentul consumat de anod o scazut pana la 93mA... nu se mai inroseste nimic ...si functioneaza la fel de bine....dar nu stiu cum sa il mai scad pana sub 80mAEu am pus mai sus din nou schema cu modificarile care le-am facut fata de schema initiala (din primul post).multumesc!

Link spre comentariu

Eu nu iau grila 2 de pe transformator ...ci prin rezistente am ajuns la tensiunea de 205V. O sa incerc sa pun o rezistenta mai mica si sa maresc tensiunea pe grila 2 pana la 250V.Condensatorul acela despre care vorbesti este pe 630V si nu are pierderi. Am pus o rezistenta de 300ohmi pe katodul finalei si o rezistenta de 500K intre G1 si masa si curentul consumat de anod o scazut pana la 93mA... nu se mai inroseste nimic ...si functioneaza la fel de bine....dar nu stiu cum sa il mai scad pana sub 80mAEu am pus mai sus din nou schema cu modificarile care le-am facut fata de schema initiala (din primul post).multumesc!

ok!...am inteles dar este pacat sa nu faci un ultraliniar,castigi foarte mult in calitate dar pierzi putin in putere dar ,ma rog,traful este facut .......ca sa scazi curentul anodic trebuie sa faci G1 mai negativa decat Katodul,asta inseamna marirea rezistentei din Katod(330Ohm...la 470;560Ohm...) dar atunci puterea disipata pe rezistenta va fi ceva mai mare. Ar mai fi o solutie sugerata tot aici de cineva si anume,sa folosesti o sursa de tensiune negativa (negativare fixa) pe care o poti regla cum doresti in acest fel poti regla Ia,bineinteles pastrand tubul pe o caracteristica de catalog,sau intr-un regim lejer de functionare acolo unde si urechea spune OK! Daca vei folosi o negativare fixa iti recomand sa legi Katodul la masa printr-o rezistenta de 10Ohm/2W,caderea de tensiune de pe aceasta rezistenta fiind direct proportionala cu Ia.Daca vei folosi si un microA de tipul celor de la vechile magnetofoane o sa realizezi si un VU-metru.
Link spre comentariu

traful de iesire nu este gata facut...am unul pe aci...care are caracteristicile astea. chiar ca o sa fac altele dou special pentru asta ...iar daca tu zici ca e mai bine sa fie ultraliniar...nu mie greu sa scot o priza....asa cum spuneai mai sus.Voi incerca si cu o rezistenta mai mare pe katod. Nu o sa fac cu negativare fixa.....ca asta inseamna inca o infasurare pentur traful de alimentare...ceea ce nu il mai desfac si sa ii mai pun una....merci inca o data...te tin la curent cu ce am reusit!

Link spre comentariu

traful de iesire nu este gata facut...am unul pe aci...care are caracteristicile astea. chiar ca o sa fac altele dou special pentru asta ...iar daca tu zici ca e mai bine sa fie ultraliniar...nu mie greu sa scot o priza....asa cum spuneai mai sus.Voi incerca si cu o rezistenta mai mare pe katod. Nu o sa fac cu negativare fixa.....ca asta inseamna inca o infasurare pentur traful de alimentare...ceea ce nu il mai desfac si sa ii mai pun una....merci inca o data...te tin la curent cu ce am reusit!

nu trebuie inca un secundar pentru tensiunea de negativare,pur si simplu iei de la un capat al infasurari pentru tensiunea anodica printr-o rezistenta de 56K/1W,o dioada in serie cu catodul la aceasta rezistenta,un condensator de 100Mf/120V cu minusul la anodul diodei si plusul la masa,paralel peste el pui un semireglabil de 100KOhm al carui cursor il duci printr-o rezistenta de 100KOhm-150KOhm in punctul unde se cupleaza condensatorul de 220nF.Reglajul il faci incepanad cu cursorul de la tensiunea cea mai mare negativa,adica spre minusul electroliticului de care ti-am vb.ATENTIE!!!! tensiunea negativa masurata pe capetele semireglabilului trebuie sa fie in jur de 65V-75V(se jongleaza cu rezistenat de 56K,mai mare sau mai mica!),curentul "absorbit" de grila este extrem de mic,asa ca nu trebuie un alt secundar. Aceasta este o solutie folosita de multe alte firme producatoare de amplifuri cu tuburi,nu este "gaselnita" mea. Daca doresti ,imi spui de ce fel de miezuri dispui intre 10-15cmp si-ti calculez eu transformatorul si-ti dau si amanunte pentru realizarea lui...
Link spre comentariu

... si curentul consumat de anod o scazut pana la 93mA... nu se mai inroseste nimic ...si functioneaza la fel de bine....dar nu stiu cum sa il mai scad pana sub 80mA...

Lasa nene curentul asa pentru ce sa_l mai micsorezi,ce vrei putere mai mica ?(curentul prin anod trebuie sa fie in prag de a inrosi anodul_un pic mai mic astfel incit anodul sa nu se inroseasca nicicum,cind avem puterea maxima disipata anodica avem si puterea maxima utila),nu se mai inroseste anodul ! pa bonjur !Lasa negativare automata !(cu negativare automata curentul de repaos prin tub se mentine constant de acolo si denumirea,negativarea fixa se preteaza numai la clasa AB2 sau B,unde lampile finale lucreaza cu puteri disipate mici si in contratimp si nu exista pericolul asa zis al fugi de curent) nu face fixa ! nu este recomandat pemtru clasa A SE.Vezi ca se vorbeste mult si se stie putin !.
Link spre comentariu

am mai citit cam cum s-ar masura negativarea...dar nu am inteles si nu stiu exact.Intrebare de nestiutor: Cum se poate masura negativarea? .... ii proportionala cu tensiunea pe anod...sau....multumesc!

Daca doresti ,imi spui de ce fel de miezuri dispui intre 10-15cmp si-ti calculez eu transformatorul si-ti dau si amanunte pentru realizarea lui...

multumesc pentru ajutor dar momentan nu dispun de nimic...din pacate....voi cauta ....si apoi mai luam legatura...
Link spre comentariu

si ca sa nu mai "vorbesc prea mult fara sa stiu ce spun"...(!!!!),uite aici un SE cu triode si cu negativare fixa. Spor la treaba si va rog sa-mi iertati deranjul! P.S sunt luate de la adresa din coltul din dreapta jos al schemelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări