Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limita audio a unui emitator F.M. pe lampi

ctepeo

Postări Recomandate

Care este limita audio superioar? a unui emi??tor F.M. (U.K.W.) pe l?mpi? Pe un al forum auzisem c? ar fi 12.500-13.500 Hz. (12,5-13,5 K.Hz.). E adev?rat sau poate ?i mai mult (14-15 K.Hz.)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ctepeo

5

• zal

2

• Kosmin

1

• feri.visky

1

Top autori în acest subiect

15kHz e limita superioar? în MF, asta ca s? nu se suprapun? cu semnalul de 19kHz ptr decodorul stereo. La ru?i era un semnal de 16,5kHz ptr stereo, de unde trag concluzia c? frecven?a superioar? audio era ?i mai jos ca-n restul lumii.

Link spre comentariu

Exerci?iu de logic?.?tim c?, indiferent de modul practic de compunere a semnalului FM, pentru a determina decodoarele din receptoare s? comute pe stereo, trebuie s? avem o frecven?? de 19 kHz clar delimitat?. Ce anume înseamn? clar delimitat?, asta ?ine de defini?iile existente în standarde. Logic, ar trebui s? existe o band? de o oarecare l??ime unde s? nu existe semnal, ceea ce ar ajuta decodorului s? separe semnalul de 19 kHz de cel A+B ?i cel A-B, transmis pe o subpurt?toare mult mai sus de 19 kHz.Ceea ce înseamn? c? emi??torul poate s? împing? frecven?a maxim? chiar ?i pe la 18.9 kHz, dar s? nu se a?tepte ca vreun decodor din receptoarele instalate s? comute stabil pe stereo; orice sunet mai apropiat de frecven?a respectiv? ar "deranja" decodorul.A?a c? motivul pentru care exist? o limitare în frecven?? la spectrul audio emis de posturile de radio FM ce emit stereo este c? se încearc? s? se emit? un semnal stabil, care s? poat? fi recep?ionat de cît mai multe receptoare. A?a c? mai important e ca omu' s? aib? imagine stereofonic? a?a cum trebuie decît s? aud? cristalin (?i s? suporte zeci de conect?ri-deconect?ri ale stereofoniei pe secund? - e mult mai sup?r?tor decît s? ai un semnal mono chior).Scuze c? n-am chef s? caut pe google ca s? g?sesc specifica?iile pentru emisia stereofonic? în FM pe unde ultrascurte. Dar mi-e lene.

Link spre comentariu

Prin anii '80 am construit un receptor stereo folosind un bloc US de Mamaia putin ajustat, un amplificator de medie frecventa folosind un amplificator diferential cu tranzistoare monobloc de la RCA si un decodor stereo CA3090... A functionat bine cu antena Yagi de 2-3 elemente.Semnalul stereo MPX (multiplex) are 3 componente:1. componenta "mono" care este suma canalelor S+D2. componenta cu subpurtatoarea de 38 kHz modulata cu diferenta canalelor S-D (cu suprimarea subpurtatoarei de 38 kHz)3. componenta pilot de 19 kHzToate acestea moduleaza in frecventa purtatoarea principala a postului de emisie (intre circa 63-108 MHz).Cum domeniul audio acoperit de o emisiune stereo FM este intre 30 Hz la circa 15 kHz inseamna ca pana la decodor trebuie sa asiguram transferul frecventelor de 53 kHz (38+15).Pilotul de 19 kHz este folosit pentru a sincroniza (PLL) in receptor frecventa de 38 kHz care va demultiplexa semnalul complex, trimitand cand la canulul drept, cand la canalul stang semnalul in ritmul frecventei de 38 kHz.!Asta este echivalent cu: sa zicem, in dreapta se insumeaza (S+D) + (S-D)=2S si in stanga se scad semnalele (S+D) - (S-D)=2D. Este metoda ceea mai simpla de a obtine stereo!(suma este componenta "mono" iar diferenta este din subpurtatoare la care s-a suprimat purtatoarea deci numai are frecventa de 38 kHz... etc.).Am fost super fericit cand am vazut LED-ul luminand indicand prezenta pilotului!P.S.Ajustarea blocului US de Mamaia a insemnat latirea bandei de trecere al filtrului de iesire de 10.7 MHz ca sa fiu sigur ca trece "tot"!

Link spre comentariu

Cand eram mic am facut si eu un decodor stereo cu BA758 pus pe un radio Gloria. Si eu tot asa, cand am vazut prima oara LED-ul aprins nu-mi venea sa cred ca merge. Am pus repede 2 casti telefonice direct pe iesirea decodorului si le tineam apasate cu mana pe urechi. Se auzea extrem de slab ca nu aveam preamplificator dar era evident ca e semnal stereo si mi se parea un salt urias fata de mono. La vremea respectiva nu aveam alta sursa de semnal stereo in casa, nici amplificator sau boxe. Emisiunile stereo erau destul de rare si tineau doar cateva ore, numai pe programul 3. Ascultam orice se emitea stereo, indiferent daca ma interesa sau nu.Ce vroiam sa spun este ca decodorul mergea desi nu modificasem nimic in partea de radiofrecventa.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am adaptat la tunere clasice cîteva BA758 în loc de MC1310, LA3xxx ?i altele, pe care nu le mai ?in minte. La înlocuirea c.i. Sanyo trebuia s? introduc un etaj de amplificare cu un trz, lipit în aer pe locul cond de semnal, diferen?a de sensibilitate era mare ?i nu se deschidea decodorul altfel. Trebuie s? recunosc c? au mers, dar erau mai zgomotoase.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări