Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor confectinare boxe

micu_Ovi

Postări Recomandate

P?i 99% din oameni nu prea au sim?ul m?surii ?i be?ia auzului (ca ?i altele cum ar fi be?ia vitezei...) îi împinge s? dea tot mai tare. :sparge: De aia mi se pare singura solu?ie supradimensionarea boxelor, sau invers, subdimensionarea amplifului. :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• micu_Ovi

13

• zal

9

• Bogdi16

4

• djlove

4

Top autori în acest subiect

Vezi ca tweeteru ala ii pe 4 ohmi,cauta unul pe 8ohmi. SAL-ul ala spa 4050 am auzit ca iti trebuie o boxa foarte mare ca sa mearga cat de cat.Dif-ul ala ew1205 nu prea ii potrivit pentru tine,are putere mai mare ca celelalte,dar vrea sa fie pentru fullrange/satelit pro (sonorizari),nu cred ca scoate bas sub 50hz.Tot asa ii si hp10w.Monacor ala de 10" ii cam scump pentru 75Wati,dar cred ca suna bine asa pentru casa, tie nu iti trebuie putere mai mare si cred ca ar fi mai potrivit ca celelalte.

Link spre comentariu

Teoretic,cu un amplif de 50w nu ai cum sa arzi un difuzor mai puternic de 100w rms reali ,daca bagi in el distorsiuni foarte mari,chiar semnal dreptunghiular.Si distorsiunile sunt tot "putere",numai ca suna naspa.DAR intr-o boxa pe 2 cai,se arde tweeterul,pentru ca de obicei are puterea rms de cateva ori mai mica ca puterea boxei.Un difuzor care are "100w",dar il arzi cu un amplif mai slab de 50w si cu distorsiuni,NU rezista la 100w continuu(semnal sinusoidal nu muzical),deci nu are 100w reali.Cand asculti muzica,abuzezi de butonul de volum si dai cu distorsiuni, se comprima dinamica semnalului muzical,adica creste valoarea MEDIE a puterii care intra in boxa si ,in opinia mea, asta este cauza arderii difuzoarelor mai slabe.De ce recomanda unii putere mai mare la amplif ca a boxelor?Se stie ca in difuzor nu intra putere mare tot timpul,adica pe muzica un amplif de 100w nu va scoate 100w tot timpul,pentru ca semnalul muzical este dinamic.Un difuzor bun rezista la putere de cateva ori mai mare decat cea rms pentru cateva secunde(daca nu atinge limitele mecanice).Astfel,daca pui un amplif de cateva ori puterea boxelor ,scoti tot ce pot ele.Dar daca puterea MEDIE depaseste puterea reala a difuzorului/boxei(asta depinde si de genul programului muzical),indiferent daca sunt distorsiuni sau nu,atunci se va arde boxa/diful.Stiu ca multi o sa-mi sariti in cap,dar asta este parerea mea si asa imi explic eu pe baza legilor fizicii:)

Link spre comentariu

nustiu daca statie mea e pe 4 sau pe 8cei care au sau au avut electronica A350 2x35W poate o sa ne lamureasca caci nu ma pot uita , ca nu e stataia la mine . pana peste o saptamana 2

Link spre comentariu

Statia suporta 4 ohmi, de ce te chinui sa faci boxe HI-FI cu un buget atat de mic?La statia asta cred s-ar potrivii 2 boxe de raft.Poti sa-ti iei Magnat Monitor Supreme 100 pe 4 OhmiSau daca ai bani Tannoy Mercury RF Custom la putin peste 4 mil care sigur se aud mai bine decat orice ai face tu in regim de DIY neavand cunostintele necesare. :da

Link spre comentariu

Cînd aveam A350, cînta pe difuri Goodmans de 15 Ohmi ?i 12'', nu are rost s? o încingi cu boxe de 4 Ohmi, nu se va auzi mai tare, doar vei suge curent mai mult din trafo prin trz finali ?i vei avea distorsiuni mai mari. Pune de 8 Ohmi, va merge mai lejer, plus c? o dat? f?cute, boxele le po?i folosi cu orice alt amplif, pe cînd cele de 4 Ohmi, mai rar. :da

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Intreb aici, sa nu mai deschid alt topic.Vreau sa montez pe o boxa un tweeter, pozitionat asimetric in raport cu difuzorul de bas si incinta. Pentru o imagine stereo mai buna, tweeter -ul ar trebui montat inspre interior sau inspre exterior (in raport cu cele doua boxe); deci tweetere -le sa fie mai apropiate sau mai indepartate fata de axa difuzoarelor de bas? Nu stiu cum sa exprim altfel, sper ca s-a inteles intrebarea. Va multumesc.

Link spre comentariu

Dac? pui cutia separat, presupun c? va fi mobil?. Ce te re?ine s? încerci mai multe variante ?i s-o alegi pe cea care î?i place cel mai mult?:ciuda:

Link spre comentariu

E doar o incinta, nu o incinta + TW separat; probabil exprimarea a fost putin ambigua (incercam o exprimare de caz general). Tweeter -ul + midbas in aceeasi incinta. Deci?LE. Imi dau seama ca de fapt intrebarea mea nu are sens: nimic nu ma retine sa rotesc boxele intre ele si sa vad cum imi place. Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări