Ovidanie Postat Aprilie 15, 2009 Partajează Postat Aprilie 15, 2009 Cauza defectului: Antena filara a ramas cuplata la FT990 iar in aceeasi locatie se lucra cu 500W pe delta loop. M-am documentat si surpriza a fost ca cei de la Yaesu au folosit la comutarea filtrelor de banda diodele 1SS55, cautind in foaia de catalog par a fi diode de uz general. Intrebare: Ce diode sa montez in locul celor defecte si de unde sa le cumpar. Link spre comentariu
BodoRF Postat Aprilie 15, 2009 Partajează Postat Aprilie 15, 2009 DG2IAQ a inlocuit diodele 1SS318 din FT847.Zgomotul receptorului a scazut considerabil.El a folosit BAT85 sau mai bine HP5082-200.Cu performante bune merge si 1N5711. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 15, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2009 La cit costa scula asta ma asteptam sa gasesc diode pin pe partea de comutare a benzilor. Din cite-mi amintesc dioda recomandata de tine HP XXXX este fabricata de Agilent sau Conexant si acum doi ani cautind asa ceva am gasit doar in SUA. BAT85 si 1N5711 sunt diode schottky si se gasesc la TME, preturi modice, asta e bine ca daca tot desfac transceiverul schimb toate diodele, cam 30 bucati. Link spre comentariu
BodoRF Postat Aprilie 16, 2009 Partajează Postat Aprilie 16, 2009 Am "mancat" o cifra, dioda este HP5082-2800. Diode HP am cautat pentru un prieten care are un FT847, gasisem in Italia(destul de scumpe). Pana la urma a cumparat diode 1N5711(1N5712 are capacitatea reziduala mai mica).Urmeaza sa inlocuiasca toate diodele din rx. Nu mai gasesc linkul cu inregistrarile unui post AM cu diode originale/diode noi, era o diferenta considerabila. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2009 Partajează Postat Aprilie 21, 2009 Nu ai de ce sa te miri, majoritatea trx-urilor anilor '90 utilizeaza diode de comutatie "obisnuite".IC-R9000, IC-781, TS850, TS950SD si TS950SDX toate folosesc in BPF diode de comutatie de uz general, dar nu diode PIN.Sub denumirea de "uz general" se pot asunde multe, de exemplu, 1SS53 utilizata in IC-R9000 si IC-781, se comportau bine, iar masuratorile comparative facute in conditii de laborator de catre hami din DL au aratat ca in privinta IMD acestea asigura performante incomparabil mai bune decat 1N4148, BA244 s.a.Deci utilizarea lor sau a unui anumit tip de dioda in trx nu a fost deloc intamplatoare.Daca vrei, iti pot oferi 2-3 diode RLS135 ce sunt utilizate in TS850, TS950SD, TS950SDX. Am un modul Signal Unit de la TS950SDX pe care l-am cumparat mai demult pentru componente si pot scoate 2-3 diode ramase pe el.Am avut si FT990 pe masa (ca si celelalte trx enumerate anterior), dar nu mai tin minte in ce capsula erau diodele din BPF la 990, eventual verifica tu daca RLS135 sunt ok acolo dpdv al capsulei. In documentatia ce o am, diodele de comutare a BPF sunt date ca 1SS83.Nu pune in BPF diode Schottky precum cele mentionate in posturile de mai sus, diodele Shottky nu sunt ok pentru comutarea BPF indiferent cine si ce ar spune, acestea sunt de regula utilizate in mixare! Chiar daca pierderile in conductie pot fi reduse, alte caracteristici nu sunt optime, iar constatarile numai "dupa ureche" nu prea sunt ok...Daca vrei neaparat sa pui diode PIN, incearca BA479 care inca se gasesc si sunt ieftine, dar asta numai daca la FT990 curentii prin diodele de comutatie in BPF sunt peste 10...15 mA, altfel la curenti redusi (3...5 mA) pierderile fata de diodele existente pot creste. In general, diodele PIN cu IMD reduse potrivite pentru HF necesita curenti de polarizare in conductie mai ridicati pentru a obtine o rezistenta redusa in conductie, iar la curenti mici rezistenta in conductie a lor este semnificativa datorita zonei nedopate "I" care la diodele PIN pentru HF este mai larga.Alte diode PIN pot fi utilizate, ai de unde alege (numai $$$ sa ai), de preferat din cele cu timpi de recombinare cat mai mari (de ordinul a 1 microsec), inclusiv din seria BAR de la Infineon sau MI de la Mitsubishi, iar daca crezi ca merita efortul poti pune HP5082-3081 care sunt poate cele mai bune diode PIN pentru HF. Insa din experienta proprie, nu iti recomand HP 3081 chiar si numai din motive de pret si al aceluia mentionat anterior (curentii de polarizare in conductie). Modificarile cu PIN pentru HF de genul 3081 merg foarte bine fara a introduce pierderi suplimentare la trx-uri la care diodele din BPF sunt polarizate la curenti ridicati (TS940 de exemplu).Parerea mea este ca totusi intai sa rezolvi defectul propriu-zis si -daca va fi cazul- sa experimentezi cu diverse diode mai tarziu.Poate vor mai fi fiind si alte probleme acolo (nu-ti doresc) si deocamdata nu are rost sa arunci $$$ in diode PIN (nu are rost sa cumperi potcoave inainte de a avea un cal...viu!).Succes! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 22, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2009 Transceiver-ul avea sensibilitatea scazuta (pe toate benzile) si nu intra in emisie. Astazi dupa QTC impreuna cu YO8AZQ si YO8TLC am desfacut transceiverul. Doua diode erau defecte, intrerupte si au fost inlocuite cu...1N914! Nu aveam altceva la indemana! Acum transceiver-ul este perfect functional. Va multumesc tuturor pentru ajutor. Domnule Traian, dumneavoastra multumiri speciale, era cat pe ce sa-l pun la cheltuiala pe YO8CFG-Marcel, momentan aflat in Italia, intentionam sa schimb toate diodele de 'comutatie' din transceiver. Mi-ati oferit diode RLS135, accept cu placere, daca se poate doua bucati. YO8TPP - Ovidiu Link spre comentariu
yo4hhp Postat Aprilie 23, 2009 Partajează Postat Aprilie 23, 2009 Chiar se pot obtine perfomante acceptabile folosind FTB-uri cu inductante tip capsula, cum sunt cele din poza????? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2009 Partajează Postat Aprilie 23, 2009 Iti voi trimite 2 diode RLS si 10 buc. de BA479 productie TFK. RLS sunt in capsula sticla fara terminale. Da-mi adresa pe pm. Despre diode si teste comparative, vezi http://homepages.ihug.co.nz/~jaking/TS-940_02.htm Studiaza cu atentie. Chiar se pot obtine perfomante acceptabile folosind FTB-uri cu inductante tip capsula, cum sunt cele din poza?????Inductantele reglabile, ecranate si cu Q mare sunt scumpe si -cel mai neplacut pentru producator- necesita reglaje manuale.Ca cele din foto gasesti in multe trx-uri moderne. In IC-R9000, IC-781, IC-765 sunt ceva asemanator dar mult mai "consistente". IC-756PROII foloseste combinatie de filtre cu bobine de genul celor din FT990 si din cele de genul celor din R9000. Oricum, filtrele de banda in trx-urile cu up conversion nu sunt foarte inguste. Din ce am vazut, filtre mai consistente sunt in TS950SD si SDX, unde in afara de inductante de genul celor de mai sus sunt si 6 seturi de cate 3 inductante ecranate reglabile, dedicate unor benzi de RA. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Am gasit si am cumparat diode 1SS83 originale (marcaj: verde-albastru-albastru).Conform manualelor de service, 1SS83 sunt utilizate in FT1000D, FT990, si posibil si in alte trx-uri Yaesu din generatia respectiva, la comutarea BPF de la intrarea Rx.Daca mai are cineva nevoie (attn. ovidanie), pot disponibiliza cateva.73! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2011 Multumesc pentru oferta! Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 12, 2011 Partajează Postat Februarie 12, 2011 Are cineva disponibil un procesor de FT990 cu versiunea 3 (ultima) de soft?Eventual un link unde ar fi disponibil? Link spre comentariu
SirRoger Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Ca sa nu mai deschid alt topic, am si eu 2 intrebari adresate utilizatorilor de FT990:1. Ce intrare in transceiver folositi pentru modurile digitale; (eu intru prin ,,Patch in", dezavantajul fiind acela ca semnalele provenite de la aceasta intrare se mixeaza cu microfonul statiei.....)2. La ce foloseste mai exact, (banuiesc ca e ceva legat de service) si daca se gaseste pe undeva ,,Extender kit" pentru acest tip de transceiver?Cu multumiri, Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 ...2. La ce foloseste mai exact, (banuiesc ca e ceva legat de service) si daca se gaseste pe undeva ,,Extender kit" pentru acest tip de transceiver?FT990 are constructie modulara, placile sunt sub forma de module prevazute cu conectori pe una din laturi, toate conectate pe o placa de baza.De aceea in caz de nevoie este foarte dificil sau chiar imposibil de a efectua masuratori sau verificari la aceste module si pentru asta se folosesc placi "prelungitoare" intercalate intre placa de baza si fiecare modul, prevazute cu conectori, modulul in cauza ajunge astfel ridicat deasupra celorlalte module (si a trx-ului) devenind accesibil pe ambele fete si se pot face masuratori asupra modulului in functiune. Placile respective mai sunt cunoscute si sub denumirea de "extender board".Problema, ca si rezolvarea, sunt comune pentru multe astfel de situatii, nu numai pentru FT990 si nu numai pentru trx-uri. Link spre comentariu
SirRoger Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 ...2. La ce foloseste mai exact, (banuiesc ca e ceva legat de service) si daca se gaseste pe undeva ,,Extender kit" pentru acest tip de transceiver?FT990 are constructie modulara, placile sunt sub forma de module prevazute cu conectori pe una din laturi, toate conectate pe o placa de baza.De aceea in caz de nevoie este foarte dificil sau chiar imposibil de a efectua masuratori sau verificari la aceste module si pentru asta se folosesc placi "prelungitoare" intercalate intre placa de baza si fiecare modul, prevazute cu conectori, modulul in cauza ajunge astfel ridicat deasupra celorlalte module (si a trx-ului) devenind accesibil pe ambele fete si se pot face masuratori asupra modulului in functiune. Placile respective mai sunt cunoscute si sub denumirea de "extender board".Problema, ca si rezolvarea, sunt comune pentru multe astfel de situatii, nu numai pentru FT990 si nu numai pentru trx-uri.Merci mult nea Traian pentru info detaliat!Din ce aveti cunostinta, se gasesc greu astfel de ,,prelungitoare" ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Nu se gasesc greu, ci foarte greu.Nu stiu daca are cineva in YO (e posibil), dar stiu ca prin anii '90 fostul YO4HW punea problema achizitionarii "la comun" de catre mai multi posesori de FT990 a acestor placi.Cel mai bine pune o intrebare pe radioamator.ro sau catre alti posesori de FT990 care s-ar putea sa stie cel putin "din auzite" daca exista asa ceva in YO sau nu.Mai demult am facut o mica modificare la AGC FT990 (FT990 asa cum este nu "suna" frumos, prezinta ceva IMD in banda de trecere), si pentru masuratori am aplicat o metoda simpla care "merge" atunci cand nu sunt multe de masurat si cand nu trebuie "cautat" pe placi: am "tras" 2 fire la punctele de interes si am putut masura ceea ce aveam nevoie cu placile in functiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum