Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pt. casti cu tuburi

lorik199

Postări Recomandate

Sigur ca schema e foarte flexibila (cea propusa de lorik), se pot folosi multe variante de combinatii de tuburi cu ajustarile corespunzatoare. Si schema propusa de gabrielle (prima schema) este atractiva prin simplitatea ei (initial asa ceva a vrut lorik) dar are dezavantajul ca trebuie folosit un tub cu panta foarte mare iar traful de iesire cred ca ar trebui executat cu foarte multe bobine intercalate primar/secundar si supradimensionat ca miez, altfel va suferi la capitolul banda de frecventa reprodusa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 81
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

21

• +_Florin_+

19

• zal

6

• blue

5

Top autori în acest subiect

Am construit in urma cu doi ani un amplificator pt. casti cu doua tuburi, partea finala cu PL504 si pana la 50 ohm distorsiunile sant foarte mici , sub aceasta valoare , acestea cresc rapid, asa ca solutia optima este totusi transformatorul fiindca astfel se pot utiliza pentode sau triode de medie putere !

Link spre comentariu

Un traf de tv hibrid, din cel care scoate 42V in secundar cu primarul alimentat la 230 V ar fi o optiune rezonabila pt. un amp de casti.Problema e ca EL84 pare risipa de putere, iar numai 6N2P nu prea tine...

Link spre comentariu

Un traf de tv hibrid, din cel care scoate 42V in secundar cu primarul alimentat la 230 V ar fi o optiune rezonabila pt. un amp de casti.Problema e ca EL84 pare risipa de putere, iar numai 6N2P nu prea tine...

Ca miez ar fi bun (4cmp) , putem alege regimul de functionare (Ua, Ia) al tubului in asa fel ca sa obtinem o adaptare optima cu primarul acestui traf (daca il conectam clasic, in anod) insa problema ramane aceeasi pe care am mai spus-o: nu are infasurari intercalate si o sa avem o banda de frecvente nelineara. Nu e risipa de putere cu EL84, daca il folosesti cu traf iesire in anod. Tubul poate functiona cu o putere disipata anodic mult mai mica rezultata din regimul Ua Ia ales, dupa cum am mai spus. Si avem si un castig: o sa functioneze forever!...
Link spre comentariu

Pt a respecta ideea initiala(Amplificator pt casti cu o singura lampa) s-ar putea utiliza o dubla pentoda ex:ELL80 or mai fi si altele eventual un tub rusesc ....de acest gen ,eu merg tot pe varianta cu trafo iesire intrucit daca e realizat cu mai multe prize poate pilota orice tip de casca (8-600 ohm) :dans:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am gasit o schema interesanta ce poate pilota casti cu impendanza 50-600 ohm (obtim 300 ohm)

Posted Image

Posted Image

Tubul v2 poate fi si 6N6P cu ambele sectiuni in paralel sau 1/2 din 6AS7 (6h13c) ,redimensionind r3,r4,r5 s-ar putea proba cu 6c33c pt a micsora impendanza pe iesire pt casti chiar de 32 ohm .

De doua nopti experimentez aceasta schema (a lui Andrea Ciuffoli), folosind 6N6P in finala, cu rezistenta in anozi de cca 8,2-10K (pentru a obtine 110-120V) si 100+680 ohmi in catozi (cu TA de 280-310V).

Triodele din 6N6P, puse in paralel, duc sarcina cu mare lejeritate, asigurand o dinamica impresionanta si la volume mici.

Alimentare simpla, cu bobina de soc, o rezistenta si 3 condensatori electrolitici; filamente alimentate in c.a., decuplate la masa cu cate 220 ohmi/ramura.

Cu toate ca n-am folosit Elna Cerafine, am obtinut un sunet exceptional, dupa parerea mea - mai bun decat al montajului dupa schema Cavalli-Jones.

Am testat pe casti no-name, de 32 ohmi, si pe niste Sennheiser, de 300 ohmi.

Totul intra lejer intr-o carcasa de sursa de calculator. Inca nu-i gata, insa urmeaza...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Adyta

Salut. Am decis sa incerc sa construesc si eu un montaj simplu cu tuburi electronice. Acum va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: am studiat putin atasamentul domnului Zal (Test lampi preu casti), si am observat ca montajul de la finalul atasamentului se poate construi si cu tuburi EF80 din care detin 2 bucati, dar si cu EF 184 din care nu detin decat 1 bucata, si doua EF 183 care la prima vedere nu difera cu mult fata de 184. In orice caz eu am decis sa folosesc momentan EF80, problema este ca nu stiu cum sunt numerotati pini pe schema. Daca sunteti amabili va rog sa explicati intr-un alt atasament numerotare. Bafta.

Link spre comentariu

Salut. Am decis sa incerc sa construesc si eu un montaj simplu cu tuburi electronice. Acum va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: am studiat putin atasamentul domnului Zal (Test lampi preu casti), si am observat ca montajul de la finalul atasamentului se poate construi si cu tuburi EF80 din care detin 2 bucati, dar si cu EF 184 din care nu detin decat 1 bucata, si doua EF 183 care la prima vedere nu difera cu mult fata de 184. In orice caz eu am decis sa folosesc momentan EF80, problema este ca nu stiu cum sunt numerotati pini pe schema. Daca sunteti amabili va rog sa explicati intr-un alt atasament numerotare. Bafta.

................................................................................ VEZI AICI: http://scottbecker.net/tube/sheets64.htmlOricum nu sunt tuburi pt audio(EF80,EF184). :speriat ci pt RF
Link spre comentariu

Tuburile EF80 merg dar EF183 nu. Acesta din urma era utilizat in etajele AFI cale comuna in TV-uri si mai mult ca sigur au panta variabila. Tuburile cu panta variabila distorsioneaza semnalul si nu sunt recomandate in audio din acest motiv.

Link spre comentariu

De EF80 stiam ca merge bine in audio, personal am folosit-o. Dar EF183(4) stiu ca are panta variabila dupa cum am spus. Vad ca in schema ta (Zal) este folosita ca prefinala. Probabil reactia negativa a amplificatorului corecteaza in masura suficienta eventualele distorsiuni dar eu prefer sa folosesc tuburi cu panta fixa in audio, cel putin in pozitia de prefinala unde se lucreaza cu un nivel al semnalului destul de mare.

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Multumesc tuturor pentru raspunsuri, dar inca nu sunt lamurit cu identificarea terminalelor. Daca se poate va rog sa notati dumneavoastra pe atasamentul de mai jos terminalele. (ceva de genul 1; 2....x) Eu nu cunosc terminalele pe schema nu pe tuburi, am gasit pe internet notatia tubului dar nu si pe schema, iar din imagini nu pot sa recunosc exact care sunt. O seara buna.

Link spre comentariu

EF80 se folose?te ?i ca lamp? prefinal?.Iat? ?i o schem? cu EF184 folosit? ca prefinal?:

De ce e lasata in aer grila ecran de la prefinale(G2)? fara a fi polarizate corespunzator?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări