Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Experiment tub-tranzistor

+_Florin_+

Postări Recomandate

In urma unor discutii contradictorii cu un fan al amplif tranzistorizate am hotarat sa facem impreuna un experiment: vom improviza "la minut" un SE clasa A cu lampa si unul cu tranzistor cu siliciu corespunzator, care vor lucra in conditii similare astfel: - aceeasi tensiune de alimentare; - curentul anodic al tubului egal cu cel de colector al tranzistorului; - evident aceeasi sarcina (traf de iesire si boxa); - reglaj de reactie negativa pe ambele amplif-uri ca sa le egalizam in ceea ce priveste distorsiunile; - comparatia se va face la acelasi nivel al puterii de iesire chiar daca va fi nevoie de niveluri diferite ale semnalului de intrare reglabile independent din potentiometrii liniari; -sursa de semnal va fi aceeasi si va excita concomitent ambele montaje, si printr-o simpla comutare (v. schema) vom asculta siliciul sau tubul dupa cere vom vedea ceva oscilograme. Eu vreau sa demonstrez superioritatea tubului, iar colegul meu sustine ca va suna la fel in conditiile date. Cred ca va avea parte de asta; :bataie PROBLEMA ESTE CA trebui sa gasim un tranzistor de genul celor din etajele finale de linii din TV-uri care sa aiba Vce max comparabila cu Ua a unui tub, dupa care alegem tubul si regimul sau de functionare (Ia tub=Ic trz). Daca imi poate spune cineva UNDE SA DESCARC ca sa gasesc caracteristicile unor astfel de tranz, ca sa-l alegem si sa calculam restul de piese, eventual parerea voastra despre experiment.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

2

• Kosmin

1

Top autori în acest subiect

Vezi la magazinul ce are bannerul de mai sus.Am gasit in treacat asa cativa bipolari npn....-2SC4242 Tranzistor NPN 450/400V 7A 40W TO220-2SC4161 Tranzistor NPN 400V 7A 30W TO220-BU406 Tranzistor NPN 400V 5A 60W TO220-TIP50 Tranzistor NPN 400V 1A 40W S-L TO220Si lista poate continua...

Link spre comentariu
In urma unor discutii contradictorii cu un fan al amplif tranzistorizate am hotarat sa facem impreuna un experiment: vom improviza "la minut" un SE clasa A cu lampa si unul cu tranzistor cu siliciu corespunzator, care vor lucra in conditii similare astfel:

- aceeasi tensiune de alimentare;.

... dar de 200V, adica optim pentru tub

- curentul anodic al tubului egal cu cel de colector al tranzistorului;.

... dar care este optimizat pentru tub

- - evident aceeasi sarcina (traf de iesire si boxa);.

... dar evident o sarcina optima pentru tub

- - reglaj de reactie negativa pe ambele amplif-uri ca sa le egalizam in ceea ce priveste distorsiunile.

... dar care in schema aceea nu pot fi "egalizate".

- -sursa de semnal va fi aceeasi si va excita concomitent ambele montaje, si printr-o simpla comutare (v. schema) vom asculta siliciul sau tubul dupa cere vom vedea ceva oscilograme.).

In momentul in care impedantele de intrare sunt atat de diferite ca in situatia data, faptul ca se foloseste aceeasi sursa de semnal isi poate pierde din relevanta

- Eu vreau sa demonstrez superioritatea tubului, iar colegul meu sustine ca va suna la fel in conditiile date. Cred ca va avea parte de asta; ).

Evident, EL84 va fi intotdeauna superior unui simplu tranzistor bipolar, dar are nevoie de anumite conditii (chiar cele de mai sus) pentru a evidentia aceasta superioritate.

-PROBLEMA ESTE CA trebui sa gasim un tranzistor de genul celor din etajele finale de linii din TV-uri care sa aiba Vce max comparabila cu Ua a unui tub, dupa care alegem tubul si regimul sau de functionare (Ia tub=Ic trz).

Daca prietenul tau ar fi fost mai istet, ti-ar fi propus aceeasi schema cu un bipolar (sau mai bine MOSFET - ar fi rezolvat astfel si diferentele intre impedantele de intrare) si EL84, dar alimentate la 12...24V si fara transformator de iesire, in aceeasi conditie de Ia=Ic. Eventual si fara tensiune de filament la EL84, astfel incat conditiile sa fie intradevar "identice"... Si atunci ar fi gasit mult mai repede tranzistorul potrivit, dar si concluzia experimentului ar fi fost alta decat cea anticipata si cunoscuta...

Ceea ce am vrut sa spun mai sus este: chiar daca experimentul demonstreaza sau confirma ceea ce este usor de anticipat si se cunoaste deja, totusi o comparatie cu adevarat obiectiva este cam dificil de facut...

Foloseste un tranzistor in capsula "generoasa", astfel incat sa poate fi racit usor, este vorba de clasa A si sa fie mai robust decat ar trebui in mod obisnuit (tensiune, curent, deci nu cu Icmax la 0,1...0,3A), astfel incat sa functioneze mai departe de zona de strapungere secundara. Tranzistori de comutatie la 400...700V si 4...15A se gasesc destui.

[Dar daca vrei sa-l impresionezi cu adevarat, pregateste mai multe tranzistoare cu Icmax similar cu Iamax de la EL84, simulati un accident tehnic care sa arate si alt aspect pe care poate ca nu il cunoaste, acela ca in general tubul poate fi mult mai robust decat tranzistorul...]

Link spre comentariu

Ai dreptate Traian, experimentul nu este prea fair-play pentru tranzistor. O sa regandesc problema, desi sunt un partizan al tuburilor nu vreau sa fiu tendentios ci doar sa arat realitatea. Probabil ar fi corect ca atat tubul cat si tranzistorul sa lucreze in conditiile optime specifice fiecaruia, avand comune doar clasaA, puterea de iesire banda de trecere si coef de distorsiuni. Unii sustin ca elementul amplificator conteaza prea putin, dau vina pe topologia diferita a schemelor (cu tuburi sau tranz.) pe tensiunile de alimentare, pe prezenta transf de iesire, distorsiunile specifice clasei etc, atunci cand se recunoaste ca amplificatoarele cu tuburi suna mai bine. Eu vreau sa demonstrez ca si ELEMENTUL AMPLIFICATOR CONTEAZA si inca in mare masura! Ma refer aici la importanta caracteristicilor de transfer diferite ale tuburilor si ale tranz pe care unii o minimalizeaza.Acesta este scopul experimentului, si de aceea am vrut sa pun tubul si tranz sa lucreze in conditii cat mai asemanatoare ca sa demonstrez acest lucru. Dupa cum ai spus si tu, un experiment foarte obiectiv e greu de facut, ideea e sa ne apropiem cat mai mult de aceasta obiectivitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări