bogdan_ Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 de jucariile astea ce ziceti? http://www.acriche.com/en/product/prd/acriche.asp ar simplifica mult designul, dar sunt foarte pretentioase la stabilitatea retelei. Ar mai fi avantajos ca ar putea fi folosite cu variator normal, desi nu o sa fie variatia deloc liniara. aygun, ceea ce ai facut tu acolo nu mi se pare deloc bine. e mai mult un "lasa ba ca merge si asa". Faptul ca iti functioneaza bine de o luna nu inseamna nici pe departe ca durata de viata a led-urilor(pana scade intensitatea la 70% din initial) va fi apropiata de sa zicem 50.000 de ore, adica aproape 6 ani de functionare continua. In plus nu conectezi niciodata un element neliniar la o sursa de tensiune constanta fara rezistenta serie de limitat curentul. Daca vroiai sa faci treaba corect mai adaugai cate o rezistenta serie cu fiecare grupa. Daca vrei sa faci treaba si mai bine fiecare grupa cu sursa de curent constant. si mai e o problema maaaaare: led-urile au coeficient de temperatura negativ. cum le ai tu legate vor fi predispuse la ambalare termica. eu sunt de parere ca iluminatul cu led-uri trebuie sa se faca cu mai putine led-uri de putere mai mare, de exemplu puneai 5 led-uri de 3W/5W etc in serie, alimentate prin sursa de curent constant. multe led-uri mici inseamna multe materiale consumate. Iti dai seama ca nu se vor prefera neaparat pentru producerea in masa. Una e sa lipesti 1000 de led-uri pe o placa una e sa pui 5. pe alea 5 le pui mai usor pe un radiator etc. consumi mai putina manopera, mai putine materiale. Deocamdata piata e plina de prostii pentru ca e domeniu nou. intre timp o sa se imparta produsele in 2 categorii, cum s-a intamplat si cu becurile economice: prostii ieftine, de proasta calitate, pe care ajungi sa dai multi bani si sa nu economisesti mare lucru pentru ca nu au durata de viata cat trebuie si lucruri mai scumpe, mai de calitate. ca solutie de amator, e probabil una dintre cele mai bune abordari ceea ce ai facut tu(daca ai fi pus si rezistente), dar daca e sa gasim o solutie profesionala, atunci lucrurile se schimba. nu mai ai nevoie de transformator de izolatie. te gandesti mult la costuri, sa oferi cat mai mult la mai putini bani, dar sa pastrezi calitatea(vorbim doar de o anumita categorie de produse). Deci, orice sursa ai folosi pentru comanda led-urilor trebuie sa le asigura protectie, functionare constanta pentru variatii oarecare la tensiunea de alimentare, si mai trebuie ceva. trebuie sa nu pierdem din verede un mare atu al led-urilor: poti regla intensitatea lor fara a avea o variatie a spectrului, deci trebuie sa poata fi folosite cu variator. Asta pentru ca se doreste folosirea led-urilor nu ca moft, ci ca solutie de economisit energie. Pai cum e sa vrei 10% din intensitatea maxima si sa consume 10% din puterea maxima? e bine, nu ca la un bec cu incandescenta unde cand vrei 10% din intensitate consumi cam 40% din puterea maxima. Si lumina nu mai e alba. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 Imi spune un cunoscut ca as putea alimenta led-urile in impulsuri de frecventa mare cu varfuri ce depasesc tensiunea de alimentare a led-ului, de ex un 3.6-3.7 v; din factorul de umplere controland puterea disipata pe led. As vrea sa mai aud pareri.Da, ar merge intr-o anumita masura, asta pentru ca ochiul raspunde altfel la impulsuri decat la lumina constanta. Numai ca a creste curentul prin LED inseamna sa scada si eficienta lui(fluxul e proportional cu curentul, dar la cresterea curentului creste si tensiunea pe led), deci pana la urma e vorba de pana in ce punct poti impinge treaba asta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 27, 2009 Partajează Postat Iulie 27, 2009 gandeste-te ca ledurile clasice nu au nevoie de radiator,asta spune ceva despre eficienta lor cele de putere necesita radiator,deci se pierde mai multa energie prin caldura Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 27, 2009 Partajează Postat Iulie 27, 2009 pai nu spune neaparat asta. e normal ca led-urile mari sa aiba nevoie de radiator pentru ca disipa o putere mai mare pe un loc mai mic. Daca pe un led mic disipi sa zicem 50mW e usor sa degaji caldura aia doar prin terminale. Eu imi sustin idea, cred ca vor fi preferate led-urile de putere mai mare, pentru a folosi mai putine materiale si mai putina manopera. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 27, 2009 Partajează Postat Iulie 27, 2009 ledurile alea abea consuma 50mWeu ma gandesc la farurile cu leduri a lui ranga,care nu frigeau,desi era vorba de >800 leduriledurile de putere se vor folosi la fel ca becurile cu halogen,adica mai mult ca spoturi Link spre comentariu
adrian82 Postat August 10, 2009 Partajează Postat August 10, 2009 ledurile alea abea consuma 50mW eu ma gandesc la farurile cu leduri a lui ranga,care nu frigeau,desi era vorba de >800 leduri ledurile de putere se vor folosi la fel ca becurile cu halogen,adica mai mult ca spoturi si asadar temeratura degajata e foarte mica . Eu tot la 220V o sa recurg in prealabil folosind un mic stabilizator de tensiune pentru a elimina problemele de retea. Am facut un calcul daca folosesc 36 de leduri superflux piranha cu lupa care au in componenta si 4 celule consumul total va fi de 8,8W direct din 220V iar lumeni de 1800 mult mai tare decat un bec normal . Daca stam bine si ne gandim intr-un led de genul intra 4 celule calculate la 36 de leduri e in total 144 de leduri ! Asadar e ceva pe un spatiu ingust ... plus costul e mai mic. Ceva in genul se poate realiza cu 100 de leduri cu 4 celule in total 400 de leduri consumul fiind de 24W -25W. Pentru probe incercati cu un singur led iar tensiunea se aduce la 3V pe acel led .... se monteaza in emitor o rezistenta de sarcina care se calculeaza la tensiunea de 3 V si la un curent de maxim 79-80mA si se alege dioda zener 3V iar rezistenta de la 1Mohm in jos . Se inseriaza cu rezistenta de sarcina un ampermetru de 200mA iar pe rezistenta se pune un voltmetru pentru a citi tensiunea atunci cand se cauta rezistenta din baza tranzistorului sau o puteti calcula ... Atunci cand tranzistorul e deschis veti observa cum creste tensiunea pe rezistenta de sarcina implicit curentul ... cand s-a atins curentul de 79-80mA tensiunea pe ea o sa fie de 3V iar pe dioda zener tot 3V . Partea naspa pentru asta trebuie pus un stegulet de aluminiu pe tranzistor ca sa disipe caldura ca pe el o sa pice 8W ( asta doar de proba ! ). Cand se maresc numarul de diode la 36 puterea pe trnzistor se reduce la 0,1W si nu mai necesita radiator. A am uitat sa pun o rezistenta de 10 ohmi in fata tranzistorului pe colector pentru protectie la supratensiuni... supratensiunile vor pica pe rezistenta. Tranzistorul se alege sa reziste la 200-600V sunt destui se pot folosi si mosuri condensatorul nu se pune in fata ci dupa tranzistor filtreaza mult mai bine daca se pune in fata lui dupa punte tensiunea urca la 152V cu 1,41 din valoare. Am pus dioda in fata punti pentru a taia o semialternata si cu asta se reduce la 110V alternativ sper ca stiati daca nu ati aflat. Dioda pusa in serie si alta antiparalel pe lantul de diode inaltura curenti de fuga care daca nu ar fi ar strapunge ledurile din cauza tensiunilor inverse care ar depasi 5V si ar face praf toate ledurile asa ca tensiunea inversa se reduce la 0.6V. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 10, 2009 Partajează Postat August 10, 2009 Da,e buna ideea taVezi si schemele mele,pune si o stabilizare a curentului + o rezistenta Pt redresare,ajung 2 diode si nu apare nici o tensiune inversaDioda aia nu reduce tensiunea la 110v ci redreseaza doar o alternanta,adica daca pui condesator tensiunea pe el nu va depasi 220v si in sarcina va mai scadePuntea nu creste tensiunea cu 1.4,doar daca e conectata direct la tensiune alternativa si daca condesatorul e suficient de mareIti lipsesc niste notiuni/teorie,in rest e ok Link spre comentariu
adrian82 Postat August 10, 2009 Partajează Postat August 10, 2009 Dioda e special musa in fata punti si da se reduce la 110 masoara singur a ca daca vorbim de varf la varf se schimba problema ... puntea are si ea un rol si nu se pune condensator dupa punte ! Special pentru a nu creste tensiunea . Condensatorul de filtraj se pune dupa tranzistor si in baza lui s-ar pune unu de 10uF/200V asta se amplifica cu beta si se face un filtraj eletronic foarte frumos . Nu inteleg de ce initiatorul topicului nu a gandit asa ceva simplu discret mic cost foarte mic ... sursele in comutatie sunt predispuse la poc - poc chiar mai ales cele de pc. Sincer sa fiu in loc de sursa in comutatie m-as rezuma la un traf toroidal de 10W.Din cate am observat diodele cu 4 celule superflux au curenti identici la 3V cele de culoare alba si nu trebuiesc sortati . Pentru a elimina suspiciunile si pentru a fi sigur ca nu pica nici o dioda se pot mota diode zener de 3.4V pe fiecare led in parte . Cine are osciloscop poate verifica frumos montajul si poate vizualiza daca apar tensiuni inverse etc.Am eliminat rezistentele din cauza ca papa curent ... pe partea de forta si e de ajuns tranzistorul sa-sifaca treaba la rece .Curentul maxim prin aceste leduri e de 100mA iar tensiunea de 3,4 daca nu ma insel ledurile sunt japoneze... nu stiu cum se comporta cele chinezesti poate marja ar trebui sa fie la 75mA.Eu as vrea sa fac pentru laptop ceva in genul dar cu smd-uri si sa elimin lampile de la lcd... nu mai are moarte plus lumina e mult mai puternica .Inca o chestie daca manunchiul de leduri genereaza asemenea energie nu putem sa o captam cu o baterie solara si sa o reintroducem in circuit si sa mai comensam la consum ? Cred ca ai speriem noi pe ecologisti acuma . Link spre comentariu
Dr.L Postat August 10, 2009 Partajează Postat August 10, 2009 pff,n-o da in perpetuum mobile de speta a 2-asi surele in comutatie merg totusi bine...oricum,exista o multime de variante Link spre comentariu
bogdan_ Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 ledurile alea abea consuma 50mW eu ma gandesc la farurile cu leduri a lui ranga,care nu frigeau,desi era vorba de >800 leduri ledurile de putere se vor folosi la fel ca becurile cu halogen,adica mai mult ca spoturi si asadar temeratura degajata e foarte mica . Eu tot la 220V o sa recurg in prealabil folosind un mic stabilizator de tensiune pentru a elimina problemele de retea. Am facut un calcul daca folosesc 36 de leduri superflux piranha cu lupa care au in componenta si 4 celule consumul total va fi de 8,8W direct din 220V iar lumeni de 1800 mult mai tare decat un bec normal . Daca stam bine si ne gandim intr-un led de genul intra 4 celule calculate la 36 de leduri e in total 144 de leduri ! Asadar e ceva pe un spatiu ingust ... plus costul e mai mic. Ceva in genul se poate realiza cu 100 de leduri cu 4 celule in total 400 de leduri consumul fiind de 24W -25W. Pentru probe incercati cu un singur led iar tensiunea se aduce la 3V pe acel led .... se monteaza in emitor o rezistenta de sarcina care se calculeaza la tensiunea de 3 V si la un curent de maxim 79-80mA si se alege dioda zener 3V iar rezistenta de la 1Mohm in jos . Se inseriaza cu rezistenta de sarcina un ampermetru de 200mA iar pe rezistenta se pune un voltmetru pentru a citi tensiunea atunci cand se cauta rezistenta din baza tranzistorului sau o puteti calcula ... Atunci cand tranzistorul e deschis veti observa cum creste tensiunea pe rezistenta de sarcina implicit curentul ... cand s-a atins curentul de 79-80mA tensiunea pe ea o sa fie de 3V iar pe dioda zener tot 3V . Partea naspa pentru asta trebuie pus un stegulet de aluminiu pe tranzistor ca sa disipe caldura ca pe el o sa pice 8W ( asta doar de proba ! ). Cand se maresc numarul de diode la 36 puterea pe trnzistor se reduce la 0,1W si nu mai necesita radiator. A am uitat sa pun o rezistenta de 10 ohmi in fata tranzistorului pe colector pentru protectie la supratensiuni... supratensiunile vor pica pe rezistenta. Tranzistorul se alege sa reziste la 200-600V sunt destui se pot folosi si mosuri condensatorul nu se pune in fata ci dupa tranzistor filtreaza mult mai bine daca se pune in fata lui dupa punte tensiunea urca la 152V cu 1,41 din valoare. Am pus dioda in fata punti pentru a taia o semialternata si cu asta se reduce la 110V alternativ sper ca stiati daca nu ati aflat. Dioda pusa in serie si alta antiparalel pe lantul de diode inaltura curenti de fuga care daca nu ar fi ar strapunge ledurile din cauza tensiunilor inverse care ar depasi 5V si ar face praf toate ledurile asa ca tensiunea inversa se reduce la 0.6V. schema asta e o prostie, si explicatiile la fel. puntea aia redresoare nu face nimic acolo. tot ce se reduce la 110V este valoarea efectiva a tensiunii. dupa dioda aia(si dupa punte) tot o sa ai o valoare de varf de 310V. iar cu tranzistorul ala si zennerul tu stabilizezi oarecum la vreo 108V. Eficienta e foarte mica. diodele alea puse pentru asa zisa protectie nu au nici un rost. Daca vrei sa faci ceva mai bun, redreseaza 220V dubla alternanta, filtreaza si apoi fa sursa de curent constant la 20mA sau cat vrei tu printr-o multime de led-uri in serie. Pune led-uri in serie sa iti iasa tensiunea pe la vreo 250-260V, sau cum vrei tu, acoperitor si pentru fluctuatiile retelei daca filtrezi bine. si mai inainte de toate, documenteaza-te despre diverse chestii de baza, cum ar fi valoare medie, medie efectiva, varf la varf, redresare mono si dubla etc. Link spre comentariu
bogdan_ Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Eu tot la 220V o sa recurg in prealabil folosind un mic stabilizator de tensiune pentru a elimina problemele de retea. Am facut un calcul daca folosesc 36 de leduri superflux piranha cu lupa care au in componenta si 4 celule consumul total va fi de 8,8W direct din 220V iar lumeni de 1800 mult mai tare decat un bec normal . Daca stam bine si ne gandim intr-un led de genul intra 4 celule calculate la 36 de leduri e in total 144 de leduri ! Asadar e ceva pe un spatiu ingust ... plus costul e mai mic.Te rog justifica putin calculele. eu nu ajung la 1800 de lumeni nicicum... iar cu consum de 8.8W inseamna 204lm/W ... :nebunrau:Later edit:am citit de curand despre un defect al led-urilor, numit droop. pentru mai multe informatii:http://www.spectrum.ieee.org/semiconduc ... k-secret/0 Link spre comentariu
Dr.L Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 The current state-of-the-art white LED pumps out around 250 lm/Wdeci nu e de domeniu sf Link spre comentariu
adrian82 Postat August 21, 2009 Partajează Postat August 21, 2009 e doar eletronist ca asa se lauda iar noi ceilalti sunt doar niste figuranti care expunem pe net ce si cum. Schemele deja sunt realizate functioneaza perfect indiferent de socuri de tensiune si am incheiat . Cand voi avea timp poate expun si pozele . Ma doare capu de eletronisti care stiu doar sa butoneze butoanele pe forum. Link spre comentariu
bogdan_ Postat August 21, 2009 Partajează Postat August 21, 2009 da, stiu de eficienta aceea foarte mare, dar e inca in laborator. djasu82,n-am zis ca schema nu merge. am zis doar ca ai compoenente in plus acolo care nu isi au rostul si ca ai o eficienta mica, asta pentru ca tu practic vei pierde pe tranzistorul ala mult. nu vad rostul puntii redresoare dupa ce ai pus o dioda. practic ai 3 diode in serie. de ce sunt mai bune ca una? mai departe nu mai insist...nu vreau sa credeti (tu si ceilalti) care ati prezentat aici cate ceva despre led-uri ca sunt impotriva voastra. si eu caut solutii de iluminat cu led-uri si am incercat multe variante. dar nu mi se pare nimic spectaculos sa iti arat pe forum o poza cu 3 leduri luminand si sa zic ce puternice sunt cand stiu ca pot influenta foarte mult lucru asta din simpla expunere a camerei foto. vreau ca solutiile sa fie mai eficiente ca un amarat de bec cu halogen. ori daca pun o sursa de alimentare proasta ajung la o eficienta proasta, ceea ce nu ma ajuta cu nimic. si ma costa si mult mai mult. daca as da 2000 de lei sa schimb iluminatul din casa pe iluminat cu led-uri si costurile se amortizeaza in 10 ani are rost? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 21, 2009 Partajează Postat August 21, 2009 nu-i chiar de speriat pierderea pe tranzistorul ala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum