adrian82 Postat Iulie 11, 2009 Partajează Postat Iulie 11, 2009 ... ori faceti la 220V ori nu mai faceti sau stati prin casa pentru fiecare lampa cu sursa agatata in tavan. Hai sa ne concentram pe asa ceva leduri alimentate la 220V ... face frumos un stabilizator de curent constant si gata ... Va e frica de 220V ? In mare parte e la fel ca la 12V numai ca aici componentele de stabilizare trebuie sa reziste la tensiuni mai mari de 400V .V-am dat o idee hai sa o gandim logic si sa o punem in practica.Pai ia sa o gandim logic :- cum si cu ce se poate disipa caldura data de un tranzistor mos fet de 400V ?- ce randament are o asemnea sursa ?- cat de voluminoasa ar iesi?- transformatorul chopperului din ce si cat de mic il faci ptr o putere minima de 40W?- cum intentionezi sa conectezi ledurile becoledului ?- cu ce asiguri disiparea caldurii montajului respectiv intr-un spatiu inchis cum este dulia becului ?- cat de mari sunt tranzsitorii de putere ai stabilizatorului ?- gasesti componente smd ptr partea de 220V ?Si astea sunt numai primele intrebari!cine a spus ca se foloseste transformator ... ce temperaturi .... Una e sursa in comutatie pentru tensiuni joase si alta e sursa stabilizata la teniuni mari. Deci sa inteleg ca iti este frica.A spus un coleg ca se pot folosi 100 de leduri pirania o celula intr-un singur led , foarte frumos se monteaza o punte mp1 dupa pune un condensator de filtraj urca tensiunea la 320V se face un stabilizator de curent continuu se alege curentul de lucru prin leduri si cu asta basta dupa stabilizator se mai foloseste inca un condensator de filtraj. Pentru a inlatura impulsurile negative care afecteaza ledurile se foloseste o dioda de sens 1n4007 pe ramura negativa a ledurilor. Sau daca nu se mai face inca un stabilizator pe partea negativa si gata . Cuentul o sa fie mic plus tranzistori vor lucra la 25 de grade. Nu mai spun multe fiindca e de ajuns . Auzi sa folosesti sursa choper pentru cateva leduri amarate ca sa reduci tensiunea de lucru pai asta nu da randament .... fiindca o sa consume si ea . Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 11, 2009 Partajează Postat Iulie 11, 2009 amblele variante merg la fel de binee aiurea sa va certati pe tema asta,fiecare poate alege ce varianta i se pare mai simpla si mai sigura Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 11, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2009 Deci sa inteleg ca iti este frica. Tie nu ? Sunt trecut prin experiente cu 220 direct pe consumatori mici si sa vezi ce surprize ai cand ce calculezi nu e una cu ce obtii. A spus un coleg ca se pot folosi 100 de leduri pirania o celula intr-un singur led Cum conectezi cele 100 leduri ? Serie ? Inseriezi 100 leduri ? Daca e asa , iarta-ma , dar ce faci daca pica un led din serie ? De la a spune cineva si pina la a pune in practica , a constata si a optimiza e cale lunga. Si eu iti zic ca poti conecta 1000 leduri dar nu zic cum , ma crezi ? Foarte frumos se monteaza o punte mp1 dupa pune un condensator de filtraj urca tensiunea la 320V se face un stabilizator de curent continuu se alege curentul de lucru prin leduri si cu asta basta dupa stabilizator se mai foloseste inca un condensator de filtraj. Pentru a inlatura impulsurile negative care afecteaza ledurile se foloseste o dioda de sens 1n4007 pe ramura negativa a ledurilor. Sau daca nu se mai face inca un stabilizator pe partea negativa si gata . Cuentul o sa fie mic plus tranzistori vor lucra la 25 de grade. Nu mai spun multe fiindca e de ajuns . Auzi sa folosesti sursa choper pentru cateva leduri amarate ca sa reduci tensiunea de lucru pai asta nu da randament .... fiindca o sa consume si ea . Pai daca e atat de simplu fa un prototip si onoreaza-ne cu prezenta lui. Ai facut asemenea chestii ? Daca da , o schema , ceva ? Poze ? Cum si cu ce alegi acel curent prin leduri ? Ceea ce vezi pe avest topic (la inceputul sau) sunt solutii realizate si perfect functionale care merg de luni de zile fara nici o problema. In orice clipa pot face fotografii cu ele in functiune. Am folosit un chopper - o sursa de laptop de 18 V ptr ca pe aia o aveam la indemana , dupa ce am folosit mai tot ce era in materie de leduri alimentate la 220V. Acea sursa de 18V / 3.8 A mentine tensiunea de iesire in parametrii intr-o plaja a tensiunii de intrare intre 140V si 240V AC. Este izolata galvanic , are filtre de protectie la supratensiuni , zgomote ale retelei and stuff . Sa vezi ce misto or sa faca ledurile daca un individ de pe faza ta o sa bage aparatul de sudura in priza si / sau un aspirator cu condesnsatorul de deparazitare bulit sau orice aparat electrocasnic care baga mult brum in retea - asta in cazul unui stabilizator mai simplist. In ceea ce vezi in pozele acelea sunt grupe de cate 6 inseriate si toate conectate in paralel. Unul din montaje are 120 leduri ( becul ) iar bareta cu leduri a ajuns la 240 leduri. Datorita modului de conectare a ledurilor a fost nevoie de 18V stabilizati - de fapt am facut ledurile dupa sursa dar ever nu as fi bagat ledurile direct la 220V. Nici unul din becoleduri nu folosesc rezistente de limitare a curentului iar ledurile merg bine mersi de luni de zile. Acum intelegi de ce merg pe tensiuni stabilizate de o sursa in comutatie care au in componenta circuite specializate ? Am ales acest mod de conectare ( serie / paralel ) pentru ca in cazul in care pica un led sa nu imi fie afectate decat maxim 6 ( adica o grupa de leduri serie ) restul mergand in continuare Am si eu o idee ( ca tot ai dat matale idei ) : realizeaza un prototip a ceea ce ai propus aici si pe urma ma convingi, @Dr. L : Nu am nimic cu princioiul omului insa ma deranjeaza ca se vine pe principiul : eu va dau idei , voi faceti . E atat de simplu de dat idei. Chiar se crede ca aceste solutii nu au fost testate ? Pune nene mana , fa un prototip , vino cu o schema FUNCTIONALA , arata ca merge in productie si pe urma ai TOATA consideratia mea. Dar cum de la vorbe la fapte e cale lunga ramane numai sa asteptam. Daca ai stii cate idei am si eu / secunda , dar prefer sa vin cu ceva concret nu cu vorbe. Cand am ceva de realizat , cel putin zic " nene , uite ce am in minte , ma apuc sa fac iar daca aveti si voi ceva idei accept prpopunerile dvs. Revin cu poze cand termin." Nu e mai frumos asa ? decat " Ia uite ce idee am eu , ia faceti-o !!! Numai de bine. PS: Fa o schema in eagle , proteus , orcad sau altele . Simuleaz-o si vino cu schema si reultatele tale pe forum. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 11, 2009 Partajează Postat Iulie 11, 2009 eu am proiectat o varianta pt 220v,insa doar pe foaie,n-am apuct s-o aplicparca am postat-o si aicidaca nu,e in topicul "leduri la 220v" la alimentatoare Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 12, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2009 Stiu man . Nu mi-ai arata schema si ramasese sa ii recalculezi valorile ? Remember ? Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 12, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2009 Uite aici bec cu leduri : dar nu cred ca la cat e de gros are un simplu stabilizator asa cum se zice pe aici. Iluminat stradal in Romania: Ceva specificatii ale unui tub cu leduri de 120cm: cateva secunde apar specificatiile tehnice printre care AC input 110V - 270V AC Becoled in lichid Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 primul bec cu leduri normal ca are un chopper inauntru,ca e facut cu 4 leduri de putere,care cer curent mare la tensiune mica(chiar si legate in serie)si in legatura cu becoledurile industriale,si alea probabil au tot chopper,dar in cazul nostru,chiar nu avem nevoie sa mearga la 110v ca doar reteaua de de 220vsi oricum,noi vorbim aici de chestii amatoricesti,pana acum n-am vazut sa fi luat cineva in calcul compensarea termica Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 12, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2009 Ia uite aici la ce foosesc ledurile de putere Iluminatul salilor de operatie. Link spre comentariu
nicul Postat Iulie 13, 2009 Partajează Postat Iulie 13, 2009 - pana la urma inseriatul a 100 de leduri nu prea e o solutie.- e bine sa folosesti o sursa in comutatie, de preferat una fara chopper care sa disipe 1W pentru o sarcina de 30W- toata temperatura care trebuie disipata e in leduri- cum proiectezi (realizezi) reflectorul si distributorul ? mai bine cauti un furnizor care le vinde impreuna cu ledul. Link spre comentariu
ovi0808 Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 Am cumparat 100 de leduri piranha cu lupa si unghi de 40 grade De unde le-ai cumparat?? Link spre comentariu
minitm Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 interesant poti sa lasi si o schiema electrica poate te ajutam si noi cu o idee... e un experiment nu ?? Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 26, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2009 interesant poti sa lasi si o schiema electrica poate te ajutam si noi cu o idee... e un experiment nu ??Schema la ce ? Link spre comentariu
ovi0808 Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 Buna,Am incercat zilele astea dupa ce am citit acest forum sa alimentez led-uri la 220v.Am cumparat o gramade de lanterne chinezesti care erau foarte ieftine si am folosit led-urile din ele. Am inseriat 95 de led-uri. Le-am alimentat astfel: un rezistor 100 ohm 5w(clar supradimesionat), o punte redresoare cu 4 diode 1n4007 luate tot din lanterne, si un condensator de 10uF 450Vdc electrolitic. Masor cam 305 volt pe alimentarea ledurilor.Intre 300-305.Montajul a stat alimentat cam 24 ore. Ledurile sunt doar putin caldute. Unul din ele nu se mai aprinde...e normal avand in vedere calitatea lor. Lanternele au fost 0.55ron bucata .Am atasat niste poze. Patul de cablu pe care le-am fixat are exact dimensiunile unui tub de neon de 18W. Link spre comentariu
djlove Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 Da, interesant, face destula lumina ca sa poti inlocui tubul de neon? Ce consum are? Link spre comentariu
ovi0808 Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 Parerea mea e ca nu face suficienta lumina pentru a putea substitui un tub de neon. Curentul consumat conform caderii de tensiune de pe rezistorul de 100 ohmi e 21mA Daca calculam puterea P=UxI= 220x0.021=4.62 W sa zicem 5W. E o lumina ciudata, placuta ce accenteaza culorile obiectelor: spre exemplu se observa o diferenta intre capacul de toaleta care e crem si portelanul de la WC care e alb...lucru greu observabil la lumina unui bec cu incandescenta. Imi spune un cunoscut ca as putea alimenta led-urile in impulsuri de frecventa mare cu varfuri ce depasesc tensiunea de alimentare a led-ului, de ex un 3.6-3.7 v; din factorul de umplere controland puterea disipata pe led. As vrea sa mai aud pareri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum