Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BEC cu 100+ leduri

aygun

Postări Recomandate

• Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

43

• Dr.L

24

• bogdan_

11

• Gheorghe Dracu

6

Top autori în acest subiect

Daca led-ul este de 3.2 V de ce nu pui o punte redresoare cu un condensator de filtraj de 1 uF/400V si alimentesi ledurile direct la 230V.230 x 1.41 fac 325 V 3.2 V x 100 led-uri fac 320V

Link spre comentariu

tensiunea nu e fixa,220 e deobicei pe foaie,in priza gasesti intre 210 si 250vciteste tit topicul si afla care e problema ledurilor alimentate la o tensiune prea mare

Link spre comentariu
Vizitator Dan70

Salut.Am vazut acum vreo trei saptamani la TV (TVR2 cred ca) un reportaj realizat la IPEE Curtea de Arges despre diferite surse de iluminat cu leduri -corpuri de iluminat public,becuri pentru iluminat casnic si tuburi de dimensiunea celor fluorescente (20W si 40W) si care se pot monta in locul lor-.Toate cred ca erau in faza de proiect si testare.

Link spre comentariu

Sunt alimentatoare de laptop care scot 18,5V/ 6A. Are dimensiunile 165x62x38 mm . Asemenea alimentatoare gasesti secondhand prin piata de vechituri la pret de max.10-12 lei. Poate asta ar fi o solutie pt. tine.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

In acest moment am ca iluminat intr-o camera 3 baghete cu leduri precum am prezentat in pagina 2 a acestui topic.Urmeaza si a patra bagheta si tacamul va fi complet.Pe cele 3 baghete am 162 de leduri piranha . In camera este f multa lumina placuta ochiului si poti sta o gramada fara sa iti oboseasca ochii. Folosesc respectiva lampa de vreo doua luni fara nici o problema.Toti cei care vin si vad lumina aprinsa ma intreaba ce fel de becuri sunt :DDaca scot "lampa" in curte se face cam multa lumina.Revin cu poze zilele viitoare desi nu sunt f elocvente datorita hibelor aparatelor foto.

Link spre comentariu
oooohhh , da' vreau si eu led de 100Watti pe bicicleta :87 asta-i chiar "nesimtit" sa aiba asa lumina pe bicicleta...(ar merge si la stop asa ceva?)sa vad ce mai zice atunci politia :da (faza scurta n-ai "baiete"?) :rade: excelent proiect!sper sa fie valabil si in comert asa ceva! EU as cumpara fara sa ma gandesc prea mult! :101
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

LED-urile folosite de aygun au Vf=3 [V] ?i If=30 [mA] - am în?eles bine?

Eu vreau s? fac o mini-lamp? pentru tastatur? din 6 LED-uri albe piranha, pe care s? le alimentez din portul USB. Dac? parametrii sunt cei indica?i anterior ?i considerând sursa U=5 [V] ?i I=500 [mA], atunci e OK dac? le montez a?a?

- fiecare LED înseriat cu o rezisten?? de (aprox.) 68 [Ohm], apoi montate cele 6 în paralel (LED+R)

- puterea disipat? ar fi de 908 [mW], curentul absorbit 180 [mA]

- rezisten?e de 68 [Ohm] presupun c? n-o s? g?sesc, deci care ar fi cea mai apropiat? valoare disponibil?? 65, 70 [Ohm], sau s? înseriez dou? buc??i c? s? ias? ceva cât mai apropiat ca valoare, eventual s? folosesc LED-uri cu alt If? (vreau ca montajul s? ias? cât mai mic, eventual s? folosesc rezisten?e SMD)

?tiu, v-am plictisit :39 .... ce s? fac, nesiguran?a/neîncrederea încep?torului; când nu-mi iese câte ceva (mai ales chestii a?a simple), m? descurajez tare de tot... :cry: (just kidding)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

LED-urile folosite de aygun au Vf=3 [V] ?i If=30 [mA] - am în?eles bine?

Eu vreau s? fac o mini-lamp? pentru tastatur? din 6 LED-uri albe piranha, pe care s? le alimentez din portul USB. Dac? parametrii sunt cei indica?i anterior ?i considerând sursa U=5 [V] ?i I=500 [mA], atunci e OK dac? le montez a?a?

- fiecare LED înseriat cu o rezisten?? de (aprox.) 68 [Ohm], apoi montate cele 6 în paralel (LED+R)

- puterea disipat? ar fi de 908 [mW], curentul absorbit 180 [mA]

- rezisten?e de 68 [Ohm] presupun c? n-o s? g?sesc, deci care ar fi cea mai apropiat? valoare disponibil?? 65, 70 [Ohm], sau s? înseriez dou? buc??i c? s? ias? ceva cât mai apropiat ca valoare, eventual s? folosesc LED-uri cu alt If? (vreau ca montajul s? ias? cât mai mic, eventual s? folosesc rezisten?e SMD)

?tiu, v-am plictisit :39 .... ce s? fac, nesiguran?a/neîncrederea încep?torului; când nu-mi iese câte ceva (mai ales chestii a?a simple), m? descurajez tare de tot... :cry: (just kidding)

curentul il poti stabiliza si cu un tranzistor pe post de sursa de curent constant. Asa se poate realiza si la 220V sau 325V tot cu un tranzistor sau ma mor 2-3-4 tranzistori pentru stabilizarea curentului. Sunt destui tranzistori care lucreaza la 400V cum sunt cei mos !

Nu va inteleg de ce va complicati cu surse de laptop ... ori faceti la 220V ori nu mai faceti sau stati prin casa pentru fiecare lampa cu sursa agatata in tavan. Hai sa ne concentram pe asa ceva leduri alimentate la 220V ... face frumos un stabilizator de curent constant si gata ... Va e frica de 220V ? In mare parte e la fel ca la 12V numai ca aici componentele de stabilizare trebuie sa reziste la tensiuni mai mari de 400V .V-am dat o idee hai sa o gandim logic si sa o punem in practica.

Link spre comentariu

Nu va inteleg de ce va complicati cu surse de laptop ... ori faceti la 220V ori nu mai faceti sau stati prin casa pentru fiecare lampa cu sursa agatata in tavan. Hai sa ne concentram pe asa ceva leduri alimentate la 220V ... face frumos un stabilizator de curent constant si gata ... Va e frica de 220V ? In mare parte e la fel ca la 12V numai ca aici componentele de stabilizare trebuie sa reziste la tensiuni mai mari de 400V .V-am dat o idee hai sa o gandim logic si sa o punem in practica.

Este atat de usor sa o spui "hai s afacem !!!". Man , teoretic e este f usor dar cand intri in maruntaiele problemei te cam omoara lipsa de timp ptr testari si resursele. Nimeni nu zice ca este imposibil dar cu o sursa destul de bine facuta pe partea de iluminare a unei case ( presupunand ca te hotarasti sa pui leduri in casa si nu ai prea vrea sa ai 220V in dulie sau mai stiu eu ce ) iti vine mai simplu sa cumperi o sursa in comutatie , o bagi in cutia de distributie si mai departe , in casa mergi cu 18V sau ce tensiune vrei. O tensiune la care nu prea risti sa pocneasca nu stiu ce MOS FET sau nu stiu ce Dzeu de componenta in fiecare bec. Presupunem ca ai 10 becuri cu PWM de la 220 direct ( nu cred ca poti proiecta as aceva atat de mic incat sa il bagi in bec ) , o suratensiune iti buleste 5 becuri , ce faci ? Schimbi becoledurile dar ca ti-a pocnit tie naiba stie ce tranzistoras in ele ? In cazul unei surse pe partea de iluminare in casa ( de genul celeor care le pui in panoul de distributie ) poti pune doua surse ( una de rezerva ) iar in momentul in care se arde sursa principala , dai de un comutator si intra in functiune sursa auxliara. O scoti pe ai adefecta , o inlocuiesti si gata . Becurile sunt salvate . Nu-mi spune ca intr-un becoled din asta la 220V ii faci si separare galvanica ca deja e prea mult. Sunt oameni pe aici care au pus in practica deja " ideea ta " si nu este pe atat de usor pe cat pare la prima vedere.Daca vrei sa iti faci iluminatul cu leduri pe 12 V nu te impiedica nimeni sa bagi o sursa de calculator in cutia de distributie ( sursa care pe 12 V da undeva de 31 A pe bara de 12V ). Cred ca cu asemenea sursa poti alimenta nu numai 10 becuri ci un bloc intreg. Parametrii de mai sus sunt luati de pe o sursa PREMIER LC-8500BTX de 500W. Pe 12V1 ai 15 Amperi si 12V2 ai 16Amperi. Adica undeva de 180W V1 si 192W V2 . Apoi intra costurile . Cat ma costa o sursa din asta ( 85 RON ) si cat ma costa sa fac la fiecare becoled sursa si PWM ? Sursa prezentata de mien este una medie ca raport pret / performanta dar nu esti impiedicat s aiti ei un ALLIED sau un Fortron sau Thermaltake .Numai de bine
Link spre comentariu

... ori faceti la 220V ori nu mai faceti sau stati prin casa pentru fiecare lampa cu sursa agatata in tavan. Hai sa ne concentram pe asa ceva leduri alimentate la 220V ... face frumos un stabilizator de curent constant si gata ... Va e frica de 220V ? In mare parte e la fel ca la 12V numai ca aici componentele de stabilizare trebuie sa reziste la tensiuni mai mari de 400V .V-am dat o idee hai sa o gandim logic si sa o punem in practica.

Pai ia sa o gandim logic :- cum si cu ce se poate disipa caldura data de un tranzistor mos fet de 400V ?- ce randament are o asemnea sursa ?- cat de voluminoasa ar iesi?- transformatorul chopperului din ce si cat de mic il faci ptr o putere minima de 40W?- cum intentionezi sa conectezi ledurile becoledului ?- cu ce asiguri disiparea caldurii montajului respectiv intr-un spatiu inchis cum este dulia becului ?- cat de mari sunt tranzsitorii de putere ai stabilizatorului ?- gasesti componente smd ptr partea de 220V ?Si astea sunt numai primele intrebari!
Link spre comentariu

sau ca sa nu te doara la basca de supratensiunile de pe retea,un traf clasic bobinat generos :da

Coooorect !De genul alora de 24V pe care se folosesc in medii cu umiditate ridicata ca nu cumva sa te electrocutezi!Se pun becuri de 24V 60W pe trafurile alea . Un traf cantareste cam vreo 2 sau 3 kile :DDar si la ala trebuie sa pui dibluri si suruburi zdarvene in perete si daca ai peretele din gipscarton :)) sa vezi cum te trezesti cu el in poala :DDar , este ok si cu traf.Ori una ori alta te salveaza de o gramada de neplaceri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări