Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BEC cu 100+ leduri

aygun

Postări Recomandate

Salutare stimati forumisti !In acest week-end am pus in practica ceea ce doream sa fac de mai multa vreme , un becoled de uz casnic ( adica in casa ). Am cumparat 100 de leduri piranha cu lupa si unghi de 40 grade , un cablaj de test , o sursa de 18V / 3,5 A si cam atat. Dupa ce am asamblat jucaria am facut o masuratoare ( se vede si in poza 0,47 A aka 470 mA ) in urma caruia am dedus ca se consuma cam 8W per ansamblu. Va las sa vedeti singuri ceea ce am facut si daca se poate sa imi dati ceva sfaturi la realizarea unui stabiliztaor de 18V si 2 sau 3 amperi direct de la 220 V AC.[attachment=4]IMG_1275.jpg[/attachment][attachment=3]IMG_1276.jpg[/attachment][attachment=2]IMG_1277.jpg[/attachment][attachment=1]IMG_1278.jpg[/attachment][attachment=0]IMG_1279.jpg[/attachment]continuare ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

43

• Dr.L

24

• bogdan_

11

• Gheorghe Dracu

6

Top autori în acest subiect

...continuare[attachment=2]IMG_1280.jpg[/attachment][attachment=1]IMG_1281.jpg[/attachment][attachment=0]IMG_1282.jpg[/attachment]Urmatorul proiect este inlocuirea unui tub cu neon cu un "tub" cu leduri albe.Numai de bine !

Link spre comentariu

Foarte buna intentia, insa cred ca in montajul tau ledurile se vor incinge prea tare si astfel nu vor rezista prea mult. Incearca sa masori temperatura ledurilor (dupa o ora ori mai mult de functionare continua), daca se dovedeste viabila atunci te pot ajuta cu partea de conversie de la 230VAC.

Link spre comentariu

Le-am testa ieri vreme de 8 ore si mai mult de 20 sau 25 grade nu au atins ceea ce cred ca este acceptabil. Masurat cu termometrul de pe un multimetru. Daca doriti revin cu poze.Azi astept vreo 200 de leduri albe piranha cu lupa sa ma apuc de faza cu "neonul" cu leduri :freaza: Seful meu vrea sa vada ce randament are un asemenea ansamblu si daca e va investii sa schimbe tot ilumnatul in firma cu leduri . O facem mai mult din curiozitate sau pasiune.Sper sa iasa pina la urma ceva.Multumesc ptr sprijin si ajutor.

Link spre comentariu

Ledurile ar trebui sa aiba randamentul mai mare ca neoanele :da

Nu, nu inca. E drept ca tehnologia a progresat, dar ledurile care se afla pe piata (in special la noi) nu sunt inca la acelasi nivel de eficienta.Revenind la subiect, ar fi interesant sa vedem niste poze si sa vedem si dimensiunea montajului. La 8W ar trebui sa fie o temperatura mult mai mare, masoara temperatura direct pe pinul ledului, imediat ce iese din epoxid. Pentru masura vezi pe care din cele 2 terminale e asezat cipul (anod ori catod) si masoara pe pinul (pinii) respectivi. Pentru a avea o imagine completa, da si temperatura ambientala in momentul masuratorii precum si foaia de catalog a ledurilor respective. Si ca sa fie totul complet, n-ar fi rau sa vedem si o schema a montajului, sa vedem cat se disipa pe leduri si cat pe elementele de limitare a curentului.
Link spre comentariu

Arata bine. Din cate stiu, ar trebui sa gasesti si pe piata becuri ca cel care l-ai construit tu, cu aceeasi dulie ca cel normal, numai sa il montezi in locul celui vechi. Unul frumos realizat (comercial) am vazut pe discovery la emisiunea mytbusters.

Link spre comentariu

masoara temperatura direct pe pinul ledului, imediat ce iese din epoxid. Pentru masura vezi pe care din cele 2 terminale e asezat cipul (anod ori catod) si masoara pe pinul (pinii) respectivi.

singura metoda de masurat temperatura la astfel de leduri!dar atentie,ca suprafata de contact cu sonda e foarte mica,sonda e destul de mare fata de punctul cald,asa ca temperatura afisata va fi mai mica!poti 'masura' temperatura si cu mana,cat de cald e piciorul ledului,as zice ca in cazul asta e o metoda mai apropiata de adevar
Link spre comentariu

Sa o luam astfel :- temperatura ambientala 21 de grade- temperatura pe jonctiune la iesirea din epoxi 33 de grade - tensiune de alimentare 18,5 V / 3,5A de la un chopper de laptop- ledurile sunt alimentate fara rezistente de limitare fiind inseriate cate 6 si apoi toate grupele de 6 puse in paralel. Este un test , ulterior daca e cazul voi pune si rezistente de limitare. Momentan merge f bine si asa. De 16 ore merge fara sa sughite.Ledurile sunt piranha albe cu lupa unghi 40 grade si piranha albe fara lupa cu unghi de 130 grade..Acum sunt in lucru si cu modulele ptr inlocuirea neonului.Maine voi cere si datasheetul de la comerciant.

Link spre comentariu

Arata bine. Din cate stiu, ar trebui sa gasesti si pe piata becuri ca cel care l-ai construit tu, cu aceeasi dulie ca cel normal, numai sa il montezi in locul celui vechi. Unul frumos realizat (comercial) am vazut pe discovery la emisiunea mytbusters.

Stiu man , dar nu vei gasi becuri cu leduri cu stabilizator de tensiune ci numai cu rezistente d elimitare si redresare bialternanta dar fara filtrare ceea ce duce la o palpaire suparatoare a luminii mai ales in raza vederii periferice. Daca te uiti pe youtube ai s avei chestii mai intersante decat pe discovvery , trust me.Sunt becuri cu leduri care sunt cufundate intr-o solutie lichida semitransparenta care difuzeaza lumina in toate directiile , sunt becuri modulare , sunt becuri cu 3 sau 4 leduri de putere ( aici ma refer la leduri de la 10 la 20w bucata ) dar alea au nevoie de radiator. Ceea ce fac eu sunt din pura pasiune si curiozitate.Daca va fi sa iasa si ceva bani de pe urma lor cu atat mai bine.Modulul de inlocuire a neonului va fi de 28 cm . In 2x 28cm acopar un neon din ala mic si cu 4x28 cm acopar un neon mare. Vreau sa il fac modular astfel incat sa pot lua eu cate corpuri vreau eu si apoi sa cuplez cate module doresc la corpurile respective.Inca odata zic , sunt in faza de prototip si acum fac testele respective ptr a vedea ce , cum , cat ?In aceasta faza as avea nevoie de o schema de stabilizator de tensiune de la 220v la 18V 2A sau 1A cat mai mititel posibil.Multumesc!
Link spre comentariu

eu pusesem vreo 6 sau 8 (nu mai sti usigur) de leduri piranha cu 4 cipuri ( asa ) si ... se incingeau ca naiba ... Nu prea mai atingeai nimik din ce era pe acea placuta (ledurile erau ingramadite) :jytuiyu

Link spre comentariu

Ai putea modifica un incarcator de telefon, din acela in comutatie, este foarte mic. Eventual tai placa de la jumatate si o pui sub ea, in felul acesta ai obtine ceva compact. Acum nu stiu cat de fiabile sunt, dar poti incerca cu unul sa vezi ce iese.

Link spre comentariu

Ai putea modifica un incarcator de telefon, din acela in comutatie, este foarte mic.

Fara suparare man dar nu am vazut incarcator d etelefon de 18V / 2A.Intre timp am terminat si prototipul primei baghete inlocuitoare de neon . Continut , leduri piranha cu unghi de 130 grade , 3 x 18 leduri / bagheta .Alimentat tot 18V / 2A . Nu se incalesc mai mult de 33 grade iar lumina este excelenta.Vreau sa mai fac o bagheta sa pot inlocui 1 tub de neon din acela mic.Anyway am 200 leduri si voi face doua neoane . revin apoi cu poze.Maine dimineata urmeaza poze cu primul prototip de bagheta.Numai de bine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări