Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre Citirea CD-urilor...

vasy_gsm

Postări Recomandate

Daca nu va suparati,spuneyi-mi si mie ,ce rol are semireglabilulde langa dioda Laser de la un CD Player,am inteles ca regleaza focalizarea fasciculului diodei laser,as vrea putina teoriedespre felul cum citeste CD-urile,prelucrare date,amplificare... Va multzumesc pentru intelegere.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasy_gsm

4

• Mircea Bartic

2

• LUCI

2

• gabiz_ro

1

Top autori în acest subiect

Surubul de acolo e pt focalizare dar e reglat de fabrica.Pe cd informatia e stocata digital sub forma de siruri de 0 si 1(binar).Acele siruri sunt formate din din niste adincituri(foarte fine )pe suprafata discului combinate cu spati care nu au fost modificate.Deci pe suprafata discului exista doar doua tipuri de ''prelucrari'' ,suprafete nemodificate si adincituri deci 0 si 1.Fascicolul laser transforma acele siruri in semnal electric care este interpretat si transformat in semnal audio sau alte tipuri(in functie de informatia stocata pe cd).Daca vorbim se audio semnalul de aici trece prin mai multe etaje de amlificare si in final ajunge la urechile noastre.Daca am gresit cu ceva rog sa fiu corectat.P.S.Daca un CD-plaier nu mai citeste discuri si nici dupa curatarea laserului nu citeste de obicei reparatia costa mai mult decit altul nou.

Link spre comentariu

poate gresesc dar daca va uitati atent,la unul desfacut cand incearca sa citeasca veti vedea ca lentila cu ajutorul celor doua bobine care sunt pe suportul ei are o miscare axiala,deci prin modificarea distantei fata de cd se face focalizarea.semireglabilul respectiv cred ca are ceva influenta asupra puterii (intensitatii) diodei laser,oricum dupa o perioada cand nu mai citeste cd-uri sau doar unele le mai accepta chiar daca a fost curatat regland putin din acel semireglabil se mai poate imbunatatii putin din acel semireglabil.din cate am vazut la sistemele care citesc si dvd sunt 2 semireglabile,unul cu influenta asupra cd normale si celalalt asupra dvd.alta cauza care apare la imposibilitatea de a citi se datoreaza prafului depus in interior,acolo e o prisma optica parca (oricum ceva ce reflecta la 90 grade) si daca pe aceasta s-a depus praf nu mai poate fi curatata si scade drastic posibilitatea de a citi cd-uri.

Link spre comentariu

poate gresesc dar daca va uitati atent,la unul desfacut cand incearca sa citeasca veti vedea ca lentila cu ajutorul celor doua bobine care sunt pe suportul ei are o miscare axiala,deci prin modificarea distantei fata de cd se face focalizarea.semireglabilul respectiv cred ca are ceva influenta asupra puterii (intensitatii) diodei laser,oricum dupa o perioada cand nu mai citeste cd-uri sau doar unele le mai accepta chiar daca a fost curatat regland putin din acel semireglabil se mai poate imbunatatii putin din acel semireglabil.din cate am vazut la sistemele care citesc si dvd sunt 2 semireglabile,unul cu influenta asupra cd normale si celalalt asupra dvd.alta cauza care apare la imposibilitatea de a citi se datoreaza prafului depus in interior,acolo e o prisma optica parca (oricum ceva ce reflecta la 90 grade) si daca pe aceasta s-a depus praf nu mai poate fi curatata si scade drastic posibilitatea de a citi cd-uri.

mda, corect.Din semireglabilul ala se regleaza intensitatea fascicolului laser. Se recomanda rotirea lui (nu mai stiu in ce sens) in cazul in care nici dupa curatare cd-rom-ul se incapatineaza sa citeasca cd-urile.
Link spre comentariu
Vizitator Robert

Dioda Laser emite continuu. Procedeul de redare este ceva de genul: un demodulator pentru semnalele de la lector - o corectie de erori - convertor A/D - semnal audio (printre astea mai intra si o serie de filtre analogice si digitale)

Link spre comentariu

Se regleaza intensitatea maxima a razei laser.Intensitatea se regleaza automat in functie de suport si conditiile de lucru.Este un reglaj in bucla facut cu un AO. Cand fototranzistorul este iluminat mai slab (CD ,prisma sau lentila murdara) comanda reglajul automat. Din semireglabil se regleaza limita max. a curentului prin dioda laser. Este o carte mai veche aparuta la noi in care scrie multe si explica si schema aparatelor Sony si Panasonic. (daca nu ma insel se cheama "Compact Disc" Autor: Basoiu Ed Teora

Link spre comentariu
Vizitator Robert

...mai e o carte "Inregistrarea si redarea sunetului" C. Posa, S. Naicu, R. G. Munteanu Ed. ALL in care gasesti cate ceva pe tema asta

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Din acel semireglabil se face intradevar un reglaj al curentului prin fotodioda; reglarea ulteriora reglarii din fabrica se face pt. marirea curentului in cazul unitatilor care nu mai citesc medii de stocare, dar prin asta nu se inlatura cauzele necitirii (uzura, vechime etc) ci doar se trateaza efectul, deci dupa un timp problema va reaparea :yawinkle:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări