lorik199 Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 vroiam sa realizesz 2 capacitmetre cu pic unul pt valori mici >1uf si unul pt valori ridicate de ordinul catorva mii de uFintrebarea mea este daca se poate sa folosesc un singur lcd pt aceaste aplicatiementionez ca cele 2 montaje nu vor functiona simultan, ci cate unul pe randeste posibila aceasta idee?lcd-ul va fi unul de 1x16 sau 2x16 digiti Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 se poate face dar cu o aditie de hardware, anume, fiecare lcd e comandat cu 6 linii de date de la controler, intercalezi la fiecare controler cate un 74LS245 ale carui iesiri le pui in paralel si le legi la LCD. Acele integrate asigura posibilitatea starii Z la iesire, adica de inalta impedanta, care permite mai multor astfel de dispozitive sa stea in paralel cu conditia ca numai unu sa fie activ la un moment dat. Pinii de OutputEnable al 74-urilor le legi la un comutator cu 2 pozitiiastfel numai unu din cele 2 74LS245, respectiv numai informatia de la PIC-ul corespunzator ajunge la LCD, celalalt neinfluentand cu nimic comunicarea LCD-PIC. Ma rog, se poate si cu un comutator cu multe contacte sau mai multe comutatoare sa comuti direct lcd-ul, dar asa mi se pare mai elegant, doar suntem electronisti nu mecanici Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 11, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2009 deci nu merg legate calasic in paralel cele 2 controlere, daca gasesc pe la vre-un magazin dn ro integrate din astea o sa faca montajulP.S:pt un controler conteaza lcd-ul pe care il pui, sau trebuie sa fie numai cu numarul de digiti specificat? Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 banuiesc ca programele le iei de pe net, adica fisierele .hex, in cazu asta trebuie sa respecti sa pui lcd-ul pentur care e facut hex-ul, anume 2x8, 2x16 etc, daca faci tu softurile poti pune ce lcd vrei.p.s. da cum ziceam, se poate si cu comutator mecanic, comutarea facandu-se inaintea alimentarii, cele 6 linii de date ale LCD trebuiesc comutate de la un pic la altul Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 11, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2009 da programele le iau de pe net si mi la va pune cineva in pic-urivroiam sa intreb daca se poate folosi mai multe tipuri de lcd deoarece am vazut lcd de 2x16 cu denumiri diferitedeci pana la urma merge orice lcd numai ca trebuie respectat numarul de digiti (1x16 pt un pic si 2x16 pt altul)cred ca o sa caut un comutator clasic Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 in esenta lcd-urile trebuie sa fie compatibile HD44780, care este un controler de LCD de la Hitachi, pentru care exista multe altele compatibile pe piata. Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 daca totusi doresti sa ai totul electronic 100% folosesti comutatoare electronice digitate (ex: Ci CMOS 4066) si un bistabil cu 4013 Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 11, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2009 ok, cred ca o sa comand de undeva 4066 deoarece imi mai trebuia pt alt proiect Link spre comentariu
CristianC Postat Aprilie 12, 2009 Partajează Postat Aprilie 12, 2009 O alta solutie ar fi sa ti unul din PIC-uri in RESET.Cand PIC-ul se afla in RESET (MCLR=0V) toti pinii IO au functia HIZ (inalta impedanta) Deci ai nevoie de un singur comutator pe linia MCLR Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 12, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2009 si daca tin pic-ul un timp mai indelungat in reset nu ii dauneaza? Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 12, 2009 Partajează Postat Aprilie 12, 2009 nu are de ce sa ii dauneze. probabil ca se poate impelmenta in pic-uri ceva si mai util pentru a comuta dar pentru asta trebuie sa pricepem ceva din programare ce pic folosesti ? 16f84??? Link spre comentariu
CristianC Postat Aprilie 12, 2009 Partajează Postat Aprilie 12, 2009 nu se intampla nimic rau daca ti PIC-ul in RESETDaca te pricepi la programare ai putea sa implementezi ambele capacimetre pe un singur PICDaca nu, solutia cu PIC-ul in RESET mi se pare cea mai buna Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum