dany Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 Salutare, azi am cumparat un amplificator Doina Alfa Super 30w, dupa ce am schimbat electroliticii buclucasi,potentiometrele,si semireglabili care aratau in ultimul hal,am schimbat dioda efd 108 cu un 1n4007,am testat-o...functioneaza k, trafurile sunt ok...tensiunile k. 1. Problema e ca nu pot scapa de un zgomot (seamana cu cel al retelei electrice) am pus conzi de 1uF pe alimentare,conzi pe redresoare,nimica, orice modific,orice pun la masa brumul acela ramane,daca pun mana pe difuzor se simte o usoara oscilatie(ca si cum ias da alternativ) 2.Am gasit o schema pt ampliful asta da sunt multe modificari in realitate fata de schema...toti conzi din schema de 0,2 in amplif sunt 0,1; semireglabili sunt de 100k pe schema...in amplif sunt de 50k, multe rezistente nu apar..si cele care apar au cu totul alte valori. Desi stiu ca pare ciudat dupa cum arata lipiturile si piesele nu cred ca a fost intervenit prea mult in ea. schema: 3.imi poate spune cineva pt ce sunt cei 3 semireglabili? initial iam reglat dupa ureche,dar nu cred ca e de bine. Stie cineva detalii despre acest amplif? se merita sa refac ampliful dupa schema postata? Multumesc. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 Uite aici schema, mai corectat?. R27 nu e folosit de obicei, celelalte 3 semireglabile sînt ptr:- reglarea semnalului la EM84.- altul ptr simetria l?mpilor finale.- cel de pe bornele de 6,3Vca ptr reglarea lipsei de brum. Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 11, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Uite aici schema, mai corectat?. R27 nu e folosit de obicei, celelalte 3 semireglabile sînt ptr:- reglarea semnalului la EM84.- altul ptr simetria l?mpilor finale.- cel de pe bornele de 6,3Vca ptr reglarea lipsei de brum.Multumesc mult, dar nu e nici o diferenta intre schema care am postat o eu si schema care ati postat o dvs.Iar in legatura cu semireglabilele de fapt am 4 semireglabile(cel de la EM84 nu lam luat in calcul)2 de 50k pe placa(acestea nu stiu cum sa le reglez),si 1buc 200 ohmi pe traf cu capetele pe 6,3 v.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Uite aici schema, mai corectat?. R27 nu e folosit de obicei, celelalte 3 semireglabile sînt ptr:- reglarea semnalului la EM84.- altul ptr simetria l?mpilor finale.- cel de pe bornele de 6,3Vca ptr reglarea lipsei de brum.Multumesc mult, dar nu e nici o diferenta intre schema care am postat o eu si schema care ati postat o dvs.Iar in legatura cu semireglabilele de fapt am 4 semireglabile(cel de la EM84 nu lam luat in calcul)2 de 50k pe placa(acestea nu stiu cum sa le reglez),si 1buc 200 ohmi pe traf cu capetele pe 6,3 v.Multumesc.Salutare Dany,In prima schema, cea afisata de dvs., cursorul potentiometrului de reglaj brum (cel in paralel cu tensiunea de filamente), nu este legat la masa. Verificati daca si in realitate este legat la masa. Daca nu, trebuie musai legat la masa.Aceasta statie are rederesor pe diode, deci se pot mari condensatorele de filtraj pana la 200 - 450uF, si in paralel cu ele se mai poate pune si cate un condensator de 100nF (bine-inteles la tensiunile corespunzatoare - 400, 650V).Asteptam vesti despre restaurare.BAFTA! Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Uite aici schema, mai corectat?. R27 nu e folosit de obicei, celelalte 3 semireglabile sînt ptr:- reglarea semnalului la EM84.- altul ptr simetria l?mpilor finale.- cel de pe bornele de 6,3Vca ptr reglarea lipsei de brum.Salutare Dany,Revin cu lamuriri despre potentiometrele semireglabile:R26 - cel de pe filamente - trebuie sa fie cu cursorul legat la masa - din el se regleaza nivelul de brum de la iesire. Este un reglaj f eficient. (Eu auzeam brum, doar daca stateam cu urechea la 2-3 cm de difuzor). Daca nu se intampla nimic, si cursorul este intr-adevar legat la masa, trebuie suspectat T2. Mai intai trebuie verificat daca nu cumva e scurt intre filament si unul din catozi, apoi trebuie incercat sa se inverseze firele care vin la alimentarea filamentelor.R27 - in general trebuie sa fie si regleaza tensiunea de negativare a grilelor celor 2 finali.R23 - regleaza simetria etajului final.Pentru reglaj eu folosesc un osciloscop pus la iesire si in generator sinusoidal de 1kHz pus pe intrare. Mai intai pun R27 pe la mijloc si reglez din R23 sa am alternate egale la iesire. Apoi reglez R27 spre tensiune mai mare si refac testele cu diverse pozitii ale lui R23.Practic din R27 se regleaza panta celor doua tuburi finale.Cu cat tensiunea de negativare tinde spre 30-40 V, amplificarea etajului final este mai mare, dar este posibil ca sa nu se poata regla ca amplificarea sa fie egala pe cele doua alternante.Intr-adevar, R27 poate sa lipseasca, dar atunci trebuie un geamantan de 6P3 pentru a se gasi doua care sa sa aiba caracteristici asemanatoare in schema data.Reglajul lui R23 dupa ureche, merge si nu prea... Trebuie vazute formele de unda de la iesire.Undeva pe forum, am dat de un osciloscop facut cu placa de sunet din PC. Pentru audio, un astfel de osciloscop este perfect, dar atentie la tensiuni si la impamantarea PC. PC-ul, daca nu e impamantat are un potential flotant de 115V!!!Sper ca datele de mai sus sa fie ok. Astept si eventuale corectii de la forum-isti, dar eu cam asa am reglat simetria la Doina care mi-a venit la reparat.Bafta! Doina merita restaurata! Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Ziceam c? R27 poate s? lipseasc? din pozi?ia aia din schem?, am avut 4 amplifuri din care 3 nu aveau acolo semireglabilul, ci era pus pe tensiunea redresat? de EFD108 (cum se pune de obicei). De altfel am observat mai multe ''edi?ii'' ale acestui amplif, cu diverse modific?ri.De brum nu prea se poate sc?pa din cauza carcasei de Al ?i a ecran?rilor slabe. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Parerea mea este statile vechi de tip DOINA nu merita reconditionate deoarece nu au fost atent construite din start, eventual se pot reconfigura cu trasee de masa corecte condensatori schimbati etc ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 14, 2009 Partajează Postat Aprilie 14, 2009 Uite aici schema, mai corectat?. R27 nu e folosit de obicei, celelalte 3 semireglabile sînt ptr:- reglarea semnalului la EM84.- altul ptr simetria l?mpilor finale.- cel de pe bornele de 6,3Vca ptr reglarea lipsei de brum.Multumesc mult, dar nu e nici o diferenta intre schema care am postat o eu si schema care ati postat o dvs.Iar in legatura cu semireglabilele de fapt am 4 semireglabile(cel de la EM84 nu lam luat in calcul)2 de 50k pe placa(acestea nu stiu cum sa le reglez),si 1buc 200 ohmi pe traf cu capetele pe 6,3 v.Multumesc.salut vezi ca am eu un post se numeste :modificare amplificator concert:,inspirate de acolo pentru a rezolva o parte din probleme Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 15, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2009 salut vezi ca am eu un post se numeste :modificare amplificator concert:,inspirate de acolo pentru a rezolva o parte din problemeDin pacate am cautat vreo 20 de minute si nu a gasit topicul.Revin cu noi date : -Am reglat toata schema sa lucreze la tensiunile afisate pe schema(cea color) -Am marit conzi C10/11/12 la 100nF,restul iam lasat la 10nF -Am reproiectat traseele de masa,toate se intalnesc pe borna sigurantei. -Schimbat diodele redresoare cu diode PY255 -Conzi 22nF la alimentarea amplifului intre faza si nul/faza masa/nul masa -Schimbat toate potentiometrele cu potentiometre noi italiene Lesa 200k/cabluri ecranateProbleme : -nu pot scapa de un zgomot suparator.(cu potentiometrele la minim) -daca pun pinul 7 de la ECC81 la masa dispare zgomotul(dar nu total)(jumatatea preamplificatoruui de microfn nu face probleme) -daca pun pinul 7 de la ECC83 la masa dispare zgomotul(dar ramane o usoara vibratie pe difuzor) -daca scot din soclu ECC81 si ECC83 ramane vibratia difuzorului(parca ar fi alternativ 50hz) -am incercat sa folosesc ECC83 in locul lui ECC81,aceasi poveste.Orice idee e bine venita Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 16, 2009 Partajează Postat Aprilie 16, 2009 salut vezi ca am eu un post se numeste :modificare amplificator concert:,inspirate de acolo pentru a rezolva o parte din problemeDin pacate am cautat vreo 20 de minute si nu a gasit topicul.Revin cu noi date : -Am reglat toata schema sa lucreze la tensiunile afisate pe schema(cea color) -Am marit conzi C10/11/12 la 100nF,restul iam lasat la 10nF -Am reproiectat traseele de masa,toate se intalnesc pe borna sigurantei. -Schimbat diodele redresoare cu diode PY255 -Conzi 22nF la alimentarea amplifului intre faza si nul/faza masa/nul masa -Schimbat toate potentiometrele cu potentiometre noi italiene Lesa 200k/cabluri ecranateProbleme : -nu pot scapa de un zgomot suparator.(cu potentiometrele la minim) -daca pun pinul 7 de la ECC81 la masa dispare zgomotul(dar nu total)(jumatatea preamplificatoruui de microfn nu face probleme) -daca pun pinul 7 de la ECC83 la masa dispare zgomotul(dar ramane o usoara vibratie pe difuzor) -daca scot din soclu ECC81 si ECC83 ramane vibratia difuzorului(parca ar fi alternativ 50hz) -am incercat sa folosesc ECC83 in locul lui ECC81,aceasi poveste.Orice idee e bine venita Multumesc.este la sectiunea tuburi/audio,da cu cautare :modificare amplificator Concert Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 16, 2009 Partajează Postat Aprilie 16, 2009 Din pacate am cautat vreo 20 de minute si nu a gasit topicul.Pai na era si greu rau, apelai functia cautare din antentul paginii si dadeai peste asta viewtopic.php?f=28&t=34276... Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 16, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2009 Din pacate am cautat vreo 20 de minute si nu a gasit topicul.pai na era si greu rau, apelai functia cautare din antentul paginii si dadeai peste asta viewtopic.php?f=28&t=34276 ...Da fost foarte greu...,acuma am dat din nou un search si la gasit. Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 16, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2009 salut vezi ca am eu un post se numeste :modificare amplificator concert:,inspirate de acolo pentru a rezolva o parte din probleme Am reusit in sfarsit dupa cateva modificari,unele luate din schema dvs,unele cu ajutorul domului Vdrapaca sa rezolv problema zgomotului. Ma poate ajuta cineva cu o idee/schema pt reglajul de ton? am doar un singur potentiometru cu un cond de 10nF(dupa schema originala),si nu mi place cum isi face treaba. Multumesc tuturor care m au ajutat,sper ca saptamana aceasta sa o termin si sa postez poze cu ea ''resturata''. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 17, 2009 Partajează Postat Aprilie 17, 2009 O schem? bun? e cea cu corector Baxendall, cum ar fi asta, la care a? pune pu?ometrul de volum la ie?ire ?i ptr care po?i refolosi l?mpile existente din amplif, sau ?i mai bine s? copiezi numai re?eaua de corec?ie ?i s? o intercalezi în montaj, în locul pu?ometrului de ton (sigur c? numai un canal): Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 17, 2009 Partajează Postat Aprilie 17, 2009 salut vezi ca am eu un post se numeste :modificare amplificator concert:,inspirate de acolo pentru a rezolva o parte din probleme Am reusit in sfarsit dupa cateva modificari,unele luate din schema dvs,unele cu ajutorul domului Vdrapaca sa rezolv problema zgomotului. Ma poate ajuta cineva cu o idee/schema pt reglajul de ton? am doar un singur potentiometru cu un cond de 10nF(dupa schema originala),si nu mi place cum isi face treaba. Multumesc tuturor care m au ajutat,sper ca saptamana aceasta sa o termin si sa postez poze cu ea ''resturata''. si eu am scos corectorul original din Concert,am pus un baxandall mult mai eficientacelasi corector a fost montat si in Doina Sigma mea care este identica cu a ta ,monteaza corectorul inaintea etajului finalai grija daca montezi componentele pe cosele de la potentiometre sa ai conexiuni cit mai scurte si obligatoriu fire ecranate la restul legaturilorbafta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum