Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AF Amplifier by harry Lythall


silent_light

Postări Recomandate

Am gasit demult acest amplif

http://web.telia.com/~u85920178/use/afamp-4w.htm
Ce parere aveti despre el,cum se aude,este corecta schema ?

Ce ar cam trebuii modificat pentru al alimenta la un toroidal de 17V 40VA si cati W as putea scoate de la el.... ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    3

  • silent_light

    3

  • remus68

    3

te plictisesti?Alege ceva calumea si cu alimentarea care iti trebuie tie.Nu cred ca trebuie sa modifici ceva, doar rezistenta de 10k sa o dublezi si Rf-ul sa il alegi in functie de semnalul care vrei sa il aplici la intrare pentru putere maxima.din 17V ac ies maxim 8W pe 8 ohmi

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

In cateva minute am aruncat niste piese pe un cablaj test si gata, a mers din prima fara fum si nimic distrus,nu arata foarte frumos dar tinand cont ca e primul montaj de amplificator io zic ca e bine.

 

O sa incerc niste TDA-uri apoi niste LM-uri si voi ramane la tranzistori,daca mai ramane timp si bani "vizitez" si STK-uri.

Electronica pentru mine e un hobby ,altfel spus un microb (prietenii stiu de ce),sa vezi ceva facut cu mana ta care si functioneaza dar si are o calitate superioara fata de chinezariile sau toate montajele facute pe vapor...

 

Nu sunt multumit de el,ma asteptam la altceva,e cam slabut si nu cred ca aveam nici macar 4W la 4Ohm(am folosit TIP 41C).

L-am construit in speranta ca voi avea mai mult de 2.5W cat au genius-urile pentru calculator si cam toate piesele le aveam din recuperari.L-am alimentat la diferite tensiuni (6 -13Vdc),traful de 17ac nu l-am gasit,o fi pe undeva,dar aveam altele mai mari inseriind o rezistenta de cateva sute de ohmi pentru test.

 

Am o intrebare : dupa ce criterii modific rezistenta de 10k pentru alte tensiuni de alimentare ?,sunt ceva formule ?,vreau sa stiu si eu .

Link spre comentariu

Dupa cum observi pe schema, potentialul la care se gaseste emitorul lui T1 este de Ve/2 iar colectorul lui este la +0,6V fata de masa (jonctiunea EB a pilotului T2) si cu aproximatie putem considera ca pe jonctiunea EC a lui T1 se gaseste Ve/2. Punctul static de functionare a lui T1 dicteaza tensiunea mediana, iar aceasta se face fixind potentialul bazei lui T1, in acest caz prin divizorul rezistiv format din rezistentele de 10k, 33k si 47k. La diferite valori a tensiunii de alimentare (mai mari) vei calcula cu ajutorul legii lui Ohm ca pe baza lui T1 sa ai Ve/2-0,6 volti, deci vei modifica rezistenta de 33k si/sau pe cea de 10k; practic poti pune in locul lui 33k un semireglabil (preferabil multitura pentru finetea reglajului) de 50-100k. Poti impinge curiozitatea mai departe si daca vei inlocui pe T1-BC556, tranzistorul pilot BD139, tranzistorii prefinali cu perechea BD139/BD140 (la BD 140 monteaza-i o dioda 1N4002 in serie cu emitorul) si finalii 2N3055, pentru o alimentare Ve=50V vei obtine o putere sinusoidala de 45W/4 ohmi. Ca totul sa fie perfect elimina o dioda din cele trei inseriate si pune in locul ei un semireglabil de 250 ohmi din care vei regla curentul de mers in gol la 25-50 mA in functie de tensiunea de alimentare. :da

Link spre comentariu

nu prea poti sa le elimini ca risti ambalarea termica a etajului final.Diodele acelea trebuie sa fie in contact termic cu finalul de sus si cu bc557 de jos.Imi cer scuze, am facut o greseala din graba. Trebuie sa mai cresti rezistentele de 10k, de 33k si de 47k, asta in caz ca vrei sa pastrezi acelasi curent. Ce trebui sa ai in vedere este raportul dintre primele 2 si ultima. Trebuie ca suma primelor 2 sa fie egal cu al doilea, pentru ca tensiunea in baza tranzistorului sa fie la 1/2 dupa cum a spus Remus.

Link spre comentariu

Da Sharky, ai dreptate ca trebuie ca diodele sa fie in contact termic cu radiatorul pentru termostabilizare si din neatentie am omis sa precizez asta; eu am spus sa elimine o singura dioda din trei existente si in locul ei sa monteze semireglabilul pentru a exista posibilitatea reglarii curentului de mers in gol. Mai mult, prin montarea diodei inseriate cu emitorul prefinalului PNP am realizat o echilibrare in ceea ce priveste tensiunea de deschidere a celor doua dublete din final; prin acest artificiu tensiunea de prepolarizare (pentru functionare in clasa AB) trebuie sa fie in jur de 2,4V si prin actionarea semireglabilului se va putea regla. :supz: T1 functioneaza in clasa A si e polarizat cu ajutorul divizorului mentionat; din abecedar se stie ca este bine ca prin divizor sa circule un curent de aproximativ 10xIb; nu am calculat ce valoare are in schema, dar daca e mai mare nu are absolut nimic (creste puterea disipata prin divizor), tranzistorului fiindui necesar doar ca potentialul Ub sa fie corect pentru ca etajul final sa lucreze echilibrat.

Link spre comentariu

Ai dreptate, nu am citit cu f mare atentie si am crezut ca vrei sa inlocuiesti toate diodele. :rade: Cum curentul acela influenteaza si marginea de faza a amplificatorului ma gandeam ca poate e o idee buna sa fie pastrat constant, dar depinde aici de mai multe aspecte, care nu stiu daca are rost sa le abordam la un proiect asa de simplist.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Atunci pentru un traf de 24Vac ~45W care redresat imi da 39Vdc ce valori va avea rezistentele din divizor ( pentru ca am inteles ca numa acelea trebuie modificate ) ?Am facut masuratori si nu am gasit tesiunile acelea despre care se vorbeste...chiar daca e un proiect simplist poate mult prea simplist vreau doar sa vad cum s-ar auzi...oricum e cam putin acel 7Vef (la distorsiuni mari) pe iesire.Am intrebat pe cel care l-a proiectat si a zis ca la dublarea tensiunii se dubleaza puterea dar nu m-ai zis ca trebuie sa modific valoarea rezitentelor ceea ce mi s-a parut ciudat.Evident nu l-am crezut pentru ca am probat teoria lui cu dublarea alimentarii si se obtine putere mult mai mica.

Link spre comentariu

un traf de 24Vac ~45W care redresat imi da 39Vdc.Evident ca am probat cu dublarea alimentarii si se obtine putere mult mai mica.

In primul rind, un transformator cu 24Vca in secundar nu da dupa redresare si filtrare nici macar in gol 34Vcc ; sa fii multumit in sarccina cu 30...32V. Schema originala a lui Harry Lythall era alimentata cu 15V si elibera putin peste 5W pe o impedanta de 3 ohmi. Daca il vei alimenta cu dublul , adica 30V, vei obtine un maxim de 15...18W/4 ohmi , asa ca daca ai ajuns la concluziile de care spuneai, inseamna ca ai facut masuratorile tot cu voltmetrul ala care ti-a aratat 39V dupa redresare ! Pentru realizarea reglajului de centrare (tensiunea mediana) e suficient daca inlocuiesti rezistenta de 33k cu un semireglabil de 50K.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări