Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echipament hw pentru control 3 motoare pas cu pas

Vizitator crokodilu

Postări Recomandate

Vizitator crokodilu

Salut,In continuarea discutiei si a problemei mele de aici viewtopic.php?f=70&t=40175 vreau sa cumpar partea hardware pentru urmatorul proiect. Si cum sunt oarecum nou in domeniu, am nevoie de cateva lamuriri de la voi.Proiectul meu este urmatorul:- sa pot controla din PC (viteza de rotatie, sens de rotatie, on/off motor) prin portul paralel 3 motoare pas cu pas- doua motoare trebuie sa aiba ceva putere pentru a misca o montura de telescop de 10 kile (cuplul nu este mare pentru ca angrenajul monturii este cu roti dintate care demultiplica destul de mult viteza de rotatie a parghiei de control a miscarii). Manual nu am nevoie de mult efort, mai ales daca tot angrenajul este echilibrat.- un motor care trebuie sa ajusteze focusul. Aici cuplul necesar este foarte mic, cursa maxima fiind ce cca 10 cm liniari, insa ajustarea grosiera o sa o fac manual iar motorul trebuie sa ajusteze fin, pe distanta a cativa mm-1-2cm.Cerintele ar fi urmatoarele:- placa (controlerul) hw sa poata fi alimentata la maxim 12 V pt. ca am nevoie si de portabilitate, eventual sa alimentez totul din bateria auto (12v..si multi A)- sa poata controla cele trei motoare complet: viteza de rotatie reglabila, sens rotatie, on/of independent- cele doua motoare ce angreneaza montura sa fie capabile de miscari lente precise dar si de miscari rapide (direct conectat la telescop sau prin multiplicator/demultiplicator (roti dintate) sa asigure 1-2-3 rotatii pe secunda transmise parghiei de antrenat telescopul).Date initiale:- am deja doua motoare conectate la montura care functioneaza prin controler (am cumparat tot angrenajul). Motoarele le pot folosi in masura in care pot asigura viteza necesara pentru miscarile rapide. Asta am sa vad cand ma lamuresc exact ce motoare sunt. Se pare ca sunt doua motoare pas cu pas bipolare, sunt alimentate prin 4 fire.- mai am motoare pas cu pas (cred) de la floppy disk, sunt foarte mici dar cred ca e suficient pt. antrenarea focuslui. Par de asemenea bipolare pt ca au 4 fire de alimentare- mai am doua motoare pas cu pas dintr-o imprimanta, cu 6 fire de alimentare, cred ca sunt unipolare.Din cate am vazut, variantele ar fi:- controller pt. bipolare ca sa pot folosi motoarele deja existente (in masura in care imi asigura suficient cuplu si viteza, avand in vedere ca sunt cam mici ca dimensiune)- controller pt unipolare + sa cumpar si 2 motoare unipolare mai puternice pentru montura + folosirea unuia din motoarele de la imprimanta pentru focus.Ca taskuri as vrea sa ma lamuresc ce motoare am, ce sa folosesc in continuare (unipolar, bipolar), de ce viteza de rotatie am nevoie pt miscarea telescopului...ca la focuser asta nu e critica. Am inteles ca controlerul trebuie sa fie pt. bipolare sau unipolare..nu poate fi mixt. Pot fi si controlere independente, pt fiecare motor, nu neaparat sa fie toate pe aceeasi placa. Prefer o schema cu octocuploare.Prefer ca miscarea (cel putin pt controlul monturii) sa fie de precizie...adica motoare mai precise...eventual sa am abordari diferite pentru momentul cand vreau precizie respectiv cand vreau viteza. Mentionez ca nu vreau sa fac eu montajul, vreau sa il iau deja facut, testat, de undeva din Bucuresti daca se poate.Astfel ca discutia as vrea sa o purtam pe baza device-urilor ce exista deja "in comert", avand ca scop alegerea unei configuratii potrivite pentru ce as vrea eu sa fac. Nu ma gandesc sa fac de la zero un montaj...decat in masura in care cineva e dispus sa il faca relativ repede si pe baza unei scheme care sa fie deja verificata in practica.Ce parere aveti?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

4

Zile populare

Top autori în acest subiect

• Administratori

Eu ti-as zice cam ce ai nevoie dar nu stiu nici macar cum ar trebui sa arate si unde trebuie puse motoarele aleamotoare ai putea sa-ti faci rost de pe la imprimante, cele din imprimante majoritatea sunt unipolarenu stiu cat de grosier trebuie sa se miste chestiile alea, tine cont ca un motor pas cu pas normal are 1,8 grade pe pas, cele din dischete cred ca au pasul mult mai mare ca si controler daca vrei sa mearga la 12V ai 2 variante1 controler cu L297/L298 care are si half-step deci 400 pasi la motor2 controler cu microstep daca vrei precizie mare de exemplu cu SLA7062 sau A3977 care au si 1000 de pasi pentru motor

Link spre comentariu
Vizitator crokodilu

Va trebui sa ma obisnuiesc repede cu limbajul asa ca te deranjez cu cateva intrebari:

1. Ce inseamna half-step sau microstep?

2. Ce inseamna 400 sau 1000 pasi?

Am doua motoare de imprimanta (presupun unipolare, ma lamuresc dupa ce le masor, aseara am demontat, azi le masor). In plus am doua din montura motorizata existenta (bipolare cred, uite aici http://www.skywatcher.ro/SK/SKmotoare.htm , ultima imagine de pe pagina, motoare pe cele doua axe si telecomanda manuala, in ea are un controller philips, niste tranzistoare si rezistente....am poza..o sa o pun poate ajuta, desi nu vreau sa modific ci sa fac ceva separat)

)

ca si controler daca vrei sa mearga la 12V ai 2 variante

1 controler cu L297/L298 care are si half-step deci 400 pasi la motor

2 controler cu microstep daca vrei precizie mare de exemplu cu SLA7062 sau A3977 care au si 1000 de pasi pentru motor

Exista schema deja facuta? Un link catre ea?

Uite cum arata ce am acum:

Posted Image

- focuserul este sus, cu doua rotite de invartit manual. Eu o sa pun la un cap motorasul mai mic care sa invarta destul de incet dar sigur

- montura are 2 grade de libertate deci doua rotite manuale care o antreneaza. Fiecare are o rotita care antreneaza in interior o roata zimtata mare care invarte una din axele monturii (deci demultiplicarea e mare, probabil ceva gen 20/1 sau mai mult, va trebui sa numar zimtii ca sa vad). Cateva rotatii complete manuale=o rotatie de cateva grade a intregi monturi pe axa respectiva. Oricum nu am vevoie de viteza luminii dar aproximez ca sunt necesare maxim 2-3 rotatii/sec la nivelul rotitei de control manual (cea vizibila in poza). O sa fac niste masuratori empirice ca sa vad cam ce viteza de rotatie e nevoie.

LE: Cand ajung acasa cred ca ar fi mai bine sa pun niste poze mai detaliate a ceea ce exista acum..ca din cea de mai sus nu se intelege mare lucru.

Link spre comentariu
  • Administratori

half step inseamna ca motorul in loc sa faca 1 pas intreg face jumate de pas adica in loc de 200 de pasi face 4002 raspunsul e la 1 Zic sa mergi cu noste controlere care au micropasi ca sa ai precizie mare la miscare, A3977 de exemplu. Nu am sa-ti dau controler de asta dar scheme gasesti destule cu googlemotoare cum am zis, din imprimante cu jet, cele laser au motoare normale

Link spre comentariu
Vizitator crokodilu

OK, am inteles.

O alta intrebare:

"Tensiune de alimentare 20Vcc minim

Tensiune de alimentare 40Vcc maxim"

se refera la tensiunea de alimentare a circuitului sau a motoarelor? Mai jos nu merge? Pot conecta motoare de 5-6-12V?

Acum problema mea este ca vreau vreau device-ul gata facut. Chiar nu exista undeva? Cele cateva gasite pe la noi nu sunt bune? De exemplu aici http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru- ... p-579.html ?

Ca daca nu, va trebui sa lansez un "help" catre cineva poate ma ajuta si il face...

Sau o alta abordare ar fi sa mai renunt din constrangeri pana ma potrivesc cu ce exista pe piata.

Un prim exemplu ar fi sa renunt la limita maxima de 12V. La o adica pot pune 2 baterii de 12v in serie si am 24V...sau 3 si am 36. Portabilitatea e asigurata ca iau bateri de motocicleta, care sunt mici, au 12V si destui amperi (5-10, depinde deversiune).

Pot renunta la a mai folosi motoare bipolare si sa iau o schema+motoare unipolare.

La precizie parca nu ar senunta. Iar viteza o reglez eventual prin roti dintate. Si daca motoarele au suficient cuplu...pun o cutie de viteze...si ating si suta... :freaza:

Link spre comentariu
  • Administratori

da, ala nu merge bine sub 12V

O solutie este asta care merge de la vro 7V http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru- ... -2249.html

si poate sa duca motoare de 2A. Un motor de 2A poate avea pana la 1,2Nm de exemplu asta de aici http://www.hi-end.ro/motor-pas-cu-pas-1 ... -2339.html

ai si un avantaj ca motorul are ax dublu, poti sa faci si ajustari manuale

Link spre comentariu
Vizitator crokodilu

da, ala nu merge bine sub 12V

O solutie este asta care merge de la vro 7V http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru- ... -2249.html

si poate sa duca motoare de 2A. Un motor de 2A poate avea pana la 1,2Nm de exemplu asta de aici http://www.hi-end.ro/motor-pas-cu-pas-1 ... -2339.html

ai si un avantaj ca motorul are ax dublu, poti sa faci si ajustari manuale

OK, sa zicem ca plec de la configuratia asta, acum sa vezi bombarda de intrebari ( :da ):

1. pot sa o leg la portul parelel?

2. cati pini folosesc? 2? Daca da, inseamna ca pot lega maxim 4 controlere la cei 8 biti de date ai portului

3. pot seta sensul si viteza de rotatie? Probabil ca da, conform specificatiilor.

4. eu am masurat pe iesirea de "1" a portului 3.25V. E suficient pt. a comanda device-ul? Prin specificatiile portului paralel zicea de 5V tensiunea de iesire pt un pin pus pe "1".

5. un pas al motorului e comandat de trecerea din "0" in "1" a bitului respectiv? La fel si directia? Deci daca vreau sa am 100 de pasi pe secunda ar insemna sa dau 100 de astfel de schimbari din "0" in "1" pe secunda pe pinul respectiv?

6. care e numarul maxim de astfel de comenzi de "step"/pe secunda suportat de controler? Implicit asta va da si numarul maxim de rot/sec al motorului, evident functie si de numarul de pasi/rot completa ai motorului. Astfel pot sa ma asigur ca am cele 2-3 rot/sec maxim necesare.

7. un motor se alimenteaza la un voltaj fix? sau permite abateri de 1-2-5V, de exemplu?

8. viteza e data doar de nr. de impulsuri "step"/sec sau e data si de voltaj respectiv amperaj? Adica la aceiasi frecventa de "steps"/sec, daca cresc voltajul sau amperajul se invarte mai repede?

Multumesc pt. lamuriri.

LE: exista pe stoc? Magazinul unde e? Pana la ce ora are program? Sambata e deschis?

Link spre comentariu
  • Administratori

1. pot sa o leg la portul parelel?

Sigur

2. cati pini folosesc? 2? Daca da, inseamna ca pot lega maxim 4 controlere la cei 8 biti de date ai portului

preferabil sa folosesti si Enable deci manca fiecare 3 pini de la paralel, vezi ca unii pini de la paralel sunt bidirectionali asa ca poti pune si altii inafata de pinii 2-9 ai paralelului

3. pot seta sensul si viteza de rotatie? Probabil ca da, conform specificatiilor.

Sensul se poate schimba prin punera la masa a pinului de dir, rotatia se controleaza prin impulsuri 1 impuls=1pas

4. eu am masurat pe iesirea de "1" a portului 3.25V. E suficient pt. a comanda device-ul? Prin specificatiile portului paralel zicea de 5V tensiunea de iesire pt un pin pus pe "1".

Merge

5. un pas al motorului e comandat de trecerea din "0" in "1" a bitului respectiv? La fel si directia? Deci daca vreau sa am 100 de pasi pe secunda ar insemna sa dau 100 de astfel de schimbari din "0" in "1" pe secunda pe pinul respectiv?

da asa e

6. care e numarul maxim de astfel de comenzi de "step"/pe secunda suportat de controler? Implicit asta va da si numarul maxim de rot/sec al motorului, evident functie si de numarul de pasi/rot completa ai motorului. Astfel pot sa ma asigur ca am cele 2-3 rot/sec maxim necesare.

habar nu am pana la cat merge... poate 1000 rotatii pe minut, cu cat turatia e mai mare ii scade forta motorului

7. un motor se alimenteaza la un voltaj fix? sau permite abateri de 1-2-5V, de exemplu?

poti pune orice motoare la acel controler de la 1V la 12V, daca pui de 12V atunci alimentarea trebuie sa fie mai mare de 12V, neaparat

8. viteza e data doar de nr. de impulsuri "step"/sec sau e data si de voltaj respectiv amperaj? Adica la aceiasi frecventa de "steps"/sec, daca cresc voltajul sau amperajul se invarte mai repede?

viteza pana la o anumita turatie nu are nici o treaba cu voltajul sau amperajul dar daca vrei viteze mari trebuie sa fie tensiunea de alimentare destul de marisoara pentru a nu pierde pasi

Nu este magazin, sunt pe stoc, este deschis si sambata, PM pentru detalii

Link spre comentariu
Vizitator crokodilu

Sensul se poate schimba prin punera la masa a pinului de dir, rotatia se controleaza prin impulsuri 1 impuls=1pas

La masa adica pinul respectiv pus pe "0" ?

Nu este magazin, sunt pe stoc, este deschis si sambata, PM pentru detalii

Ai PM.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări