Asi Postat Aprilie 10, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2009 Ok, am inteles ca ala nu e un tranzistor, desi seamana foarte multAcel uPC 1093 din poza de mai sus (ala mic cu 3 pini) ARE continuitate intre pinii : 1-2 1-3 2-1 2-3NU ARE continuiate doar intre 3-1 si 3-2numerotat de la stanga la dreapta cu scrisul in sus (partea plana)E dus? sau nu? La cel de-al doilea integrat cu 5 pini yokogawa 3627G pentru care nu am gasit datasheetAM continuitate intre pinii 2-5, 5-2 (cam cu aceeasi rezistenta in ambele sensuri) si 4-5 si 5-4 (tot cu aceeasi rezistenta in amblele sensuri)E dus? sau nu?Daca este IREPARABIL, va rog sa imi spuneti daca sursele de laptopuri sunt stabilizate (alea puse in plastic, pe fir), ca am ceva care are exact 19v, si ca putere sigur tine aia 30W. Pot sa o pun pe asta? in loc?Chiar am nevoie de imprimanta, nu exista alimentari de 19v pe lumea asta? Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 Ce înseamn? continuitate? 0 Ohmi sau conduce a?a, cam pe la cî?iva kOhmi?Ptr uPC1093: vezi în schema intern? cum se pot închide circuitele cînd m?sori.Sursa aia s-ar putea s? mearg?. Link spre comentariu
tranzistor Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 In fine,dar daca tot nu faci sursa,nu pui un traf+stabilizare/filtrare care sa iti scoata 19v? O sa fie cam greoi,dar e mai la indemana. 30w e o putere mica,mai mult ca sigur gasesti un traf pentru ea. Link spre comentariu
Asi Postat Aprilie 10, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2009 eu masuram pe ala de continuitate cu buzzer si care are si semnul diodei pe el.Am trecut pe scala ohmmetrului pt a verifica mai concret:Pt uPC10931-2 120MOhm (ciudat.. pe scala cu dioda/buzzer se duce pe la 1860.. 1860ce?)2-1 idem (pe scala cu dioda/buzzer se duce la 768)1-3 idem (810)2-3 idem (630)Conform datashetului pinii la care ma refer sunt 1=Ref 2=A 3=K , dar din pacate mai departe m-a pierdut, nu-mi dau seama ce valori trebuie sa am.. (stiu ca electronica nu e punctul meu forte, dar ma lovesc de tot soiul de probleme de electronica si incep si eu sa pricep una alta... )ce valori se indica pe apratul de masura pt semnul de dioda? este 1 cu testerele in aer, si 000 cu testerele unite (folosesc aparatul de masura DT9208A)El nu bipaie la svalorile alea, dar vand ca se misca "acul" si presupuneam ca are ceva continuitate.. deci pe ohmmetru nu inrregistrez valori deecat pe scala de 200MOhm care intuiesc eu ca nu e cea mai precisa (ca fapt divers arata ~130megaOhmi pe piele .. asta e rezistenta pielii? parca nu prea) - oricum pe celelate scari 200-2K-20K-200K-2M-20M nu se misca nimic ramane pe 1Deci contactele par sa nu aiba loc.. interesant... invat ceva nou, sa nu ma incred in prostia aia de buzzer/diodaPt celelat integrat, 3627G:2-5 si 5-2 la fel, 95.3ohm (nu kilo, ci ohm)4-5 si 5-4 la fel, 141.9ohmi (tot asa, nu kiloohmi ci ohmi, si perfect aceeasi valoare la virgula si intr-un sens si altul)De aici sa trag concluzia ca integratul 3627G a decedat? (nu am datasheetul lui, deci nu stiu ce face)Cred ca inchei capitolul cu sursa asta cat de curand.. Il bag in priza sa vad pana unde ajunge tensiune si de care.. mai exact sa vad secundarele de la transformator daca au tensiune. ca am o vaga banuiala ca acel integrat e putin dus si astfel nu mai oscileaza tensiunea incat transformatorul primeste curent continuu si cam atat deci secundarele ma astept sa fie cam zero daca e cum cred eu... (zic si eu.. )Acum caut ceva pe ce sa stabilizez placa (fizic, sa nu joace pe masa) si sa nu fac vreun scurt cu placa sub tensiune. Link spre comentariu
Felis Postat Aprilie 10, 2009 Partajează Postat Aprilie 10, 2009 Asi ceea ce indica multimetrele digitale pe scala pentru diode este tensiunea de deschidere a acelei componente nu valoarea in ohmi(de curiozitate ia o dioda cu siliciu normala si o sa vezi ca-ti da in jurul la 700mv valoarea citita)Si sincer pentru masurarea de componente discrete utilizez tot batranul Analogic.De multe ori le-am dat peste nas la cei care masurau Tz si diode cu digitalul si ei imi ziceau ca sunt bune si la proba analogicului picau toate mai ales tranzistorii plus ca la analogic tranzistometrul masoara in curent beta nu in tensiune ca la digitale.Si in afara de asta pot sa vad de exemlu la diode si curentul de fuga invers aparut la diodele imbatranite mai ales daca le mai si ajut un pic prin incalzirea cu letconul ca sa stimulez conditiile de lucru reale. Link spre comentariu
Asi Postat Aprilie 10, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2009 ok, interesant de stiutNu am aparat analogic.Am bagat jucaria in priza dupa ce am pus componentele inapoi.. nu merge.Tensiunea se opreste in circuitul integrat.dupa el nu mai am tensiune nicaieri, la transformator ajunge 0V pe amandoua primarele, evident si pe secundar si pe iesirea propriuzisa tot 0V. (si in alternativ si in continuu pe toate scarile si pe cele mici, tot 0V)Eu concluzionez ca e dusa respectiva sursa pt ca acel chip nu-l gasesc nicaieri si nimeni n-a auzit de el Acum astept sa se goleasca condensatorul ala mare.. momentan nu mai ating placa aia (merge oare sa ating bornele intre ele cu ceva metalic sa descarc condensatorul? )Acum trec la planul B: Alta sursa.Sursele de laptop (incarcatoarele de la priza) sunt stabilizate de regula? ca am un incarcator de laptop de exact 19v. Pot sa-l folosesc ? sau astea au alte povesti (curent in impulsuri pt incarcat bateria? sau poate nu e prea stabilizat ca e tampon pe baterie, sau alte chestii.. eu am nevoie de o tensiune cat de cat stabilizata, cam cat de stabilizata era si raposata sursa, ca in rest imprimanta merge.. )Eforturile de a resuscita aceasta imprimanta sunt justificate de o nevoie acuta de a printa pe A3, iar imprimantele a3 noi din ziua de azi sunt peste 1000ron.. asa ca mai bine resuscitez batranica asta la care am si cartuse si stiu ca merge atata cu sursa e problema. Link spre comentariu
djlove Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Acum astept sa se goleasca condensatorul ala mare.. momentan nu mai ating placa aia (merge oare sa ating bornele intre ele cu ceva metalic sa descarc condensatorul? ) Daca ii faci scurt pe picioruse o sa ai o bubuitura pe cinste si sperietura de arunci cu palca pana in tavan, totodata o sa distrugi si cablajul in zona respectiva Sursele de laptop (incarcatoarele de la priza) sunt stabilizate de regula? ca am un incarcator de laptop de exact 19v. Evident ca da Pot sa-l folosesc ? O poti folosi daca are un curent destul de mare, citeste pe ea ce intensitate are. . Link spre comentariu
Liviu M Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 totodata o sa distrugi si cablajul in zona respectivaDe ce? Ca daca face scurtcircuit direct pe terminale (picioruse), curentul n-are nici un motiv sa treaca prin cablaj.Cel mult i se strica obiectul cu care face scurtul. Link spre comentariu
djlove Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 totodata o sa distrugi si cablajul in zona respectivaDe ce? Ca daca face scurtcircuit direct pe terminale (picioruse), curentul n-are nici un motiv sa treaca prin cablaj.Cel mult i se strica obiectul cu care face scurtul.Dar daca atinge in zona padului, nu mai ramane decat o pata de fum acolo. In concluzie metoda e distructiva, pentru a descarca condensatorul foloseste un consumator, rezistenta de cativa kilo, sau chiar un bec, conectat prin intermediul firelor. Link spre comentariu
Asi Postat Aprilie 11, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2009 am facut scurt intre piciorusele condensatorului cu o cheie de 28.. a lasat doua urme pe cheie care s-au sters cu o carpa.Alimentatorul care il am de laptop are 50W 19V 2.5A - eu zic ca duce.. sper sa fie suficient de stabilizata sa nu se supere electronica din imprimanta.Mai am si alta sursa de la alta imprimanta defecta (sursa merge) care da 36V 1.5A .. il pot aduce la 19v? (e tot in comutatie) sau nu merita efortul? Link spre comentariu
Felis Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 am facut scurt intre piciorusele condensatorului cu o cheie de 28.. a lasat doua urme pe cheie care s-au sters cu o carpa. Alimentatorul care il am de laptop are 50W 19V 2.5A - eu zic ca duce.. sper sa fie suficient de stabilizata sa nu se supere electronica din imprimanta. Mai am si alta sursa de la alta imprimanta defecta (sursa merge) care da 36V 1.5A .. il pot aduce la 19v? (e tot in comutatie) sau nu merita efortul? E greu pentru tine sa modifici sursa respectiva nu ai experienta necesara de lucru cu sursele in comutatie Pentru ca sa intelegi mai bine cum lucreaza o sursa in comutatie recomand sa iei sa studiezi sursele in comutatie cu tranzistoare utilizate in telecolor,cromatic,alfa pentru ele sigur o sa gasesti destula documentatie service si cu explicatii.Bune sunt si cele 3 volume circuite de alimentare in comutatie pentru televizoare in culori In primul volum sunt sursele cu tranzistori .In volumele 2 sunt sursele cu circuit integrat si tranzistor final extern.In 3 sunt Integratele de sursa monolit(Apropo sa nu te gandesti ca doar in televizoare s-au utilizat respectivele integrate de sursa .Au echipat aproape orice aparat ce continea o sursa in comutatie.) O sursa in comutatie celebra la vremea ei si datorita fiabilitatii a fost sursa cu TDA 4601.Din cauza fiabilitatii ei a fost utilizata de foarte multi producatori de televizoare .Integratele care picau din acea sursa busind si tranzistoarele au fost doar cele in care circuitul de start se facea prin PTC,la variantele cu circuit de start prin rezistenta + dioda nu am intalnit nici un TDA 4601 busit de aceea si depanarea se facea rapid (inlocuiai 2 condensatoare electrolitice.Rar si al 3-lea de 1microf pe care de obicei il inlocuiam cu unul nepolarizat cu polipropilena.oricum cand era uscat cel de 1 micro aparea un tiuit carecteristic in functionare)si in 10 minute il dadeai clientului gata reparat Link spre comentariu
Liviu M Postat Aprilie 11, 2009 Partajează Postat Aprilie 11, 2009 Dar daca atinge in zona padului,Se pare ca mie nu-mi tremura mana chiar asa tare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum