Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am un integrat. Cum il verific ca functioneaza?

Asi

Postări Recomandate

Am un integrat pe care scrie asa:3627GyokogawaSi care este un circuit integrat turnat din plastic, paralelipipedic, cu gaura in varf pt montare pe radiator cu surub.Are 5 piniFace parte din sursa de alimentare a unei imprimante HP 1100C, si dupa ce am testat fiecare dioda, optocuplor, inca un integrat si alte componente prin eliminare zic ca de aici poate fi bubaDatasheeturi NU am gasit, am gasit doar ca e un chip facut custom pt HP si care nu se mai fabrica in prezent.Totusi cum il pot testa sa vad ca merge? Macar sa stiu de unde e problema

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Asi

11

• djlove

4

• Liviu M

3

• Felis

3

Top autori în acest subiect

De obicei integratele au (cel putin cele in tehnologie mos si cel putin pentru intrari) diverse protectii ESD. Cele mai simple sunt diode montate invers intre pinii normali si pinii de alimentare. Daca trage lozul castigator si gaseste o astfel de dioda, dupa sfatul tau o sa ajunga la concluzia ca a gasit defectul, desi e normal ca dioda sa fie acolo.

Link spre comentariu

pai nu vreau sa il folosesc la altceva ci exact la ce stie el sa faca : alimenteaza o imprimanta hp1100c caruia nu ii mai merge alimentatorulNu stiu din ce cauza nu mai merge alimentatorul, am defacut toate componentele si individual par sa merga, chipul asta nu stiu cum il verific daca merge sau nu.Presupunand ca asta e defectul, ce pot sa ii fac?Daca nu pot sa ii fac nimic atunci am neaparata nevoie de un alimentator de 19V (continuu, stabilizat) de 30-50W (preferabil cat mai simplu, sau chiar de cumparat.. am un alimentator de la alta imprimanta dar de 36V, il pot modifica cumva sa am 19V? )

Link spre comentariu

Ia pune niste poze clare cu montajul tau aici. Ai spus ca ai verificat celelate componente? Verificat inseamna scos de pe placa si masurat, asa ai facut?

Link spre comentariu

Modulul asta de alimentare pur si si simplu n-a mai mers, s-a stins ledul fara poc fara nimic, si pe iesierea de 19v, nu scoate nimic.Eu personal nici n-am inteles cum functioneaza.. deoarece transformatorul e pus DUPA diode, iar diodele de redresare, in mare sunt legate direct la 220 (sau ce mai ramane dupa niste bobine, condesnsatoare.. )Evident am testat componentele afara din circuitAm verificat o "fast recovery diode" care se ascunde sub radiatorul mic, si functioneaza (conform datasheetului)Am verificat "transformatorul" (serios arata a transformator, 2 infasurari primare, una(doua) secundara cu priza medianaAm verificat diodele (toate cele 7-8 sau cate sunt, nu numai alea din punte) si mergCondesatorul se incarca (m-am curentat eu la el dupa ce l-am scos din priza :jytuiyu )cateva rezistente aleeator scoase doar parandu-mi ca arata mai dubios, (functioneaza si respecta valoarea inscrisa cat de cat)Am verificat cred, optocuplorul.. adica l-am scos, si la indicatia cuiva am masurat continuitatea dintre 2pinii apropriati (si are) iar pe ceilalti doi nu mai are continuitate. am inteles ca ar fi OKSiguranta aia neagra (fuse) e ok.Am zarit un tranzistor micut pe acolo, il verific acumIn rest arata ok, dar nu merge. :speriat

Link spre comentariu

UPDATE :101 Tranzitorul care tocmai ziceam ca il verific cred ca e dus (asta daca desigur e tranzistor si cred ca e din search google), ama continuitate pe doi dintre pini in ambele sensuri.O sa il schimb maine dimineata, ma infintez la conexelectronic sa caut respectivul tranzitor care nu poate costa prea mult.Asta e inculpatul gasit pana acum.. sper sa fie de la el

Link spre comentariu

Schimb tranzistorul respectiv si vad apoi daca merge sau poate face un poc, macar sa stiu o treaba.Daca ziceti ca sursa asta nu e prea complicata.. ma lamureste si pe mine cineva cum functioneaza transformatorul ala? Adica se vede foarte clar traseul de la priza: bobine, condesnsatori, apoi punte redresoare (direct la 220V ??? ) apoi condensatorul mare, apoi ceva integrat-transformator si aici m-am blocat.Oricum dupa puntea redresoare tind sa cred ca e curent continuu pe acolo. (circuitul integrat alterneaza din nou curentul pt transformator?, ce sens are artificul asta?.. )

Link spre comentariu

Schimb tranzistorul respectiv si vad apoi daca merge sau poate face un poc, macar sa stiu o treaba.Daca ziceti ca sursa asta nu e prea complicata.. ma lamureste si pe mine cineva cum functioneaza transformatorul ala? Adica se vede foarte clar traseul de la priza: bobine, condesnsatori, apoi punte redresoare (direct la 220V ??? ) apoi condensatorul mare, apoi ceva integrat-transformator si aici m-am blocat.Oricum dupa puntea redresoare tind sa cred ca e curent continuu pe acolo. (circuitul integrat alterneaza din nou curentul pt transformator?, ce sens are artificul asta?.. )

In primul rand e o sursa in comutatie daca nu intelegi principiul de funtionare cum vrei sa o poti depana?(o iei la ghici)(la sursele in comutatie nu merge treaba asa.Ele nu iarta greselile.)(Apropo la sursele in comutatie sigurantele au mai mult rol de diagnoza decat de protectie.Asa ca slabe sperante sa scape o sursa intreaga daca se arde siguranta)Traful ala care il vezi este alimentat prin intermediul integratului la o tensiune pulsatorie cu frecventa de peste 70 Khz.De foarte multi ani sa trecut pe scara larga la utilizarea surselor in comutatie din cauza avantajelor majore :randament de peste 80%(uzual 90%),greutate redusa,consum de materiale mai mic,etc.La o sursa liniara greutatea ar fi ajuns bine la cateva kilogrameceea ce tu ai masurat ca fiind tranzistor nu ete de fapt tranzistor ci este o sursa reglabila de tensiune si este in circuitul de control(reactie)al surseiAi acolo un optocuplor prin care se controleaza sursa de regula optocuploarele se cam duc.schimba condensatorii electrolitici in special cel mic ce se afla in mijlocul sursei ,diodele rapide la fel e bine sa le schimbi ca nu stii daca vreuna nu s-a puturosit(chiar daca ohmetric ti se pare ca e in regula functional s-ar putea sa nu fie asa)
Link spre comentariu

Daca nu gasesti uPC1093, si am mari indoieli ca vei gasi, il poti inlocui cu TL431. Functia este identica.Pe de alta parte, asa cum zicea si Felis, depanarea unei surse in comutatie nu e chiar floare la ureche, mai ales cand experienta este redusa. De asemenea, exista riscul mare sa mai arzi ceva. Faptul ca, daca nu ai scurt intre pini integratul este bun, este un neadevar. Daca firele interne de conexiune s-au topit si nu mai fac contact, nu da scurt la masuratoare, dar nici bun nu e integratul. Ce pot sa-ti spun e ca integratul seamana cu niste surse in comutatie integrate de la Fairchild, cu care m-am jucat, dar ca sa poti repara ar trebui sa faci un releveu de schema sa vezi cum sunt conectati pinii... E multa munca si e necesara experienta.Bafta!Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări