Vizitator Postat Aprilie 7, 2009 Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Sugerez sa introduceti pe intrarea unui amplificator cu lampi la care iesirea se face prin transformator,semnal dreptunghiular in plaja 10khz_20Khz si sa analizati forma si simertia semnalului pe iesire in sarcina sa vedeti cum se deformeaza palierul superior si inferior pe iesire si in sarcina,in acest fel veti trage multe concluzii referitoare la armonici si sarcini inductive puse sa functioneze intr_o plaja larga de fregvente(opt noua octave),va fi ceva mai greu de interpretat dar nu imposibil. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 7, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Hmmm!Presupunem ca fac testul pentru 15 KHz semnal dreptunghiular.....Teoretic asta inseamna ca introduc o fundamentala de 15KHz, deformata de o infinitate de armonici egale....(asta inseamna teoretic semnalul dreptunghiular, practic inseamna "doar" multe armonici comparabile ca nivel...) In mod normal, daca banda de trecere a amplificatorului e mai mica de 30KHz, ar trebui ca la iesire tot teoretic vorbind, sa obtin sinus de 15 KHz. Practic, daca trece ceva peste 30KHz prin amplif, o sa obtin una din oscilogramele cu armonica 2. Daca trece mai mult de 45 KHz, voi obtine una din oscilogramele cu armonica 2 si 3. Presupun ca voi obtine oscilogramele cu defazaj 0 grade.Aceasta scurta analiza, am facut-o pentru sarcini rezistive. (in secundarul transformatorului) Pentru sarcini reactive, eu cred ca oscilograma poate arata oricum.O concluzie a acestui test poate fi banda de trecere a amplificatorului, practic este un test echivalent cu masurarea amplitudinii de iesire functie de frecventa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 7, 2009 Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Eee.....?Testul este aparent impropiu nefiind vorba de un semnal sinusoidal !, dar in baza unor oscilograme sar mai putea spune multe..., desigur folosind o sarcina pur rezistiva in secundar. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 7, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Valderama, hai sa fim serosi. E un test mai mult stiintific, nu unul pactic. Hai sa ne apropiem cit mai mult de practica. (zic eu, poate gresesc) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 7, 2009 Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Hmmm! Presupunem ca fac testul pentru 15 KHz semnal dreptunghiular.....Teoretic asta inseamna ca introduc o fundamentala de 15KHz, deformata de o infinitate de armonici egale.... Tin minte ca pentru semnal dreptunghiular armonicele sunt infinite ca numar, sunt numai de ordin impar dar nu sunt egale ca amplitudine, sunt descrescatoare cu 1/numarului armonicei. Ma insel? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 7, 2009 Partajează Postat Aprilie 7, 2009 Nu , sigur ca nu sunt egale ( seria Fourier ) si pe deasupra sunt numai impare Testul cu semnal dreptunghiular e foarte util , de exemplu asa se alege condensatorul acela in paralel cu rezistenta de reactie negativa . Se tatoneaza valoarea pana se obtine un dreptunghi cat mai corect la 1kHz , fara supracresteri ( semne de oscilatie pe frecvente inalte ) - daca sunt se mareste valoarea , iar daca frontul e rotunjit ( inseamna ca banda audio e limitata ) se micsoreaza valoarea . Nu prea se nimereste valoarea acelui condensator cu ceea ce e dat in scheme , din cauza trafului de iesire mai ales , care nu poate fi exact ca cel original Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 8, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2009 Aveti dreptate. Am gresit cind am zis ca armonicile sunt egale. Ele scad ca nivel. Am recitit o lucrare din facultate: http://scs.etc.tuiasi.ro/scslabs/Labs/L7SEM1.doc (adica am pus mina pe carte) Vedeti cum arata in fig.4 forma de unda dreprunghiulara compusa doar din primele armonici. Cu cit adaugam mai multe armonici, forma de unda se apropie de ce numim forma dreptunghiulara. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 8, 2009 Partajează Postat Aprilie 8, 2009 Pentru dreptunghi sunt numai armonici impare . Citat din lucrare : În figura 4 au fost reprezentate numai primele 4 armonici impare (o data separate ?i apoi sumate), dar se observa ca suma acestora se apropie de-acum de forma semnalului dreptunghiular periodic. Si in linkul asta se vede formula de calcul http://mathworld.wolfram.com/FourierSer ... eWave.html , n=1,3,5 ... . Pentru n par functia are valoarea zero . Semnalul triunghiular e format numai din armonici pare . Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 8, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2009 Da! Am pus lucrarea SI pentru mine. Am mai uitat si eu... Ma bucur ca ati observat eroarea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2009 Partajează Postat Aprilie 22, 2009 I DON'T AIM TO RECOMMEND ANYTHING zicea Karpov !!!Referitor la armonici,am facut un experiment sugestiv in urmatoarele conditii: -Un etaj final SRPP -Semnal dreptunghiular 20Khz(cu acelasi nivel pt toate situatiile) -Un transformator de iesire 14cm2 Fe_Si orientat (acelasi,dar cu cinci prize in primar) -Rezistenta de sarcina pur rezistiva de 8 ohmiExperimentul include 6 situatii distincte de adaptare sau inadaptare a sarcini si implicatiile din punct de vedere armonic in aceasta situatie.Precizez ca patru din situatii sint total gresite din punct de vedere al adaptari iar doua sint OK din cele doua una este aproape perfecta, va las pe voi sa apreciati care sint adaptarile reusite si nereusite din pct de vedere ARMONIC ?.Experimentul are ca scop sa arate ce efecte are o inadaptare de sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2009 Partajează Postat Aprilie 22, 2009 Uitel si pe al saselea Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum