Swat Cat Postat Iulie 17, 2004 Partajează Postat Iulie 17, 2004 ce sare pot sa folosesc ca prin urma hidrolizei sa fac un radiator din aluminiu sa-l fac negru sau alta culoare... *hai ca intrebarea asta e interesanta Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iulie 17, 2004 Partajează Postat Iulie 17, 2004 Sa il sufli cu vopsea Link spre comentariu
Swat Cat Postat Iulie 17, 2004 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2004 vopseaua e termo-izolatoare si se zgarie usor.... Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iulie 17, 2004 Partajează Postat Iulie 17, 2004 Dar radiatoarele alea negre cum sunt facute???Nu sunt vopsite??? Link spre comentariu
Swat Cat Postat Iulie 18, 2004 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2004 am impresia ca sunt hirolizate cu o sare... e cel mai bine si se sgarie ff greu. si culoare e super misto. nu lucioasa cum e la vopsea. Link spre comentariu
dj fratisu Postat Iulie 19, 2004 Partajează Postat Iulie 19, 2004 am impresia ca este un procedeu chimic (galvanizare) si se numeste :wink: .... Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Iulie 19, 2004 Partajează Postat Iulie 19, 2004 Operatia se numeste ELOLARE si necesita niste solutii care sunt destul de greu de facut rost :cry: de ex ACID SULFURIC :(Vedeti in folderul meu pe ftp :wink: Link spre comentariu
Vizitator Lupulroz Postat Iulie 30, 2004 Partajează Postat Iulie 30, 2004 Radiatoarele sunt facute negre prin eloxare sau anodizare - procedeee electro-chimice. Mai pot fi si aurii :wink: Link spre comentariu
titro Postat August 12, 2004 Partajează Postat August 12, 2004 Putin off-topic, dar nu in totalitate. Pe unde se gasesc radiatoare de cumparat? Stiti vreo firma care se ocupa cu asa ceva ca m-am saturat sa tot merg pe la diversi sa ma rog pe banii mei sa mi le faca.Mersi anticipat. Link spre comentariu
mapostu Postat Mai 17, 2005 Partajează Postat Mai 17, 2005 Chiar acum 5 minute am terminat de eloxat niste radiatoare. Eu le-am colorat in albastru, dar se poate si in negru, galben, galben auriu etc. Au iesit super. Daca va intereseaza va pot da informatii. Materialul dupa care m-am ghidat este http://www.rhc.ro/vademecum/vademecum.php?r=35&n=1& Vreau sa aplic metoda si pt carcase de aluminiu dar inca nu am gasit vase atat de mari. Link spre comentariu
Vizitator pamihai Postat Mai 17, 2005 Partajează Postat Mai 17, 2005 de unde ai facut rost de solutii? Link spre comentariu
mapostu Postat Mai 17, 2005 Partajează Postat Mai 17, 2005 I-ti pot spune de unde sa faci tu rost.Hidroxid de sodiu (soda caustica) de la chimicale - inainte la tara se facea sapun de rufe cu asa ceva.Acid sulfuric - "de unde" se pune in baterii (sau se punea) de masina.Restul, te dai bine pe langa cineva care lucreaza intr-un laborator sau facultate cu profil chimic.Mai ai nevoie de o sursa de cc la care sa poti regla si curentul ( aprox. 0,1A).Succes Link spre comentariu
csl1131 Postat Mai 18, 2005 Partajează Postat Mai 18, 2005 si solutile de acetat de cobalt si permanganat de potasiu cam la ce concentratie le-ai facut..???si cam cat de mare era radiatorul care l-ai facut,si ce intensitate a curentului ai pus-o..?? Link spre comentariu
mapostu Postat Mai 18, 2005 Partajează Postat Mai 18, 2005 Solutiile le-am facut cam ochiometric (a fost doar o incercare) dar cred ca au iesit cam 5 - 10%. Cred ca trebuie sa fie mai diluate deoarece colorarea are loc in urma unei reactii de precipitare. Cu cat solutiile sunt mai diluate cu atat se formeaza cristale de precipitat mai fine si aspectul este mai uniform. La solutii concentrate reactia se desfasoara pe centre de cristalizare rezultatul fiind un aspect "baltat".Radiatorul pe care am incercat metoda avea cam 10x5 cm cu 6 aripioare de 1.5 cm.Tehnica spune ca trebuie folosita o tensiune mai mare de 10V iar curentul l-am stabilit prin incercari: un curent mare conduce la un strat spongios cu cratere in carnea materialului; am ajuns la concluzia ca este nevoie de 50 - max.100 mA pentru un strat fin si uniform (si un timp de lucru de 2.5-3 ore - pt. radiatorul meu). Probabil ca la dimensiuni mai mari este nevoie de ceva mai mult curent, dar eu o sa merg pe aceeasi valoare si am sa maresc timpul.Pt. colorarea efectiva este necesara introducerea succesiva in cele 2 solutii, in ordinea prezentata in material, pana cand se obtine intensitatea dorita. Pt un albastru intens am repetat operatia de 4 ori.Atentia mare la spalare inainte de introducerea dintr-o solutie in alta!!!!Am avut dificultati la contactul electric cu radiatorul: l-am conectat cu o sarma de Al, care in timpul procesului de electroliza s-a oxidat si astfel contactul a avut de suferit, cu scaderea concomitenta a curentului. Solutia este un contact ferm realizat cu un surub infiletat in radiator de care se ataseaza firul de conexiune.Inca nu am experimentat asta, sa vad cum se comporta surubul in acid sulfuric (daca rezista) si daca la nivelul contactului cu radiatorul nu apare un element galvanic care sa afecteze eloxarea in zona.Sper ca am fost de folos cu observatiile practice.Succes Link spre comentariu
ghettoman Postat Mai 22, 2005 Partajează Postat Mai 22, 2005 de unde naiba acetat de cobalt?nu are nici lab de chimie al fostului liceu :cry:tu umblii cu alde binladen de ai avut aces la dealea :lol: :lol: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum