Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

am o obsesie...

MifTy

Postări Recomandate

cum naiba s-au etalonat primele aparate de m?sur????pe vremea când nu (prea) existau ohmmetre, voltmetre, frecven?metre, tensiuni/curen?i/rezisten?e/generatoare "etalon"...?tie cineva??? :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

3

• Rabulea Sergiu

2

• Liviu M

2

• nightmare

2

Top autori în acest subiect

P?i ?i eu ziceam tot de practic?. Adic? ?tiau oamenii propriet??ile unui material anume prin care trecea curentul electric ?i observau fenomenele care ap?reau, dup? care, cu cârna?ul de calcule determinau tensiuni, curen?i si al?i parametrii. Astea ce le zic io sunt presupuneri, nu am tr?it in era aia (nici nu vreau :speriat ).

Link spre comentariu

?i dup? ce f?ceau calcule complicate, luau aparatul de m?sur? ?i f?ceau semne pe scal?, în func?ie de ce anume m?surau în acel moment.Sigur c? primele aparate de m?sur? cu ac erau etalonate grosier, cu trecerea timpului precizia s-a îmbun?t??it.

Link spre comentariu

In 1886 Weston completed a portable DC ammeter with an accuracy of 0.5%, and subsequently aimed at creating an ammeter for large currents and an AC meter. For that purpose, he invented stable resistance Manganin.

hai m?, fugi cu ursu'!!!precizie de 0,5% în 1886??? :ras: ?i mai e ?i de curent alternativ!!!?i de unde ?tia el c? e a?a de "stable resistence" manganina inventat?... tot de el!!! :rade: c? despre ohmmetre nu se sufl? un cuvin?el!!!pân? la urm?, se pare c? Weston e doar cel care a creat primele aparate de m?sur? comerciale, nu primele aparate de m?sur? ?i-atât!!!
Link spre comentariu

Parerea mea: foarte simplu, au luat un aparat de masura care era pe scala gradata, au pus bornele la o tensiune mica si au observat cat de mult se misca acul, au gradat ca fiind 1 si tot asa, marind tensiunea, dupaia l-au pus in serie cu un bec si au observat ce se intampla, si au mai inventat un aparat de masura, dupaia in paralele, etc. etc.Exact ca si cu metrul, au cazut toti de acord ca metrul sa fie atata si asa a ramas, nu cred ca au facut carnati de calcule ca sa determine cat ar trebuii sa fie un metru, au avut nevoie de un esalon si l-au inventat, laflel in electronica.Parerea mea :rade:

Link spre comentariu

Probabil ca aici mai gasesti ceva raspunsuri:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_i ... %83%C5%A3i

si aici:

http://www.bipm.org/en/si/history-si/

Oricum marimile electrice prezinta un caz fericit in metrologie, fiind descoperite relativ tarziu si fiind deci creeate direct intr-un sistem zecimal bazat pe sistemul metric.

De exemplu masurile pentru masa si distanta care au intrat in uzul general in practica inainte de standardizarea impusa de sistemul metric se folosesc si azi pe scara larga: in aviatie vorbim de picoare si livre si nu de metri si kilograme pentru ca in constructii astea erau folosite, de asta ne mai chinuim si azi cu standardele stupide americane in mile si gauges si inches pentru ca existau in activitatea practica si ar fi prea costisitoare trecerea la sistemul metric.

Revenind la marimile electrice, exista la jumatatea secolului 19 sistemul bazat pe un etalon aflat la Paris pe baza caruia se creeau alte etaloane pentru fiecare tara, si in fiecare tara un institut de metrologie (numele poate a variat in timp) care produce etaloane pe baza carora se produc aparatele de masura folosite in practica.

Faptul ca marimile electrice s-au nascut (aproape) direct in sistem zecimal si standardizat conform unui Sistem International se datoreaza faptului ca au fost descoperite de fizicieni, de oameni de stiinta care cunosteau avantajele standardizarii si care au comunicat permanent. Daca ar fi derivat dintr-o activitate practica larg raspandita in multe tari am avea si in electronica haosul din aviatie, marina, constructii...

Chiar azi am vazut un documentar despre un avion care era sa se prabuseasca din cauza lipsei de combustibil cu cativa ani in urma. Una din cauze a fost ca pilotul a comunicat cantitatea de combustibil necesara in Kg dar tehnicianul care a facut alimentarea fiinde de moda veche a alimentat in livre si asa s-au trezit cu rezervorul pe jumatate gol.

Link spre comentariu

Poate ca valorile astea n-au fost masurate ci "impuse", in mod anaolg °C, luand ca referinta vreo "baterie" cunoscuta la vremea respectiva.Adica asa cum 0°C e temperatura de inghet a apei, 100°C = temperatura de fierbere si intre ele 100 de grade, asa poate ca s-a luat o un vas cu 2 electrozi si otet intre ei si s-a zis "ce scoate oala asta = 1V".Din cate stiu eu, de exemplu, bateria de la masina e facut din 6 "celule", fiecare de 2.1V, ca atata iese din combinatia acid sulfuric - plumb.

Link spre comentariu

primul element utilizat ca sursa etalon a fost elementul galvanic Leclanche si determinarea tensiunii lui sa facut intial pe baza calculelor privind reactiile chimice ce au loc si cantitatea de energie rezultata din reactie- Bateriile electrice - inventate de Alessandro VoltaLiviu M gresesti bateria de acumulatori nu genereaza tensiune ci o imagazineaza chimic(Celula lui Plante)A rezultat in urma unui experiment ce avea cu totul alt scop.

Link spre comentariu

...determinarea tensiunii lui sa facut intial .

As putea spune ca si tu gresesti, ca se scrie s-a facut, da' fiind sigur c-a fost o scapare si pentru ca am prins ideea nu zic.Sper c-ai prins ideea. ;)
Link spre comentariu

In 1886 Weston completed a portable DC ammeter with an accuracy of 0.5%, and subsequently aimed at creating an ammeter for large currents and an AC meter. For that purpose,

he invented stable resistance Manganin.

hai m?, fugi cu ursu'!!!

precizie de 0,5% în 1886??? :ras:

?i mai e ?i de curent alternativ!!!

?i de unde ?tia el c? e a?a de "stable resistence" manganina inventat?... tot de el!!! :rade:

c? despre ohmmetre nu se sufl? un cuvin?el!!!

pân? la urm?, se pare c? Weston e doar cel care a creat primele aparate de m?sur? comerciale, nu primele aparate de m?sur? ?i-atât!!!

Serios??? In 1790(anul Marii Furtuni care a ravasit Antilele) existau cronometre navale cu o precizie superioara ceasurilor cu cuart de azi(1 secunda abatere. la 2 ani).

Ia uite voltul:

Posted Image

Ia uite ohmul:

Ohmul este rezistenta unei coloare de argint viu(mercur, Hg) avand sectiunea de 1 milimetru patrat si lungimea de 106,3 centimetri, rezistenta masurata la temperatura de inghet a apei, zero grade Celsius.

Ia uite amperul:

Un curent de un amper scoate prin electroliza, dintr-o sare de argint(cum ar fi piatra iadului), o catime de argint curat de 1,118 miligrame intr`o secunda.

Link spre comentariu

primul element utilizat ca sursa etalon a fost elementul galvanic Leclanche si determinarea tensiunii lui sa facut intial pe baza calculelor privind reactiile chimice ce au loc si cantitatea de energie rezultata din reactie.

Da, marimile curentului electric la inceput s-au determinat prin masurarea unor rezultate/marimi indirecte obtinute din experimente practice...apoi calcule muuuuulte multe de tot, si toate facute cu manuta... :nebunrau: tinand cont ca si aparatele cu care masurau marimeile rezultate din experiment trebuiau sa fie la randul lor cat mai precise, se intelege cam ce efort intelectual se facea pentru fiecare rezultat corect...

ps: mai stiti , de la fizica, cand a descoperit inductia electromagnetica , esential a fost sa se uite la galvanometru in timp ce misca magnetul, si nu cu instrumentul in camera vecina, asa cum faceau toti ceilalti ca sa fie ecranat :da ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări