Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena de receptie


radu3g

Postări Recomandate

Am o portabila in CB pe care o tin in masina pe canalul 22. Momentan i-am pus o antena telescopica. Avind in vedere ca nu vreau sa emit cu ea, o antena acordata ma ajuta mai mult? sau ajunge un fir cit mai lung?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Felis

    2

  • Mosu Tuti

    1

  • radu3g

    1

  • cristi666

    1

Top autori în acest subiect

nu merge un fir cat mai lung ci antena trebuie calculata in primul rand pe lungimea de unda adica 298 (viteza luminii) supra 28mhz (frecventa) si va da 10.64metri puteti folosi o antena care are jumatate din valoarea afisata de mine, 3 sferturi sau un sfert dar lungimea maxima care v-am zis-o mai devreme e cea mai potrivita, si sa nu uit, mai conteaza si impedanta antenei adaptata, dar fiind o statie cb cu antena J-pole nu cred ca e necesara adaptarea impedantei, daca ma insel rog pe cineva sa ma corecteze dar nu cred ca ma insel deloc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna . Draga radu3g, antena este un circuit acordat. Cu cat este mai "pe frecventa" si mai bine acordata, cu atat ai mai buna receptia si emisia. Pune o antena ML 145 de 1,5m, pe masina si acordeaz-o si vei vedea diferenta. Sunt si antene mai scurte, 80 cm. dar numai cu cablu de 50 Ohmi. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Mosu Tuti sunt antene si mai scurte (lungimea fizica dar cea electrica este minim lambda/4)iar treaba cu firul de care zicea cristi nu e chiar asa o antena trebuie acordata pentru a obtine un maxim de transfer a energiei neacordarea duce la aparitia undelor stationare in cablu si antena rezultatul fiind punerea in scurt din pct de vedere al radiofrecventei a finalului de emisie care se va incalzi puternic. In practica un raport de 1,4 e considerat bun

Link spre comentariu

Despre ce raport de 1,4 in practica este vorba aici?

La orice instalatie de radioemisie exista fenomenul de "unda reflectata". O parte din puterea pompata de final prin cablu spre antena se intoarce in emitator. Cauzele fenomenului sunt multiple si putine din ele se pot elimina complet. Orice neadaptare, imperfectiune de material, nelinearitate sau nesimetrie, plus influenta solului, temperaturii, etc... duc la aparitia de unde reflectate.Esential pentru ham-ii obisnuiti este sa aiba cat mai putina "reflectata". Cunoasterea cel putin orientativa a puterii care se intoarce in emitator e o necesitate, pentru ca o "reflectata" mare duce la "decesul" prematur al finalilor, chiar si la puteri modeste ale aparaturii. raportul de unde stationare sau SWR-ului (Stationary Wave Ratio), care se poate masura comod cu aparatura destul de simplu de realizat. SWR-ul, sau daca vreti VSWR (V-ul ne spune ca e un raport de tensiuni) defineste de fapt fractiunea, din puterea totala data de etajul final, care se intoarce prin linia de alimentare in emitator.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări