Vizitator DJ DNA Postat Aprilie 23, 2005 Partajează Postat Aprilie 23, 2005 Corect , dar sa nu uitam ca masurarea se face la 2,83V/1m ( 1w/8ohm ) .Daca vom considera masurarea pentru o putere de 1w/16 ohm ( 4,0V/1m ) vom observa ca SPL-ul; este cu 3dB mai mare .La legarea in paralel , se considera ca 3dB vin din dublare si inca 3dB vin din dublarea puterii . Link spre comentariu
Nemesis Postat Aprilie 23, 2005 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2005 Am inteles aproape tot insa mai am o nedumerire. La legarea in serie a 2 difuzoare, daca puterea pe care o primeste fiecare difuzor este in jumatate fata de cazul legarii acelorasi difuzoare in paralel,nu inseamna ca si SPL-ul la legarea in serie ar trebui sa fie mai mic decat la legarea in paralel . Or , din raspunsurile primite reiese (sau cel putin asa am inteleles eu) ca ori paralel ori serie SPL-ul tot creste. Unde-i adevarul ?(sper ca nu undeva pe la mijloc :twisted: ).Spunea cineva ca incintele astea pe 3 cai cu HP-18W pot sonoriza o manifestare de 150-200 persoane;asta in decibeli cat ar insemna (adica ce presiune sonora ar trebui sa indure acei 150-200 de spectatori) ? Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 23, 2005 Partajează Postat Aprilie 23, 2005 S-o fi injumatatind curentul prin ele, dar suprafata membranei difului se dubleaza si ai si 2 magneti...deci e ca si cum ai avea un dif cu suprafata membranei dubla si cu BL de 2 ori mai mare, deci forta generata pt a misca tweeterul e dubla, dar cum curentul e redus la jumatate va fi egala cu cea de dinainte, diferenta e ca suprafata e mai mare, deci implicit volumul de aer miscat e mai mare..de acolo castigul acela de 3dBPe tine te intereseaza de fapt ce SPL vor genera boxele si daca ar ajunge sa scuture camasa de pe cele 200 pers...Poti sa afli aproximativ care va fi SPL la o anumita distantei stiind ca el va scadea cu 6dB odata cu dublarea distantei in cazul basului si cu 3dB in cazul mediilor si inaltelor, deoarece la lungimi de unda mici nu mai apare difractia.Asta cazul in care ai fi in aer liber, intr-o sala sunetul nu e complet absorbit, deci densitatea de energie va creste si atunci valorile pt frecvente joase vor fi mai mari...desigur pt o estimare cat mai exacta trebuie luati mai multi factori in considerare.Ceea ce am spus sunt doar notiuni generale, ar trebui sa ceri parere unuia care se ocupa cu asa ceva Link spre comentariu
titro Postat Aprilie 23, 2005 Partajează Postat Aprilie 23, 2005 Nemesis,calculul unei instalatii de sonorizare se face destul de complicat. Incintele vor suna intr-un fel intr-o anumita sala si in cu totul alt fel in alta sala. Deci fara o simulare in care sa se tina cont de caracteristicile acustice ale salii combinate cu cele ale incintelor (ambele masurate) nimeni nu poate sa iti spuna cati dB vei obtine in anumite puncte. Daca cineva iti spune asa ceva atungi ignora-l pt ca vorbeste aiurea. Parerea mea este ca daca sala are maxim 200 mp si nu preconizezi ca in ea sa intre mai mult de 200 de persoane incintele vor asigura presiune sonora suficienta. Pt a corecta sunetul in functie de sala e bine sa folosesti un procesor de sunet sau un egalizator grafic si ai scapat de griji. Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Aprilie 24, 2005 Partajează Postat Aprilie 24, 2005 Eu prefer sa pun doua tweetere pentru ca le pot orient in asa fel incat sa obtin o dispersie mai buna a frecventelor inalte .Pozitionare in planuri aflate la un unghi de 15 - 30 grade , va asigura o distributie relativ uniforma a spotului de inalte intr-un plan de aproape 60 - 90 grade . Poate ca ati observat fenomenul nenorocit de "beaming" ( propagare a undelor acustice sub forma de spot ) ce apare in majoritatea discotecilor . Daca te plimbi prin fata boxelor auzi o variatie foarte mare a nivelului inaltelor . Din acest motiv , doar o mica parte din clientii discotecii vor "beneficia " si de inalte satisfacatoare . Restul clientilor vor fi agresati de medii si se vor plinge ca sunetul este prost .Un alt aspect neplacut al beamingului este si acela ca in momentul umplerii salii se va resimti si un puternic efect de amortizare . Cu sala goala , inaltele vor fi puternice si clare , dar cu sala plina , inaltele vor scade cu pana la 10 dB , adica foarte mult . Daca se pun tweeterele in asa fel incat sa disperseze sub forma de evantai , inaltele se vor auzi incomparabil mai bine si perceptia generala va fi ca sunetul este mai bun si mai puternic .Multi DJ incearca sa compenseze lipsa de inalte prin cresterea exagerata a puterii . Efectul va fi ca cei din fata boxelor se vor stramba de prea multe inalte, iar ceilalti se vor stramba din cauza distorsiunilor .Un bun DJ are grija ca amplasare boxelor sa fie facuta astfel incit sa aiba control suficient de bun , adica sa aiba macar o boxa ce ii bate drept in fata de la vreo 6 - 10 metri . Cea mai mare greseala este sa pui boxele foarte departe de pupitru si sa bata in sens opus . DJ-ul va avea INTOTDEAUNA tendinta de a da cu inaltele catre maxim pentru a le auzi .Asa ca , atentie mare ! Link spre comentariu
Vizitator constana2ro Postat Mai 4, 2005 Partajează Postat Mai 4, 2005 plus ca in cazul in care distanta dintre dj si boxe este prea mare , apare intarzierea de semnal casca - sala , ceea ce in cazul unor mixaje bune , este foarte deranjant. va trebui sa controlezi mixajul doar cu ceea ce auzi pe sala! mie mi s-a intamplat si e tare enervant :twisted: ....m-am bagat si eu in seama! :oops: Link spre comentariu
titro Postat Mai 4, 2005 Partajează Postat Mai 4, 2005 plus ca in cazul in care distanta dintre dj si boxe este prea mare , apare intarzierea de semnal casca - sala , ceea ce in cazul unor mixaje bune , este foarte deranjantDe aceea pentru a putea face mixaje de calitate este necesara folosirea de monitoare pt pupitru. Problema este ca putina lume (patroni) intelege necesitatea acestei investitii suplimentare. Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 11, 2005 Autor Partajează Postat Mai 11, 2005 Totusi in ipoteza ca m-as apuca sa fac o boxa pe 3 cai pt hp-18w stiu ca dif-ul de medii trebuie izolat de restul incintei prin montarea sa intr-o incinta inchisa,care la randul ei (incinta inchisa) este montata in incinta mare.Cam ce volum ar trebui sa aibe acea incinta de ''izolare'' avand in vedere ca dif-ul de medii ar fi de ex un E10-150S care e de 10'? Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Mai 11, 2005 Partajează Postat Mai 11, 2005 cat sa incapa difuzorul, si nu uita sa pui material fonoabsorbant in ea pt a evita undele stationare. Link spre comentariu
Nemesis Postat Mai 11, 2005 Autor Partajează Postat Mai 11, 2005 Deci cred ca un volum de 6-10 litri ar fi arhisuficient. Link spre comentariu
titro Postat Mai 11, 2005 Partajează Postat Mai 11, 2005 Intr-adevar un volum de 6-10 l ar fi arhisificient. Doar sa nu uiti sa umplii incinta pt medii cu material fonoabsorbant in exces pt a atenua undele stationare care se formeaza pe peretii incintei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum