Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Lampi" din Rubin 102...

ALEKS

Postări Recomandate

Vizitator oake2006

' mihaiachi " si " ALEX " puteti sa-mi dati un pm cu telefoanele voastre ca sa vedem cum facem, oricum nu sunt foarte grabit, astfel , chiar daca trafurile sunt la mosie, pot sa astept .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

32

• Kosmin

7

• mosfet

5

• tubeman

4

Top autori în acest subiect

Vizitator drbas

Salutare are careva schema la RUBIN 101, 102 am 2 transformatoare din 2 Tv si nu le gasesc primaru, au o groaza de infasurari care sunt numerotate, Ma poate ajuta cineva? Multumesc.

Link spre comentariu

Scheme de la mama lor Rusia: Radiotehnica secolului XX

Rubin, Rubin A (166KB): http://www.rw6ase.narod.ru/tw/rubin_sx.djvu

Rubin 102 (290KB): http://www.rw6ase.narod.ru/tw/rubin102r59_5.djvu

Rubin 106 (117KB): http://www.rw6ase.narod.ru/tw/unt4759.djvu

Au majoritatea TV-urilor rusesti, dar merge cam incet site-ul. Cel mai bine descarci cu un download manager.

DjVu plug-in pt scheme aici: http://www.lizardtech.com/download/dl_options.php?page=plugins

Link spre comentariu

Formatul DJVu e partial vectorizat si rezulta imagini de 5-10 ori mai mici decit JPEG, plus facilitati de zoom fara pierderea calitatii.

#############

"For some reason, the browser plugin doesn't work on small number of systems. If you experience problems, you can download a standalone DJVU viewer/creator program by clicking HERE"

#############

Scheme de radiouri americane din 1926-1969 tot acolo: http://techpreservation.dyndns.org/schematics/

#############

Indexul vechi al site-ului rusesc e http://www.rw6ase.narod.ru/Index0.html, unde sint scheme si descrieri de radiouri, tv-uri, magnetofoane si multe altele cu lampi si tranzistori de prin 1930 pina in zilele noastre.

Site-ul e in curs de reorganizare, asa ca nu stiu cit o sa mai fie.

Cine are timp, rabdare si harddisk gol poate descarca pentru posteritate.

Link spre comentariu

In principiu, cand am construit amplificatorul, nivelul brumului era considerabil. Am utilizat un LM317 + filtrajul aferent (10.000uF) pentru ECC83 si tensiunea filamentilor pentru EL84 este doar redresata cu o punte de diode 1N4007, decuplate cu condensatori de 100nF (cu tantal) si filtrata cu 10.000uF.Am executat totul pe cablaj deci nu stiu cum ar fi cu firele de alimentare filamenti, torsadate sau nu.B+ este 220V, rectificat cu o punte de diode 1N4007 decuplate cu acelasi tip de condensatori de 100nF. Filtrajul este format din 4x200uF / 400V (montajul meu fiind stereo, cate 400uF pe fiecare ramura).Nu prea pot sesiza brumul in conditiile acestea. Transformatoarele de iesire sunt pe tole E+I si ma gandesc sa incerc si toroidale (chiar daca nu au antrefier si nu stiu cum se vor comporta, voi vedea).Ce alta solutie mai pot da... poate o reactie negativa?

Link spre comentariu
tare banuiesc eu ca ar fi traful de alimentare de vina aici.

Tot ce-i posibil. Eu am optat pentru toroidal drept transformator de retea. L-am facut la Petra - Iasi si m-a costat 260 mii lei, in vara aceasta. Bucata cea mare de fier (transformatorul original de retea de la Rubin 102 este pe undeva si cum il gasesc, il dau domnului care mi l-a cerut; eu oricum m-am incumetat sa masor sa vad care e primarul, care sunt secundarele si ce tensiuni debiteaza).

(si da 160 de volti si nu 220, o sa-l schimb cu unul de temp-6C cand o sa ma enervez).

Pai ar trebui sa fie bun. 220V, redresat ajunge la (220*1.41)V.

Ca trafuri de iesire, pe un canal am iesirea de la fostul etaj de sunet si pe celalalt iesirea de la fostul etaj de cadre, ca scrie pe ele exact aceiasi parametri.

Ai folosit alea gri? Pe care scrie "TPAHCFOPMATOP"? Cele cu 2200sp in primar? Parca asa imi amintesc eu ... dar e multa vreme de cand am desfacut televizorul acela. Daca despre alea e vorba, nu stiu daca sunt intretesute sau nu tolele pentru ca nu m-am uitat cu atentie. Din cate imi amintesc, sunt singurele transformatoare identice din televizor. Oricum, eu le-am folosit cu succes la o sursa de alimentare (220V-11V). Am sa incerc sa vad in finalul cu lampi cum se aud. PS: La cadre era cumva 6P15P?

Vezi ca la trafurile de iesire nu tre' sa le impletesti E+I, ci pui E-urile pe o parte, apoi bagi niste hartie de-aia de calc pusa-n 4 si tavalita prin ulei si ceara, apoi I-urile peste ele, fin'ca ai o componenta continua prin bobina primara.

Cunosc!

Deci tu ai redresat pentru fiecare grup de tuburi filamentul separat, si pentru fiecare canal (stanga si dreapta) anodica separat?

Am redresat bara de 6V3 / 3.5A de la transformator. Dupa primul filtraj de 10.000uF am plecat cu filamentii EL84-urilor, apoi am continuat cu regulator si am mai folosit un condensator de 10.000uF de unde am mers la ECC83.

cum ai redresarea, cu lampa sau pe siliciu? io fac cu 6tZ5C.

Siliciu! Punte redresoare 400V / 4A pentru B+, idem pentru 6V3 (asta aveam in casa). Daca optezi pentru lampa, vezi in catalog la 6TZ5C cat suporta filtraj. Spre exemplu 6Z4 suporta doar 47uF maxim, restul trebuie compensat cu o bobina de 5H.

Dar culmea culmilor: am refacut prima oara schema de sunet originala de la rubin 102, si mergea perfect, fara brum fara nimic; cum am modificat, parca i-am dat in cap ca nu mai canta nici la fel de tare, si nici la fel de cristal. sa vad ce reusesc sa fac. multumesc mult pentru detalii.

Stiu ca se aude binisor. Am facut-o si eu si cu EL84 si cu 6P14P.

Link spre comentariu

am io schema de la rubin 102, si de la rubin 106; si electrica, si duspunerea pe sasiu, da' n-am scanner din pacate... sa vad ce pot sa fac, daca gasesc pe undeva, le trag si la fac upload pe forum. si ca idee... io-mi dau silinta sa le pun aici. haideti care mai aveti scheme de la televizoare de-astea antice, gen record, temp-1, temp-2 si alti brontozauri de-astia, bagati-le aici.

Am eu schemele la TV-urile astea si nu trebuie decat sa le scanez si sa-mi dea Vasile spatiu sa le pun si le voi pune.
Link spre comentariu

Pai eu nu le am scanate dar o sa le scanez in timp pe toate Eu am zis ca daca vrea cineva o schema anume ca asa cartea respectiva are aprox 150 pag si colac peste pupaza mi se mai incalzeste si adaptorul la scanner.Cred ca tre sa-i fac eu unul stabilizat calumeaTe anunt cand sunt gata toateOK?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O prima impresie a ceea ce am realizat cu << "Lampi" din Rubin 102 >>... vor urma si alte fotografii. Pentru inceput pot spune ca suna bine, neasteptat de bine si placut urechii.

Ca aspect vizual trebuie remarcate luminitele albastre ce inconjoara anozii... am sa imprumut o camera mai performanta decat Sony DSC-S60 pe care o am eu si voi pune si alte fotografii mai relevante.

Posted Image

Posted Image

Un an nou fericit si la multi ani!

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Mai mult cu << "Lampi" din Rubin 102 >> dupa cum urmeaza:

Posted Image

Posted Image

Totul este montat provizoriu, urmeaza practicarea gaurilor si cosmetizarea carcasei.

ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări