Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

Buna searaPentru dl Selena !Am si eu un multimetru MTM Vielfachmesser III dar din pacate persoana de la care l-am cumparat nu avea prospectul. Am vazut ca aveti un prospect in romana. Rugamintea mea este daca puteti sa-l scanati pe tot si sa-l postati.Am incercat sa scanez scala dar geamul reflecta lumina si imaginea este neclara. Am sa mai incerc sa o fotografiez poate iese mai bine.In afara de acest aparat mai am un Goerz Unigor 6e si un T4324, care a fost primul meu aparat cumparat in 1978MultumescToate cele buneAdrian

Link spre comentariu

Un voltmetru ptr tensiuni continue şi alternative produs înainte de război, l-am cumpărat din tîrg. Din păcate sîrma rezistenţei adiţionale (30kOhmi pe un schelet de porţelan) se fărîmă, aşa că am renunţat le ea. Rezistenţa bobinei e de 3,02kOhmi. Am recondiţionat aparatul şi i-am adăugat iluminare internă cu 3 leduri superluminiscente ptr +12V. E destul de mic, instrumentul are diametrul de 10,5cm, baza de prindere care cuprinde bornele pe porţelan şi rez adiţională are 13cm diametru, înălţimea totală e de 8cm. Se monta pe placă de marmură. Unul din şurubele era sigilat cu plumb. :49

Link spre comentariu

Un voltmetru ptr tensiuni continue şi alternative produs înainte de război, l-am cumpărat din tîrg.

E un instrument "Hartman & Brown AG", firma germana care facea si multimetre (Multavi).Am si eu unul: Multavi 3, multimetru electronic luat tot din acelasi targ pe mai nimic.Un aparat foarte solid si precis, cu protectie electronica la suprasarcini.Cine e curios poate gasi istoria lor aici: http://www.alte-messtechnik.de/hub/hub-3.htm
Link spre comentariu

Pentru D-l Adrian:Cu mare placere, iata scanarea cartii tehnice a multimetrului III din DDR.In privinta refacerii scalei mele (si a inca unui coleg, aflat in acelasi necaz), solutia optima ar fi scoatere aparatului din carcasa, extragerea scalei (doua suruburi) si scanarea scalei asezata direct pe scaner. Ar fi o masura de prezervare, se pare ca formula chimica a vopselei nu este stabila in timp. Dar nu indraznesc sa-ti cer asa ceva. Scuze.

Link spre comentariu

Salut,Am acest vobuloscop de putin timp . functioneza iar tubul catodic are luminozitate foarte buna . Pe langa un buton, cateva capace de la unele butoane ,nu am nici una dintre sondele sale . As fi bucuros daca as gasi . Sper sa le pot confectiona in caz contrar . Din cate am vazut, nu s-a umblat in el .

Link spre comentariu

Pentru dl Selena si cei interesatiReferitor la multimetrul MTM IIIEu personal nu am desfacut decat capacul din spate si am pus bateria.Din cate am vazut l-at desfacut ca sa puneti un calc pe scala.Daca imi explicati procedura de demontare poate ca incerc. Nu vreau sa fortez ceva.Acul este foarte fragil fiind din sticlaToate cele buneAdrian

Link spre comentariu

Pe spate sunt doar doua suruburi nesigilate care prind tabla de Al pe care sunt datele tehnice. Sub tabla, apar in colturi patru suruburi care fixeaza fundul din bachelita, cu suportul bateriei. Odata indepartat fundul, se arata placa cu piese, comutatorul si spatele echipajului mobil cu fir de torsiune. Ar urma pasii pentru extragerea din carcasa, de acum incepand partea de mare atentie la manipulare (scala din Al scoasa prin translatie, acul fiind, intradevar, extrem de fin).Dar, dupa cum am zis, nu cer sa faci aceste operatiuni, care ar periclita multimetrul. Trebuie maini calme si sigure, ordine pe masa si... realitatea scalei exfoliate.Ramane solutia fotografiatului: camera foto pe trepied perfect paralela cu scala multimetrului, modul macro, fara blitz, lumina uniforma, difuza a zilei. Exista necazul ca se oglindeste aparatul foto in geamul scalei; nu se va rezolva cu un filtru polarizor, (deoarece incidenta luminii este normala, nu oblica la 42 grade), ci cu o masca din carton negru mat prevazut cu o mica deschidere in dreptul obiectivului.Metoda fotografierii si tiparirii nu va asigura insa respectarea preciziei de 1.5% a multimetrului. Eu am pus hartia de calc direct pe scala si am reprodus, sub lupa, liniutele, deci nu au existat deformarile geometrice de perspectiva si de modificare a factorului de marire.Exista softuri care traseaza diverse soiuri de scale (varianta free permite realizarea unui singur arc de cerc cu gradatii si cifre). Nu am salvat astfel de softuri, nu mai stiu pe ce pagina de radioamator le-am vazut mai demult.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salutPentru dl SelenaAveti atasat scanul dupa scala aparatului de masura MTM Vielfach -Messer 3.Este cea mai buna rezolutie pe care am putut sa obtinCu stima73 de Adrian YO3HVV

Link spre comentariu

Multumim mult D-le Adrian, scanul este perfect, rezolutia optima - la 100% marimea corespunde dimensiunilor reale. Voi merge in oras, ca nu am toner in imprimanta, apoi voi pune aici foto cu multimetrul reabilitat.Cele bune!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări